czujnik ciśnienia powietrza w kołach |
Autor |
Wiadomość |
Mark442
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Paź 2014 Posty: 102 Skąd: Łask/Warszawa
|
Wysłany: 02-10-2016, 21:52
|
|
|
Żaden problem. Wizyta na jakiejkolwiek stacji benzynowej lub serwisie oponiarskim i sprawdzenie / uzupełnienie powietrza w oponach (oponie) - po to ten czujnik służy... Masz miernik, sam to sprawdź , w której oponie masz mniej powietrza (jedyny mankament, bo nie ma wskazania, w której oponie masz mniej powietrza) i dopompuj do właściwego ciśnienia... Reset niczego nie zmieni i nie uzupełni powietrza w oponach, a narazisz się w serwisie na ironiczne uśmiechy... |
_________________ Mark
Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Edition
|
|
|
 |
silentjet
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 03-10-2016, 16:47
|
|
|
Mark442 napisał/a: | Żaden problem. Wizyta na jakiejkolwiek stacji benzynowej lub serwisie oponiarskim i sprawdzenie / uzupełnienie powietrza w oponach (oponie) - po to ten czujnik służy... Masz miernik, sam to sprawdź , w której oponie masz mniej powietrza (jedyny mankament, bo nie ma wskazania, w której oponie masz mniej powietrza) i dopompuj do właściwego ciśnienia... Reset niczego nie zmieni i nie uzupełni powietrza w oponach, a narazisz się w serwisie na ironiczne uśmiechy... |
To jest możliwe ze jeden czujnik jest zepsuty... |
|
|
|
 |
Mark442
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Paź 2014 Posty: 102 Skąd: Łask/Warszawa
|
Wysłany: 04-10-2016, 13:09
|
|
|
Przypadek uszkodzonego miernika, przy założeniu ich 7-letniego okresu używalności i/lub 150 tys. km przejechanych to niezwykle rzadki przypadek i nie o to chodziło w tym pytaniu koledze... No chyba, ze opona była wymieniana na inną (np. zimową) u "typowego Pana Heńka" i "Pan Heniek" nie znając zasad montażu i demontażu czujnika, uszkodził czujnik, co od razy daje sygnał na wyświetlaczu zaraz po uruchomieniu silnika... |
_________________ Mark
Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Edition
|
|
|
 |
marcink
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Intense 4A92
Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Cze 2015 Posty: 568 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-10-2016, 08:16
|
|
|
silentjet, jakie masz ciśnienie w kołach?
U mnie w Lancerze na alufelgach 16" czujniki się odzywają zawsze po zmianie opon, gdy u wulkanizatora napompują mi koła do 2,5 atmosfery. Gdy robi się zimno, ciśnienie się zmniejsza i czujnik się odzywa (2.45 atmosfery).
Nauczyłem się aby przy okazji dokręcania kół po 50km jazdy od wizyty u wulkanizatora dopompować koła do 2.7 bara.
Gdzieś widziałem, że masz blue sky - nie wiem jakie ciśnienie powinno być w 17", sprawdź w instrukcji, napompuj minimalnie więcej jeśli w jego trakcie jest ciepło, a nadchodzi zima.
Wszystko czego potrzebujesz to pompka z manometrem, taka najprostsza za 30,- wystarczy: http://autochemia.pl/pol_...Start-344_1.jpg
Mam sprawdzony warsztat w Krakowie gdzie zmieniam opony już od "3 samochodów temu", nigdy mi żadnego czujnika nie uszkodzili, dość dobrze wyważają koła i mają dobre ceny. Mogę ci wysłać namiary w prywatnej wiadomości. |
_________________ Mój misiek |
|
|
|
 |
regis70
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-12-2016, 16:33
|
|
|
Czy wszystkie ASX miały czujniki TPMS?
interesuje konkretnie mnie rok 2010 i wersja Intense |
|
|
|
 |
dmiras
Nowy Forumowicz dmiras

Auto: ASX 2,0 2020 + Space Star 2014
|
Wysłany: 30-12-2016, 19:12
|
|
|
A ja ponowię informację z innego tematu:
w aucie zony (space star 2014 1,2 intense) drugi kpl kół zimowych (na alu nie oryginalnych 15") otrzymany z salonu przy zakupie auta nie założyli (za moją zgodą) czujników, informując mnie że jedyną konsekwencją ich braku będzie paląca się kontrolka. Auto eksploatowane jest obecnie trzeci sezon zimowy i zgodnie z zapowiedzią serwisu nic innego nie dzieje się. Oczywiście po zmianie kół na wiosnę wszystko wraca do normy. |
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 31-12-2016, 11:02
|
|
|
regis70 napisał/a: | Czy wszystkie ASX miały czujniki TPMS?
interesuje konkretnie mnie rok 2010 i wersja Intense |
TPMS do ASX wszedł do wszystkich wersji wyposażenia od rocznika modelowego 2015, czyli pod koniec 2014 r, W 2010 na 100% nie było to wyposażeniem standardowym, chyba że chodzi auto z USA, tam jest to obowiązkowe od lat.
[ Dodano: 31-12-2016, 11:08 ]
dmiras napisał/a: | A ja ponowię informację z innego tematu:
w aucie zony (space star 2014 1,2 intense) drugi kpl kół zimowych (na alu nie oryginalnych 15") otrzymany z salonu przy zakupie auta nie założyli (za moją zgodą) czujników, informując mnie że jedyną konsekwencją ich braku będzie paląca się kontrolka. Auto eksploatowane jest obecnie trzeci sezon zimowy i zgodnie z zapowiedzią serwisu nic innego nie dzieje się. Oczywiście po zmianie kół na wiosnę wszystko wraca do normy. |
Poza sygnałem rzeczywiście nic raczej nie będzie do czasu...szkody.
Istnieje możliwość, że towarzystwo ubezpieczeniowe odmówi ci wypłacenia odszkodowania z OC, czy AC ze względu na niedozwoloną modyfikację auta, czyli brak czujników ciśnienia w kołach, które są istotnym czynnikiem zwiększającym bezpieczeństwo prowadzenia auta i Obowiązkowym wyposażeniem samochodu, to tak jakbyś zdemontował przednie światła. Dodatkowo uważaj na kontrolę policji, szczególnie w DE, tam zwracają na to mocną uwagę, znam przypadek, ze ze względu na felgi (China) bez homologacji Polak po wypadku na autobamie siedziała w areszcie (nie dozwolona przeróbka auta) i miał problemy z odszkodowaniem z ubezpieczenia, nie wiem jak sprawa się zakończyła, ale było nie wesoło |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 10-01-2017, 03:45
|
|
|
Witam
TPMS byl zakladany:
ameryka wszystkie miski out,lancer od 2007r
europa zaleznie od regionu obowiazkowo od 2015/16
czujniki cisnienia mozna wylaczyc tak by nie swiecila sie kontrolka czujnikow
w okresie zimowym wystepuje pojawiajaca sie informacja o niskim cisnieniu - nalezy wtedy podpompowac kolo i komunikat znika |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
regis70
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2017, 11:25
|
|
|
Dzięki.
Co się dzieje gdy nie ma czujników w kołach wiem, że można to wyłączyć też wiem.
Problem był taki że musiałem kupić koła zimowe do auta nie wiedząc czy jest w nim zamontowany system TPMS ( auto stało jeszcze na letnich 300km ode mnie i nie miałem jak tego sprawdzić )
Do wyboru miałem koła z czujnikami lub bez.
Na wszelki wypadek wziąłem z czujnikami, jak się okazało niepotrzebnie.
Przy full wypasie w aucie systemu TPMS nie mam |
|
|
|
 |
Jarl
Forumowicz
Auto: ASX 1,6
|
Wysłany: 14-02-2017, 12:15
|
|
|
Panowie, mam pytanie dotyczące możliwości regulacji /przeprogramowania minimalnego ciśnienia w oponach z TPMS.
Przy odbiorze fury powiedziano mi, ze wymagane minimalne ciśnienie jest ustawione na 2,5 bara. I ze nie może być niższe.
Dla mnie jest to dużo. Nie zależy mi zbytnio na oszczędzaniu benzyny, wolę komfort. I chciałbym przesunąć te dolna granice do dajmy na to 2,3 barów, może nawet 2,2.
Czy jest możliwość przeprogramowania tego ustawienia?
Z góry dzięki za wskazówki. |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
|
Wysłany: 14-02-2017, 18:20
|
|
|
Po każdorazowym napompowaniu kół do właściwego ciśnienia należy zresetować czujniki TPMS (wchodząc w ustawienia). To spowoduje odczytanie przez nie aktualnego ciśnienia, wg. którego będą sygnalizować spadek.
Właściwe ciśnienie jest podane w instrukcji obsługi. Raczej nie należy jeździć na niższym niż podaje producent. Konstruktor nie wziął tych wartości z sufitu. |
|
|
|
 |
enea
Forumowicz
Auto: focus
|
Wysłany: 14-02-2017, 18:50
|
|
|
jacekk napisał/a: | Po każdorazowym napompowaniu kół do właściwego ciśnienia należy zresetować czujniki TPMS (wchodząc w ustawienia). To spowoduje odczytanie przez nie aktualnego ciśnienia, wg. którego będą sygnalizować spadek.
Właściwe ciśnienie jest podane w instrukcji obsługi. Raczej nie należy jeździć na niższym niż podaje producent. Konstruktor nie wziął tych wartości z sufitu. |
nie trzeba, auto samo czyta cisnienie |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
|
Wysłany: 14-02-2017, 20:38
|
|
|
Samo czyta ciśnienie, ale reset jest potrzebny by zapisać prawidłowe ciśnienie. Kontrolka się zapali gdy ciśnienie w oponach będzie niższe o 20% od tej wartości. Bez resetu mogą się pojawiać fałszywe alarmy gdy zapamiętane ciśnienie było wyższe. |
|
|
|
 |
Jarl
Forumowicz
Auto: ASX 1,6
|
Wysłany: 15-02-2017, 12:07
|
|
|
Dzięki Panowie za wszelkie wskazówki. Cieszę się, ze jest to wykonalne, tym bardziej ze instrukcja dopuszcza jak najbardziej ciśnienie niższe niż 2,5 bara.
(probuje wkleic scan ksiazki ale bez rezultatu) |
|
|
|
 |
enea
Forumowicz
Auto: focus
|
Wysłany: 15-02-2017, 22:47
|
|
|
jacekk napisał/a: | Samo czyta ciśnienie, ale reset jest potrzebny by zapisać prawidłowe ciśnienie. Kontrolka się zapali gdy ciśnienie w oponach będzie niższe o 20% od tej wartości. Bez resetu mogą się pojawiać fałszywe alarmy gdy zapamiętane ciśnienie było wyższe. |
Kolego skąd to info ? (nie pytam z nuta negatywnych emocji) |
|
|
|
 |
|