Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szarpanie - poczatkowo na gazie. Teraz również na benzynie
Autor Wiadomość
łukasz_mb 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi Sport 1.6 2007r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-05-2017, 10:22   Szarpanie - poczatkowo na gazie. Teraz również na benzynie

Witam. Sprawa wygląda tak (będę pisał w punktach żeby było czytelniej):

-od jakiegoś czasu wywalało mi błąd p0421 > w diagnostyce spaliny ok, sondy ok - mówię o czasach gdy auto miałem jeszcze na benzynie
-miesiąc temu założyłem instalację STAG QNEXT która kasowała mi błąd automatycznie
-przez około 1000km nie było żadnych problemów. auto ładnie chodziło na gazie
-przedwczoraj zapaliła się kontrolka silnika. podpiąłem kostkę pod obd odczytałem błąd a tam znów p0421. zdziwiłem się bo miał go kasować sterownik instalacji. spróbowałem skasować sam > bez skutku.
-odpiąłem więc akumulator na jakiś czas. po ponownym uruchomieniu samochodu błędu nie było
-przejechałem około 40km i zaczęło mi potwornie szarpać na gazie w przedziale obrotów (1500-3000) głównie przy przyspieszaniu na 2,3,4 biegu. samo szarpanie to może złe stwierdzenie bo po prostu czuję jakbym miał "dziury w podawaniu gazu". gaz wbity w podłogę a auto zachowuje się jakbym skakał po pedale gazu (wypadanie zapłonów?). powyżej 3000 obrotów auto chodzi normalnie
-na benzynie szarpanie w ogóle nie występuje niezależnie od obrotów
-dodatkowo jak zrzucę auto na luz na gazie to strasznie mu spadają obroty tak do 500 (widziałem wcześniej temat gdzie ktoś mówił że po odpięciu akumulatora też miał ten problem z obrotami > http://forum.mitsumaniaki...highlight=cewki )

i teraz pytanie co mam robić i co diagnozować?
na pewno pojadę do gazownika bo i tak po 1000km miałem zrobić przegląd kontrolny. jeśli się okaże, że z gazem jest wszystko ok to od czego zacząć? świece mi sprawdzał ostatnio elektromechanik i mówił że szkoda zmieniać bo są idealne. przewody? cewki? jaką strategię obrać żeby się nie wbić na dzień dobry w niepotrzebne koszty?
czy problem może mieć jakikolwiek związek z odpięciem akumulatora? spróbować mu robić adaptację tak jak w temacie z linka zamieszczonego powyżej?

proszę o pomoc
pozdro
Ostatnio zmieniony przez łukasz_mb 14-05-2017, 14:05, w całości zmieniany 2 razy  

enea 
Forumowicz

Auto: focus
Wysłany: 03-05-2017, 10:36   

wczoraj walczylem z tą sama instalacja , wystarczyla regulacja w moim przypadu. zakladalem na nowo i wymagala regul;acji, wiec nie martw sie :) tylko jedz reguluj a potem zbieraj czarne mysli

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 03-05-2017, 11:41   

Skoro przed odpięciem aku auto pracowało poprawnie to daptacja na pewno nie zaszkodzi 8) .
Nie znam się na LPG ale może mapy się rozjechały :? .
Co do CE, skoro spaliny są ok i sondy pracują ok to możesz zainstalować emulator pod sondę.

łukasz_mb 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-05-2017, 12:03   

Bizi78, z emulatorem jest problem bo jak mi mechanik próbował sondę wykręcić to tak mocno siedziała że zrezygnował aby jej nie uszkodzić. W koncu postanowiłem kasować błąd sterownikiem instalacji automatycznie i na razie było ok.
Może faktycznie masz rację że mapy się rozwaliły. Jutro zadzwonie i się umówię a ewentualnie jak nie pomoże to wtedy będę sie martwił i znów się tu odezwę.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 03-05-2017, 12:19   

Zrób adaptację i przejedź kilkanaście km ale tylko na Pb.
Następnie przełącz na LPG i zobacz czy jest poprawa.
Co do sondy u mnie bez palnika się nie obyło, w końcu 15lat zrobiło swoje :wink: .

Hyzz
[Usunięty]

Wysłany: 03-05-2017, 12:26   

Ostatnio zmieniony przez 04-05-2017, 22:00, w całości zmieniany 1 raz  

łukasz_mb 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-05-2017, 12:34   

Hyzz, przykro mi ale niestety nie pamiętam już odczytów. Diagnozował mi to elektromechanik ze dwa miesiące temu. Auto zostawiłem i sprawdzał na zimnym a potem rozgrzanym katalizatorze. Sondy są sprawne i działają prawidlowo i wg niego katalizator jest już przepalony choć jak sprawdzałem spaliny na stacji kontroli to mówili że są ok więc juz sam nie wiem co myśleć... pal licho o ten kat. Auto pali normalnie, mocy nie straciło. Problem pojawił się teraz przy jeździe na gazie.

[ Dodano: 04-05-2017, 21:06 ]
Gazownik umówiony na wtorek. Dam znać co się dowiedziałem w temacie. Może komuś na przyszłość się przyda

[ Dodano: 05-05-2017, 18:52 ]
Nowy wątek w sprawie. Odkąd zaczęło mi szarpać jeżdżę na benzynie ale dziś postanowiłem sprawdzić czy przypadkiem cudownie się nie naprawiło. Przełączyłem na gaz stojąc na światłach i próbuje ruszyć. Nagle miota nim jak szatan i wybilo check engine. Do tej pory jak szarpało to tak delikatnie ale teraz to myślałem że zgaśnie. Zjechałem na bok i odczytałem błąd: P0303 - aplikacja tlumaczy mi to jako, "cylinder 3 - wykryte wypadanie zapłonów". Dodam że na benzynie jest spokój - takie cuda tylko na gazie. Co myślicie?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 05-05-2017, 22:05   

Napisz jakie masz wtryski gazowe bo
łukasz_mb napisał/a:
STAG QNEXT
to tylko sterownik i w tym przypadku ma najmniejsze znaczenie. Możliwe ze jeden wtrysk pada i stąd te problemy lub montaż skopany. Dodatkowo przydała by się fotka spod maski. Możliwe też że masz drobne problemy z układem wysokiego napięcia a gaz to niestety weryfikuje bo gaz jest trudniej odpalić niż benzynę więc niesprawności niezauważalne na benzynie mogą być dość mocno odczuwalne na gazie.

łukasz_mb 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-05-2017, 23:58   

Wtryski Hana mam. Instalacja świeżo założona. Zrobione 1200km. Świec, kabli czy cewek nie zmieniałem. Montaż raczej pewny. Robiłem u goscia do ktorego od lat jeżdżę z innym autem. Robil tam też moj dobry kolega i moj brat. Nigdy nie było żadnych problemów.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 06-05-2017, 08:35   

Aby dokładnie sprawdzić czy to wtrysk trzeba by zamienić go z innym i sprawdzić w ten sposób czy problem się przemieści na ten inny cylinder z którym zamieni się wtrysk. Wtryski Hana podobno nie są już takie jak na początku produkcji, lepiej było zamontować polskie Barracudy.
Jeśli problem by się jednak nie przemieścił to trzeba by szukać w układzie wysokiego napięcia lub może jakiejś nieszczelności przy wkrętce na tym cylindrze, nieszczelność da się zobaczyć po podpięciu się pod instalację LPG.

cobretti 
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Wysłany: 06-05-2017, 09:29   

Co do nieszczelności to był by błąd nieprawidłowego składu mieszanki, a tu albo wtrysk leje albo nie podaje . Może miałeś pecha i trafiłeś na jakiś wadliwy, gaziaż nie koniecznie jest tu winny.
626 sport coupe GD
E52A
626 GW
MX-6 GE
CS9W
To co proste prowadzi donikąd.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-05-2017, 11:37   

Trzeba się podpiąć pod centralkę gazu i po kolei sprawdzać cylindry. Można dowolnie ustawiać by jedne pracowały na Pb a inne na LPG.

łukasz_mb 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-05-2017, 14:01   

Byłem u gaziarza. Wg niego objawy wskazują na układ zapłonowy bo problemy pojawiają się tylko przy mocnym obciążeniu czyli np niskie obroty na 2,3, biegu i głównie po ruszeniu. Świece wyglądają ok. Chciał zamienić kable miejscami ale się nie da bo jeden jest za krótki dlatego przed jazdą zamienił miejscami tylko cewki i teraz problem pojawiał się znów na gazie ale znikał po przełączeniu czwartego cylindra na benzynę. Wcześniej błąd wywalił mi trzeci cylinder. Ogólnie stanęło na tym że pomęczę auto i spróbuję wywołać check engine znów i zobacze po błędzie który teraz cylinder pokaże bo jeżeli to cewka to teraz powinno wyrzucić cylinder 1 albo 4. Wtryskiwaczy nie sprawdzał bo mówi że gdyby to wtryski były to by niedomagał cały czas trzeci cylinder a po zmianie cewek problem był na czwartym. Póki co nic nie płaciłem więc mam trochę czasu do namysłu co dalej. Czekam na kontrolkę silnika.

[ Dodano: 13-05-2017, 11:54 ]
Po zmianie cewek miejscami wywalilo mi błąd p0301 czyli wypadanie na pierwszym cylindrze . To by się w sumie zgadzało bo druga cewka odpowiada za 1 i 4 cylinder. Wymienię cewkę i dam znać. Może się komuś temat przyda w przyszłości

cygan84 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
Wysłany: 14-05-2017, 07:25   

Szwagier w mazdzie 6 miał szarpanie tylko na gazie (wtryski Hana) pojechał do gazownika,wymienili wtryski i jest OK.

łukasz_mb 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-05-2017, 13:47   

Nowy wątek w sprawie. Dziś zaczęło szarpać też na benzynie czyli można uznać że to nie wina gazu. Wymieniać pp kolei elementy uklasu zapłonowego? Świece przewody cewki? Proszę o jakieś pomysły bo mnie krew zalewa. Jakie firmy polecacie. Przewody z bosha kupie za stówkę. Świece z ngk bym wziął. A ewentualnie cewki?

[ Dodano: 31-05-2017, 19:38 ]
Kontynuacja. Kupiłem cewkę oryginalną używaną. Przez dwa dni było super po czym problem wrócił ze zdwojoną mocą. Wymieniłem świece i kable na nowe. Przez dwa tygodnie nie było żadnego problemu. Myślałem że problem rozwiązany bo blisko 400km był spokój ale dziś znów mnie wyszarpało na podjeździe pod górę na drugim biegu. Już nie mam pomysłu :( wymienić cewki na nowe??? (nie wiem na ile sprawna jest cewka którą kupiłem ale wolałem sprawdzić oryginał za 5dych niż jakiegoś kiepskiego producenta za stówkę).

Odpowiedz do tematu