Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.5V6] Domykanie szyb....
Autor Wiadomość
polar2000 
Forumowicz

Auto: Montero
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-05-2017, 12:13   [3.5V6] Domykanie szyb....

Witam forumowiczów nie mogę znaleźć takiego tematu więc spróbuję ruszyć temat. Czy wiecie może jak zrobić domykanie szyb z fabrycznego alarmy może ktoś z Was ma coś takiego że kiedy przytrzyma zamykanie drzwi na alarmie zamykają się też okna. Może trzeba w jakiś sposób zaprogramować kluczyk ??? Nie wie może trzeba dołożyć moduł

krzychu.dsg 
Forumowicz

Auto: golf
Wysłany: 09-05-2017, 23:42   

Bez autoszyb raczej ciężko ;)

[ Dodano: 09-05-2017, 23:42 ]
nie widziałem tego bajeru w autach, które nie miałyby wszystkich, podkreślam wszystkich szyb automatycznych.

polar2000 
Forumowicz

Wysłany: 10-05-2017, 08:57   

Ok w razie czego dołoże moduł tylko gdzie jest oryginalny moduł szyb w p3. Czy może gdzieś z prawej strony w supku??

krzychu.dsg 
Forumowicz

Auto: golf
Wysłany: 10-05-2017, 17:11   

Jak już będziesz robić to od razu podłącz sobie pod szyberdach i pod czujnik deszczu, bo wtedy to ma największy sens ;)

polar2000 
Forumowicz

Wysłany: 03-06-2017, 23:35   

Dobry pomysł, co prawda nie mam czynnika deszczu ale szyber jak najbardziej...

ruks 
Forumowicz

Auto: CCCO, V98
Wysłany: 10-06-2017, 07:02   

Gdyby Ci się udało to zrobić napisz, chętnie bym też skorzystał

polar2000 
Forumowicz

Wysłany: 23-06-2017, 18:43   

Jasne nie ma sprawy z chęcią się tym podzielę:)

Ale mam pytanie Gdzie znajdę moduł do sterowania szybami. Czy on przypadkiem jest pod przyciskami??

plochu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 2003
Wysłany: 23-06-2017, 23:43   

jeżeli dobrze to interpretuję to moduł sterowania jest zintegrowany z przyciskami sterującymi.

swoją drogą wykonanie domykania szyb nie jest bardzo skomplikowane :) należy skorzystać z gotowego "modułu domykania szyb" i znika też problem szyb, które nie są full auto. dedykowane moduły potrafią zatrzymać silnik szyby po wykryciu przeciążenia.

Pajero V78, Dobinsons, osłony alu, 33x12,5x15 MT

polar2000 
Forumowicz

Wysłany: 24-06-2017, 09:45   

No właśnie zrobiłem foto to chyba to

[ Dodano: 24-06-2017, 10:16 ]
polar2000 napisał/a:
No właśnie zrobiłem foto to chyba to
Obrazek

Kupiłem też moduł domykania szyb teaz kwestia ogarnięcia tego może uda się w tym tygodniu

plochu 
Forumowicz

Wysłany: 24-06-2017, 13:08   

A tak z ciekawości jaki moduł kupiłeś?
Jak zakładałem coś takiego znajomemu to zastosowaliśmy małą "sztuczkę". Ponieważ nie ma tanich modułów, które zamykają szyby równocześnie - większość robi to sekwencyjnie - to zamiast jednego modułu na 4 szyby zastosowałem dwa moduły na 2 szyby. Jeden moduł na lewą stronę a drugi na prawą. Efekt jest taki, że najpierw domykają się szyby równolegle dwie szyby tylne a potem dwie przednie.

p.s. będziesz musiał sobie jeszcze namierzyć przekaźnik do sterowania szybami, bo bez tego będziesz musiał kombinować...

polar2000 
Forumowicz

Wysłany: 25-06-2017, 22:02   

Bartosz "plochu" co do modułu to na 4szyby takie coś, szkoda że wcześniej nie zapytałem jak to ogarnąć ale mam nadzieję ze uda się to zrobić. co do szyb to jak najbardziej mają coś takeigo że jak wyczują opór to się wyłacza i każka zaczyna się zamykać osobno przerwa między niumi jest 1sek dala czego by nie obiążyć zbytnio akumulatora :

Ps a ten przekażnik to wiesz może gdzei szukać ??? model Montero V75W

plochu 
Forumowicz

Wysłany: 26-06-2017, 00:17   

To powiem, że kupiłeś bardzo dobry chiński produkt :) i mówię to całkowicie bez ironii.
Zamykanie okien sekwencyjne jest raczej nie ze względu na oszczędność akumulatora a bardziej skłaniam się do tego, że aby nie przegrzać przekaźnika lub przewodów, które grube nie są.

Masz teraz dwie drogi podłączenia. Jak widać na schemacie masz tam +12V (kabel czerwony mniejszej wtyczki) i jego musisz zasilić "na stałe". Zasilanie możesz oczywiście doprowadzić z dowolnego miejsca, ale ja polecam przekaźnik, bo wtedy zachowasz logikę układu i wykorzystasz też bezpiecznik od okien jako zabezpieczenie.
Przekaźnik powinien być w okolicach lewego kolana kierowcy - o ile dobrze pamiętam :)

Druga metoda jest taka, że możesz wziąć zasilanie z panelu sterowania, ale musi być on wtedy zasilony na stałe. Wiem, że niektórzy realizowali to w taki sposób, że zamiast przekaźnika wstawiali mostek - efekt uboczny jest taki, że można sterować szybami przy wyjętym kluczyku...

polar2000 
Forumowicz

Wysłany: 26-06-2017, 06:58   

Zajebiscie:) dziękuję Ci bardzo skorzystam z pierwszej opcji....wydaje mi się najbardziej bezpieczna i logiczna. Dam zabić jak mi poszło:)

[ Dodano: 01-07-2017, 19:26 ]
Plochu a co myślisz z tym sterowaniem jakoś to ogarniać

[ Dodano: 01-07-2017, 19:28 ]

Odpowiedz do tematu