|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dymienie na czarno. |
Autor |
Wiadomość |
lysek777
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt, Opel Astra
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-04-2017, 21:46 Dymienie na czarno.
|
|
|
Witam,
kupiłem l200 z rocznika 2012 silnik 2.5 DID 178 km.
Auto seryjnie miało DPF ktory został usunięty w tamtym roku przy przebiegu 200 tys.
Obecnie ma 256 tysięcy.
A teraz do rzeczy byliśmy w górach i zauwazylem że na autostradzie jak wcisne pedał gazu do podłogi przy powiedzmy 2 tys obrotów to samochód pusci ( czarnego bąka) dosyć mocno bo widać we wstecznym lusterku a później jeszcze trochę dymi, bardziej obficie jeszcze kopcil jak podjezdzalem pod strome wzniesienie i np. 3 biegu wcisnąłem mocno gaz to puścił spora chmurę a później cały czas delikatnie dymil...
Dzisiaj wróciliśmy że znajmomym i testowaliśmy auto w różnych warunkach i np. jak na wolnych obrotach wcisne gaz do oporu to pusci nie duża chmurę na początku ale potem można trzymać gaz na 4 tysiące i nic nie dymi. Tak samo jak już bylem w domu to znajomy jechał za mną i miałem drugi bieg i 1 obrotów dodałem gaz do oporu i puscil chmurę na początku a potem już nic a trzymałem gaz do oporu aż doszedł do czerwonego pola..
Ogólnie auto jeździło na dosyć krótkich dystansach bardzo spokojnie i możliwe że poprostu się "zamulilo"?
Ogólnie w zimę auto odpalalo bardzo dobrze nawet przy -20, super pracuje na biegu jałowym, nie ma żadnych błędów na kompie, dzisiaj jechismy nim 190 na autostradzie w 3 osoby, nie szarpie nie przerywa je przegrzewa nic się nie dzieje oprócz tego czarnego dymu, czego to może byc wina i czy należy się przejmować?
Dla porównania mój tata ma hiluxa 2007 rok 2.5 D4D 102 KM. Przebieg 430 tysięcy km bez żadnego remontu wtryskow itp... i jak dzisiaj dodałem tak raptownie gazu w hiluxie to też był czarny dym z tym że dym byl dużo bardziej gęsty i było go więcej a później test na drugim biegu i tak samo czarny bąk z tym że później czarna smuga leciała z wydechu cały czas a z autem również nic się nie dzieje.
Wtryskiwacze w l200 i hiluxie D4D są takie same?
l200 ma wtryski denso ale elektromagnetyczne czy piezoelektryczne? |
|
|
|
 |
|
|