|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.0 V6 24V] Oleje, świece filtr paliwa? |
Autor |
Wiadomość |
k_mitsu
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport GLS 3.0 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-09-2017, 23:05 [3.0 V6 24V] Oleje, świece filtr paliwa?
|
|
|
Cześć,
Pajero K96, 2000r
- Jaki olej lejecie do swojego sporta? Mój ma 270k przebiegu i jeździ na Castrol Edge 10W60. Dolewka to jakiś litr na 7 tys km. Proponowano mi teraz Motul lub Valvoline tez 10W60.
- Jaki olej lejecie do skrzyni ? Co ile wymiana? Skrzynia manualna.
- Jaki olej lejecie do reduktora? Co ile wymiana?
Czy kiedykolwiek wymieniacie filtr paliwa w 3.0 V6 Benzyna ?
Jakiej marki kable do świec proponujecie? Jeździ na gazie i być może ma przebicie na kablach bo szarpie przy redukcji na niższy bieg.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Krzysztof |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
lapa16
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero Sport 3.0
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Paź 2014 Posty: 88 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 07-09-2017, 20:26
|
|
|
Witaj
Ja osobiscie leje Liqui Molly Top TEC 5w30 (przebieg 230k)
Skrzyni nie ruszałem, mostów też , tylko kontrola czy są oleje
Kable ostatnio wymienialem wraz z swiecami i przeciakajacymi uszczelkami pod pokrywawmi, więc jeśli się za to zabierasz to kup sobie od razu 2 uszczelki po kolektor ssacy, 6 uszczelek pod świece i ew uszczelki pod dekle jak są już w kiepskim stanie. Świece tylko NGK i kable tak samo inaczej nie bedzie to chodzic. Jak już bedziesz miał to na wierzchu to i przepustnice wyczyść.
Filtr paliwa wymienialem (lekko nie było) |
|
|
|
 |
k_mitsu
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport GLS 3.0 V6
|
Wysłany: 20-09-2017, 22:31
|
|
|
Hej,
Dzięki za odpowiedź.
Wymieniłem oleje na:
- Valvoline VR1 Racing 10W60
- Axenol GL-5 75W/90 (skrzynia i reduktor)
Czeka mnie jeszcze zmniejszenie szczeliny na świecach do ok .65-.70. Auto nie przepala całej dawki gazu mimo zmniejszenia dawek o 10%. Silnik ma przerywane spalanie przy gorących letnich dniach i dobrze nagrzanym silniku. W zimne dni jest nawet OK.
Filtr paliwa nie wymieniony. Pierwsza próba wymiany nieudana ;p
Zajrzałem do książki Pajero Sport, sugerują olej 5W30 do eksploatacji w temperaturach mocno minusowych i do 10C na plusie tylko. Co przemawiało, że lejesz 5W30?
Dzieki,
Pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|