[CJ1A 1.3] problem z zimnym silnikiem |
Autor |
Wiadomość |
Koyocik
Mitsumaniak Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-03-2009, 10:51
|
|
|
A, faktycznie, nie dotarło do mnie, że chcesz dla zimnego - przepraszam. Ale o ile wiem, to nie wolno regulować na zimno, chyba że przy pierwszym montażu nowej głowicy/zaworów. |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 05-03-2009, 11:42
|
|
|
Prześledź temat to zobaczysz, że zdania są podzielone:) Generalnie zimy silnik utrzymuje w miarę stałą temperaturę, a jak regulujesz na rozgrzanym to temperatura w miarę upływu czasu spada, a dostęp do zaworów dolotowych jest naprawdę trudny w tej konstrukcji co przekłada się na czas przeznaczony na ich regulację (wydechowe to banał...). Poza tym "nie wolno" to za mocne określenie:) To po prostu zalecenie serwisówki, a z tego co wiem nawet w ASO regulują na zimnym. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21955 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 05-03-2009, 16:18
|
|
|
idas nie kombinuj tylko reguluj na rozgrzanym silniku. |
|
|
|
 |
Koyocik
Mitsumaniak Kuba

|
Wysłany: 06-03-2009, 08:12
|
|
|
Ale faktycznie trudno znaleźć - w takim czymś się dokopałem, http://www.mirage-perform...gine_Manual.pdf ale tam z tego co widzę, wartości są wspólne dla całej rodziny 4G:
PDF napisał/a: |
Valve Clearance Adjustment.
Adjust the valve clearance by the following procedure.
Adjustment value (when engine is cold):
Intake valve: 0.09mm
Exhaust valve: 0.20mm
|
|
|
|
|
 |
Pexu
Mitsumaniak
Auto: Colt 1.3 | 1997
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 1267 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-03-2009, 10:53
|
|
|
Hugo napisał/a: | idas nie kombinuj tylko reguluj na rozgrzanym silniku. |
Też tak uważam, tak na marginesie...
Co ile się powinno regulować zawory? co 20-30tys km? |
_________________ 7,60/100
 |
|
|
|
 |
Koyocik
Mitsumaniak Kuba

|
Wysłany: 06-03-2009, 11:12
|
|
|
15-30kkm. Ja zaglądam co 50000 (chyba, że słychać). |
|
|
|
 |
Pexu
Mitsumaniak
Auto: Colt 1.3 | 1997
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 1267 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-03-2009, 11:47
|
|
|
Czyli raz do roku, przed zimą na przykład będzie dobrze - tak myślę |
_________________ 7,60/100
 |
|
|
|
 |
Malyzed
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 99
|
Wysłany: 13-03-2009, 17:50 Miałem takie same obiawy z zimnym samochodem
|
|
|
Miałem takie same objawy z zimnym samochodem czytając to forum bylem załamany ludzie pisali o wymianie komputera i podobnych rzeczach To była tragedia trzeba było rano przy mrozach co najmniej 15 min trzymać nogę na gazie zęby sam chodził i nie gaś bo o wyjeździe nie było mowy Rozwiązanie problemu przyszło same Po drodze do pracy zawsze tankowałem na Orlenie albo Nestle częściej na Orlenie .I tu jest właśnie pies pogrzebany ze jakoś paliw na tych stacjach jest marna i komputer szczególnie przy inszych temperaturach fiksuje potrzebuje paliwa dobrej jakości. Przypadnie jednego dnia stacja Orlenu była nieczynna Wiec musiałem skorzystać z Shella i tu rano na drugi dzień miła niespodzianka jak ręką odjął samochód zaczął odpalać od razu wszystkie objawy zniknęły wrócił do normalności i jeszcze dostał kopa znaczy się ma więcej mocy nie muli jak działo się przedtem szczególnie przy wyprzedzaniu Od tamtej pory tankuje tylko na Shellu I problemów już nie mam Co do spalania to tak zima 10 litów ale ja lobie szybko jeżdzić to chyba norma ale latem w trasie to potrafi zejść do 7L przy spokojnej jeździe .Ten samochód mam od roku jest to Mitsubishi Colt 1.3 99r. Przebieg 160 tys |
|
|
|
 |
edek
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi colt 1.3 96
|
Wysłany: 16-03-2009, 23:10
|
|
|
Witam.
Forumowicz AdamColt rozwiązał problem poprzez regulacje zaworów, posłuchałem jego rady, mechanik wyregulował zawory i jest ok.:) silnik pracuje samodzielnie, obroty nie falują, silnik chodzi równo i nie gaśnie. Szczególne podziękowania z mojej strony dla: tomekrvf , AdamColt , Krzyzak , pierafal którzy słusznie podali diagnozę dla mojego przypadku. oraz dziękuję każdemu kto zainteresował się tematem. Co do debaty w poprzednich postach o regulacji zaworów, u mnie mechanik regulował na ciepłym silniku.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mac_23
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.3 GL CJ0 '97 LPG
|
Wysłany: 07-05-2009, 19:20
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Posiadam Colta 1,3 '97 GL benzyna + LPG. Wszystko było ok ale od jakiegoś czasu jak jest zimny to gaśnie mi na LPG. Na benzynie również nierówno chodzi na niskich obrotach gdy jest zimny ale nie zdarzyło się żeby mi zgasł. Jak już się rozgrzeje to wszystko jest OK. Znajomy podpowiedział mi, że powinienem jechać do regulacji zaworów. Bylem u mechanika, który stwierdził, że w tym modelu zawory są hydrauliczne i ich się nie reguluje i że powinienem udać się do regulacji gazu. Wydaje mi się ze sama regulacja gazu nie wystarczy. Dodatkowo mechanik sprawdził ciśnienie w tłokach. W jednym było 11atm a w dwóch po 8atm. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2009, 19:43
|
|
|
mac_23 napisał/a: | Bylem u mechanika, który stwierdził, że w tym modelu zawory są hydrauliczne i ich się nie reguluje i że powinienem udać się do regulacji gazu. | Zmień mechanika, bo ten nie ma pojęcia, o czym mówi. Zawory reguluje się ręcznie na gorącym silniku. |
|
|
|
 |
|