Kluczyk Keyless |
Autor |
Wiadomość |
sarek
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-02-2017, 22:11 Kluczyk Keyless
|
|
|
Dzień dobry,
Jak w temacie, szukam tańszej opcji dorobienia kluczyka Keyless niż oferują w ASO.
Macie jakieś doświadczenia ? |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 28-02-2017, 22:21
|
|
|
Nie wiem jak na Śląsku, ale na Żeraniu w Warszawie jest giełda samochodowa i jest koleś który dorabia kluczyki KOS-wymogiem jest jeden w pełni sprawny kluczyk. Może u Ciebie też jest taka giełda? |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 28-02-2017, 23:44
|
|
|
i tu pojawia się kluczowe pytanie, czy warto ?
Wiem, że cena w ASO kosmos, ale daje gwarancję wypłacenia polis z AC w przypadku kradzieży auta.
Sprawa wygląda tak, jeżeli kradną ci kluczyk, lub go gubisz masz niezwłocznie obowiązek pojechać do ASO, blokują ci wtedy zaginiony kluczyk w systemie i jesteś kryty (musisz mieć na tą usługę paragon, lub fv) Jak tego nie zrobisz, to masz problem. We wszytskich warunkach AC które czytałem jest zapis, że w takim przypadku mogą nie wypłacić kasy w przypadku kradzieży auta.
Najlepsze jest to, że w tej chwil towarzystwa ubezpieczeniowe wzywają rzeczoznawców, a ci są w stanie określić czy kluczyki są oryginalne, czy zostały dorobione.
Jeżeli usługę zrobi ci ktoś bez FV to masz problem. Jeżeli jest nie autoryzowany to też będą chcieli się wyprzeć odpowiedzialności.
Dodatkowo czy masz zaufanie do obcych ludzi co ci zrobią z głównym zabezpieczeniem antykradzieżowym do auta ?
Kwestia wyboru. Jak dla mnie można kombinować z audio, akcesoriami itp. Co do zasady elementy kluczowe auta lepiej żeby były oryginalne lub dedykowane z homologacją, tak, by nikt niczego nie podważył w naszym pięknym kraju (dziś czytałem o podważaniu przez urząd skarbowy FV i umów zakupu nieruchomości ruchomości. Mimo iż płaciłeś faktycznie mniej, to i tak dowalą podatek od Ich wartości, chyba że masz opinię rzeczoznawcy lub inne nie zbite dowody swojej racji, normalnie dno ) |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
sarek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-03-2017, 22:21
|
|
|
Oczywiście, wolałbym w ASO
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to temat już przerobiłem i aktualnie nie ma wymogów co do podawania ilości i rodzajów kluczyków przy zawieraniu umowy. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 02-03-2017, 07:06
|
|
|
Zawsze możesz spytać usera tokyo . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 02-03-2017, 09:40
|
|
|
sarek napisał/a: | Oczywiście, wolałbym w ASO
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to temat już przerobiłem i aktualnie nie ma wymogów co do podawania ilości i rodzajów kluczyków przy zawieraniu umowy. |
Z ciekawości, w jakim towarzystwie ?
Wiem, ze jest to wymagane w Compensie, Benefi, Pzu, Alianzie. Nwaet, jeżeli nie musisz podawać ilości przy wniosku to wczytaj się w warunki AC. Ja wiem po własnym przykładzie, że zaginięcie kluczyka trzeba zgłaszać w serwisie, zablokować zaginiony kluczyk i mieć na to dowód. Miałem nie przyjemność być w sądzie z w/w powodu po kradzieży auta, towarzystwo ubezpieczeniowe powołało rzeczoznawcę, który stwierdzał, czy kluczyki do auta są oryginalne i czy były "Sczytywane" ! do zrobienia trzeciego służącego do kradzieży np !
Po tej akcji wolę się zabezpieczać, bo sądy to droga przez mękę. |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
Mołotow
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DID 150KM AT
|
Wysłany: 02-03-2017, 10:25
|
|
|
sarek napisał/a: | Oczywiście, wolałbym w ASO
Tak - nie ma.
Ten wymóg pojawia się dopiero w przypadku chęci wypłaty odszkodowania
Wiem - bo przerabiałem temat kilka lat temu.
Pozdrawiam |
_________________ Mołotow
Mitsubishi Outlander 2013 2.2 DID 150 KM Automat INTENSE |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-03-2017, 10:41
|
|
|
Mołotow napisał/a: | Tak - nie ma.
Ten wymóg pojawia się dopiero w przypadku chęci wypłaty odszkodowania |
Nie spotkałem się z sytuacją, że nie podaje się ilości kluczyków... Ostatni ubezpieczyciel nawet je fotografował. |
|
|
|
 |
trooper
Mitsumaniak
Auto: OIII 2.2DID Automat Intense +
|
Wysłany: 02-03-2017, 11:35
|
|
|
Mołotow napisał/a: | Ten wymóg pojawia się dopiero w przypadku chęci wypłaty odszkodowania
Wiem - bo przerabiałem temat kilka lat temu.
|
Dokładnie. U mnie jeszcze chcieli okazania dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu. |
|
|
|
 |
sarek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2017, 20:50
|
|
|
Być może macie rację.
Mam jednak nadzieję, że aktualnie jestem bezpieczny ponieważ kupując samochód bez drugiego kluczyka na umowie jest wpisane, że otrzymałem jeden kluczyk, o czym poinformowałem PZU przy zawieraniu AC. Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie widzę tego zapisu na polisie |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 03-03-2017, 04:55
|
|
|
To lepiej to zweryfikuj jest to dosyc wazne |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 03-03-2017, 17:54
|
|
|
sarek napisał/a: | Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie widzę tego zapisu na polisie |
zapytaj o to swojego ubezpieczyciela tzn. fizycznie osobę która robiła Tobie to ubezpieczenie (to zazwyczaj działa) chyba że nie masz takiej możliwości. Generalnie wszystko jest opisane w OWU produktu (tzn.ubezpieczenia) i jeżeli z tym Ci się nie zgadza to od razu to prostuj... |
_________________  |
|
|
|
 |
mnerd
Forumowicz
Auto: Outlander 2,0 cvt 4WD '16
|
Wysłany: 10-03-2017, 18:59
|
|
|
Chodzi o to, żeby w razie "W" czyli sporu sądowego, można było udowodnić, że dochowało się staranności i nie powierzało kluczyka podmiotom niezaufanym. Jeśli bezsprzecznie wykażesz w sądzie, że pan z giełdy może być tak traktowany, i sąd da temu wiarę to twoje na wierzchu.
Ale szczerze w to wątpię |
|
|
|
 |
sarek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-03-2017, 22:44
|
|
|
Odbiegając od tematu ubezpieczenia.
W oryginalnej instrukcji od Outlandera (nie PL) znajduje się opis programowania, dodawania nowych kluczyków.
Czy ktoś próbował już samodzielnie dodać kluczyk ?
Posiadam (kupiłem) nowy, czysty kluczyk i jeden oryginał, ale niestety albo w procedurze z instrukcji czegoś brakuje, albo źle odczytuję.
1 - otwieram drzwi kierowcy
2 - zapłon na ON
3 - wkładam czysty kluczyk do gniazda programowania zgodnie z obrazkiem
4 - z działającego kluczyka wybieram: OTWÓRZ przez 4-10 sekund / później nadal trzymając OTWÓRZ wciskam jednocześnie ZAMKNIJ / puszczam w kolejności ZAMKNIJ i OTWÓRZ / wciskam krótko ZAMKNIJ
...i nic
Oryginalna instrukcja:
 |
|
|
|
 |
Tafla
Forumowicz Tafla
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 149 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 12-03-2017, 09:11
|
|
|
Z tej instrukcji wynika, że musisz mieć dwa oryginalne klucze żeby zaprogramować trzeci. |
|
|
|
 |
|