Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompka spryskiwaczy - Lancer CYxA
Autor Wiadomość
LuckyLegs 
Mitsumaniak

Auto: Lancer SB 1.8b
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2018, 07:22   

EDIT: to była pompka :)

Stanley86 
Nowy Forumowicz
Stanley86

Auto: M. LANCER SPORTBACK INSTYLE
Wysłany: 17-07-2018, 10:10   

Szanowni,

Mam nadzieję, iż piszę w dobrym wątku. Otóż od dwóch lat jestem szczęśliwym użytkownikiem MITSUBISHI LANCER z roku produkcyjnego 2009. Wersja: SPORTBACK INSTYLE NAVI. Niestety nie mam wtrysków do spryskiwaczy lamp, choć fabrycznie jest przewidziana taka możliwość...

Stąd moje pytanie, czy jeśli zakupiłbym wtryski z wcześniejszej wersji modelowej (2003-2008), to będą one pasowały/działały w modelu z wersji poliftingowej?

Czy fakt, iż mam moje oświetlenie to lampy ksenonowe ma tu jakieś znaczenie?

Piszę bardziej, ażeby się upewnić, ponieważ już dwie osoby, z którymi rozmawiałem utwierdziły mnie w przekonaniu, iż jest to możliwe, tym niemniej nie zaszkodzi spytać najlepszych, zwłaszcza w oparciu o to, iż mechanik, który ma się tego podjąć twierdzi, że jest to niemożłiwe, i że nie będą one pasowały :-/

Za wszelką możliwą pomoc i podpowiedzi będę zobowiązany!

Golotheman 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 143KM Sportback+LPG
Wysłany: 21-04-2020, 20:56   

Hej Koledzy. Oczywiscie zanim dotarlem do tego tematu to wymienialem pompke u siebie i okazalo sie, ze spasowala zapasowa pompka z seata ibizy 2012. Takze mozna stosowac zamiennie.

Trzeba uwazac bo tam duzo syfu ktory leci do uszczelki i zbiornika. Cale szczescie ze to nie na przewodach albo sterownik/ modul.

Pozdrawiam :)

Kilerek7
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2021, 21:45   Pompka do spryskiwaczy

Witam, mam Lancera 2009 rok wersja Hatchback, otóż przestały mi działać spryskiwacze z przodu i z tyłu, działają tylko od reflektorów. Sprawdziłem bezpieczniki i są ok, nie słychać silniczka i moje pytanie: Czy są 2 oddzielne silniczki, skoro działa od reflektorów? I czy na 100% to będzie silniczek? Jeśli tak to jak się do niego dostać? Czy trzeba zdejmować cały zderzak z przodu, czy wystarczy nadkole i kanał?

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 01-02-2021, 07:48   Re: Pompka do spryskiwaczy

Kilerek7 napisał/a:
Witam, mam Lancera 2009 rok wersja Hatchback, otóż przestały mi działać spryskiwacze z przodu i z tyłu, działają tylko od reflektorów. Sprawdziłem bezpieczniki i są ok, nie słychać silniczka i moje pytanie: Czy są 2 oddzielne silniczki, skoro działa od reflektorów? I czy na 100% to będzie silniczek? Jeśli tak to jak się do niego dostać? Czy trzeba zdejmować cały zderzak z przodu, czy wystarczy nadkole i kanał?

W moim jaki czas temu wystarczyło odpięcie nadkola po prawej od strony zderzaka i poprawienie styków, bez odpinania całości - ale nie demontowałem pompki, tylko "zaglądałem" ;-) Wystarczyło po prostu wsadzenie łapy.

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 01-02-2021, 10:56   

Kilerek7 napisał/a:
Jeśli tak to jak się do niego dostać? Czy trzeba zdejmować cały zderzak z przodu, czy wystarczy nadkole i kanał?

Ze zdjętym zderzakiem tak to wygląda (pompka do szyb, do xenonów jest po drugiej stronie zbiorniczka):

Więc zależy, czy Ci się ręka zmieści przez samo nadkole.

Bodzio922 
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 143km
Wysłany: 01-02-2021, 20:25   

Najłatwiej (bez rozbierania połowy auta) podnieść auto, zdjąć koło, wyciągnąć kilka plastikowych zaczepów od nadkola i jest elegancki dostęp do pompki(jest ona wciskana w zbiornik). Pompka z grupy VAG-a więc w większość sklepów dostępna od ręki, nie mów że to do miśka bo może się to okazać problemem nie do rozwiązania i znalezienia :D :D ale najlepiej weź Swoją na wzór do sklepu:)

Kilerek7
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2021, 23:15   

Ok, dzięki Panowie za pomoc:)

StaszekB 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI
Wysłany: 09-02-2021, 20:14   

Jak ktoś nie ma warunków, to wystarczy skręcić koło max w lewo, wyjąć zaczepy nadkola i uchylić. Odchylic góre pompki, a później pociągnąc do góry. Wyleje sie reszta płynu :)
15-20 minut roboty. Dodam, co istotne, ze te pompki sa wyjatkowo żywotne, ja swoja rozebrałem, silnik wrzuciłem do oleju, wydmuchałem i chodziła jeszcze pół roku.

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 24-03-2021, 08:06   

Cóż, moja pompka odeszła do krainy wiecznych deszczów. Szwankowała od 2019.
Kupiłem FEBI w Inter Cars za 59 PLN (drogo ale na miejscu i od razu), wymieniłem, przeczyściłem całą okolicę, ale niestety sika o wiele słabiej. Sprawdzę jeszcze rurkę, może się przytkała piachem, ale zapytam tych, co montowali pompkę FEBIego - czy zauważyliście różnicę w wydajności?

StaszekB 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI
Wysłany: 07-04-2021, 12:00   

Moja trochę słabiej, ale to jakieś badziewie za 20zł

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 07-04-2021, 12:15   

StaszekB napisał/a:
Moja trochę słabiej, ale to jakieś badziewie za 20zł

To chyba wszystko to samo, tylko są różni "oklejacze" chińskiej produkcji, ergo ja po prostu przepłaciłem ;-) .
Ale w moim lancelocie pomogło zdemontowanie wszystkiego (poza zbiornikiem), przepłukanie wszystkich rurek, a same spryskiwacze wsadziłem do myjki ultradźwiękowej. Sika aż miło, choć ze względu na "rozległość" zastosowanego rozwiązania, nie mam pojęcia co szwankowało. Ale pompka w porządku. Zobaczymy jak długo posłuży.

A tak wyglądał oryginalny siemens

Po odmoczeniu w Derusto, potem IPA i gęstym oleju do lag motocyklowych (w sumie 4 dni kąpieli) zaczął działać ;-)

Odpowiedz do tematu