Wymiana szyby czołowej |
Autor |
Wiadomość |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-02-2017, 19:57 Wymiana szyby czołowej
|
|
|
Dzisiaj tylko zobaczyłem, że coś leci, usłyszałem głośny huk i ... mam szybę czołową do wymiany. Dwa duże pajączki obok siebie oraz ogromny odprysk w jednym z nich. Szyba jeszcze całkiem nie pękła, ale pewnie wkrótce to zrobi. Naprawa nie wchodzi grę.
Teraz problem. Musze mieć sprawny samochód do piątku, licząc się z kosztami oraz rezygnacją z użycia Auto Casco (co wydłuży ten proces)
1. Czy ktoś ćwiczył wymianę w ASO i zna orientacyjną cenę?
2. Czy ktoś wymieniał w Nordglass? Przede wszystkim czy ma OIII w swoje ofercie (cena na pewno byłaby niższa, a terminy krótsze).
Pewnie jutro dowiem się wszystkiego z pierwszej ręki. Ale będę spał lepiej gdybym uzyskał jakieś informacje wcześniej. |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 27-02-2017, 21:03
|
|
|
ćwiczyłem niedawno temat, niestety mam leasing który wszystko opóźniał...
miałem z AC , zaraz po zgłoszeniu szkody, odezwał się autoryzowany warsztat polecony przez ubezpieczyciela w 1,5 dnia załatwili papiery przez 2 dni ściągnęli szybę (wszystko musiałem miec na oryginałach, takie ubezp. mam , nie pamiętam czy leasing tego wymagał...) fv wystawili ubezpieczycielowi na 3101,19netto
2 532,17 -materiały
569,02 -robocizna
pytałem też w ASO; to jak przyjadę z gotowymi papierami to szybę ściągną w 3dni ale musisz mieć ASO gdzie blacharkę robią a nie tylko mechanikę bo wtedy cię odeślą ..
sama wymiana; zostawiasz auto o 9-tej odbierasz o 16-stej i już możesz z szybą robić wszystko
w zamienniku musowo taniej wyjdzie , ja nie mogłem... |
_________________  |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 27-02-2017, 22:11
|
|
|
jacekk napisał/a: | . Czy ktoś wymieniał w Nordglass? | co prawda w O2, ale 2x naprawiałem (ubezpieczenie), a w końcu również wymieniałem w Nordglass na ich zamiennik, który po jakimś czasie też był naprawiany. Nie było specjalnych różnic jakościowych. 2 dni oczekiwania na szybę i kilka godzin na wymianę. PZU miało z Nordglass umowę, dlatego ok. 1-1,5h po zgłoszeniu miałem telefon z Nordglass w celu umówienia na naprawę. To oni dokumentowali celowość naprawy lub wymiany. Zorientuj się, czy nie możesz mieć podgrzewanej. W O2 jak komuś udało się wymienić na podgrzewaną (okolice wycieraczek) to elektryka była prosta do dorobienia. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
|
Wysłany: 28-02-2017, 06:15
|
|
|
W moim O3 po autostradowym pajączku, udało wymienić się przednią szybę na podgrzewaną. Oddałem auto we wskazane telefonicznie przez ubezpieczyciela miejsce, formalności minimalne, odstawiłem o godz. 9 o 14 już był do odbioru i to jeszcze z podgrzewaną szybą w bonusie. Lekka ingerencja kolegi tokyo w celu uzbrojenia i wszystko działa wyśmienicie.
- gdyby nie działało wyśmienicie to bym tego nie napisał - przepraszam ale prześladuje mnie trol forumowy i wolałem sam skomentować sobie mój wpis |
|
|
|
 |
Mołotow
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DID 150KM AT
|
Wysłany: 28-02-2017, 07:19
|
|
|
Szybę miałem lekko zmasakrowaną po zakupie. Chyba 6 czy 7 pajączków i odprysków.
Wersja z kamerą i czujnikiem deszczu. Bez podgrzewania.
Nowa z wymianą 900 zł. Czas realizacji - 2 dni czekania na szybę i 4 h roboty. |
_________________ Mołotow
Mitsubishi Outlander 2013 2.2 DID 150 KM Automat INTENSE |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2017, 08:30
|
|
|
Widzę, że nie tylko ja mam częste przygody z szybą.
No właśnie telefon do Nordglass i w piątek będzie wymienione za niecałe 1000 zł. Nie ma nawet sensu zawracać sobie głowy ubezpieczeniem. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-02-2017, 09:51
|
|
|
jacekk napisał/a: | Nie ma nawet sensu zawracać sobie głowy ubezpieczeniem. | u mnie po za pierwszym, dodatkowym telefonem na infolinię niczym się nie różniło. Chyba, że masz ubezpieczyciela, który BARDZO nie lubi wypłacać odszkodowania i każe udowadniać, czekać na orzeczenie, później jeszcze weryfikuje, itd... to faktycznie szkoda czasu. Pomyśl o montażu podgrzewanej - różnica w cenie niewielka, a wygoda większa |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2017, 10:17
|
|
|
Tu nawet nie chodzi o formalności, nawet nie próbowałem. Nie mam dodatkowego ubezpieczenia szyb co wiąże się ze skorzystaniem z AC. A to jest nieopłacalne przy takiej szkodzie ze względu na podniesione składki. |
|
|
|
 |
Fecek
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III FL 2.0 + LPG
|
Wysłany: 01-03-2017, 22:22
|
|
|
Ja niestety mam mieszane uczucia co do firmy Nordglass, szybę wymieniałem z z ubezpieczenia szyby. W rozmowie z konsultantem wyraźnie zaznaczyłem ze szyba ma tylko miejsce na czujnik zmierzchu w lusterku, przeczytałem wszystkie napisy na szybie, numer VIN posiadali od ubezpieczyciela. Wymianę ustaliliśmy w serwisie w Słupsku niestety przejechałem się na darmo 150km bo szybę dostarczono z czujnikiem deszczu i odmówiono montażu. Zaraz zadzwoniłem do konsultanta gdzie wciskano mi ze musiałem sam podać informację o czujniku deszczu, odtworzyć nagrania sobie już nie chcieli mimo to że nagrywają rozmowy, całe szczęście nie tylko oni. Odmówiono mi wydania pisma ze szyby nie wymieniono z powodu braku części mimo że podpisałem cesję dla ubezpieczalni. Musiałem sam na kolanie coś sklecić i dać do podpisania. Odjechałem z kwitkiem, następnie sam musiałem wydzwaniać co dalej, stwierdzono że nie mają takiej szyby i muszą ją ściągnąć z ASO, kolejne tygodnie oczekiwania.
Tym razem postanowiłem wybrać się do głównej siedziby w Koszalinie na wymianę i myślę ze to był dobry wybór bo tam fachowość obsługi o wiele przewyższała to co zastałem poprzednio, a sam warsztat nie przypominał mechaniki u Pana Stasia, albo garażu w domku jednorodzinnym. Zrobiono oględziny auta przy mnie, sprawdzono czy nie mam uszkodzeń na lakierze wypełniono formularz, a nie jak poprzednio proszę zostawić kluczyki i wypad jak zrobimy to zadzwonimy.
Morał z tego taki że nie ma zasady co do jednej firmy, a jakość obsługi zależy od ludzi pracujących w konkretnym punkcie.
Co do jakości szyby z Nordglass się nie wypowiem bo na moje szczęście dostałem oryginał z ASO, koszt deklarowany przez Nordglass do ubezpieczyciela 2999zł za samą szybę. Czasem lepiej kilka razy się upewnić co chcą wstawić niż być zaskoczonym. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-03-2017, 10:26
|
|
|
jacekk napisał/a: | Nie mam dodatkowego ubezpieczenia szyb co wiąże się ze skorzystaniem z AC. | Ja agentowi, który mnie na to namówił po pierwszym roku dałem flaszkę . Trzy razy jeździłem Wyrobiłem normę z 15 lat. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-03-2017, 10:46
|
|
|
rezon napisał/a: | jacekk napisał/a: | Nie mam dodatkowego ubezpieczenia szyb co wiąże się ze skorzystaniem z AC. | Ja agentowi, który mnie na to namówił po pierwszym roku dałem flaszkę . Trzy razy jeździłem Wyrobiłem normę z 15 lat. |
Ja też się cieszyłem, dopóki nie dowiedziałem się, że każda wymiana szyby jest odnotowywana w bazie ubezpieczycieli jako szkoda. Brak utraty zniżek obowiązuje tylko w towarzystwie, w którym się ubezpieczasz (i masz pakiet "szyby") - inni widzą Cię jako bardzo szkodowego kierowcę
Fecek napisał/a: | Ja niestety mam mieszane uczucia co do firmy Nordglass, szybę wymieniałem z z ubezpieczenia szyby. |
Ja mam pozytywne wrażenia. Wymianę szyby załatwiałem przez ubezpieczyciela. Zgłosiłem, wysłałem zdjęcia. Pani zaproponowała wymianę chyba już na drugi dzień w Nordglass, co wzbudziło moje podejrzenia (zamiennik?) i powiedziałem, że życze sobię oryginalną szybę. Otrzymałem odpowiedź, że w takim razie trzeba poczekać na sprowadzenie. Po kilku dniach otrzymałem telefon, że szyba już czeka. Pojechałem na 8.30 i o 10.00 wyjechałem już z przyklejoną szybą (trzeba było tylko delikatnie jechać przez pierwsze 24h - uważać głównie na dziury) |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
|
Wysłany: 13-03-2017, 19:49
|
|
|
W moim przypadku Nordglass też zaliczył wpadkę. Szyba przyszła bez uszczelki i odmówili montażu.
Trochę to mnie czasu i jeżdżenia kosztowało. No ale wymieniona, w wersji akustycznej. Subiektywnie wydaje się ciszej w szczególności przy prędkościach autostradowych. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 13-03-2017, 23:42
|
|
|
A ja polecam kolega wymiane szyby gdy zajdzie taka potrzeba na szybe z podgrzewaniem
miejsca gdzie znajduja sie wycieraczki - auto jest do tego przystosowane |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
|
Wysłany: 16-03-2017, 18:20
|
|
|
tokyo napisał/a: | A ja polecam kolega wymiane szyby gdy zajdzie taka potrzeba na szybe z podgrzewaniem
miejsca gdzie znajduja sie wycieraczki - auto jest do tego przystosowane |
Tokyo wie co mówi, przetestował to również na moim Outlanderze.
i ja polecam. |
|
|
|
 |
|