Brak dźwięku z radia - Infinity z Montero |
Autor |
Wiadomość |
slamacek
Forumowicz
Auto: Montero Ltd 3.5V6 2002
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-10-2017, 20:52 Brak dźwięku z radia - Infinity z Montero
|
|
|
Z prośbą o pomoc się do Was zwracam. Kupiłem Montero Limited 3,5V6 z 2002 roku, w którym mam kilka problemów, ale obecnie na tapecie leży radio fabrycznie montowane czyli Infinity z siedmioma chyba wówczas zalożonymi głośnikami. I mam problem, ponieważ nie słychać dźwięku w głośnikach. Nawet trzasku czy szumu
Radio wygląda na sprawne, włącza się, wyszukuje stacje radiowe, wciąga płytę, czyta ją i odtwarza muzę, nawet regulacja głośności oraz balansu i regulacja tonów działa - tak przynajmniej pokazuje wyświetlacz radia. Ale to wszystko... muzyki to mogę sobie posłuchać - ze słuchawek podłączonych do telefonu
Podsuńcie proszę jakieś pomysły, gdzie i czego szukać |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
Auto: 2 x Pajero 3.2
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 192 Skąd: Wyszków Węgrowski / Warszawa
|
Wysłany: 05-10-2017, 21:30
|
|
|
Najprościej wyjmij radio i zobacz czy wszystko jest dobrze podłączone |
_________________ Michał Pajero4x4 |
|
|
|
 |
slamacek
Forumowicz
|
Wysłany: 05-10-2017, 23:17
|
|
|
Teoretycznie to wszystko jest prawidłowo podłączone - napisałem już po rozebraniu konsoli i ponownym podłączeniu radia
I wychodzą braki nowicjusza patałacha
Przeszukiwania sieci hamerykańskiej doprowadziły mnie na ślad dodatkowego kabla łączącego radio z oddzielnie zainstalowanym wzmacniaczem Infinity (w części bagażowej ponoć zaraz za fotelem pasażera, pod plastikami boku i bardzo trudno się do niego dostać...). Kabel ten powinien być włączonony w gniazdo DIN radia (zakreślone na biało), a u mnie tego kabla nie było i co gorsza - nie widzę go chyba przyjdzie mi jutro rozkładać konsolę, bo gdzieś tam być powinien...
 |
Ostatnio zmieniony przez slamacek 06-10-2017, 09:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 229 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-10-2017, 09:15
|
|
|
Wziąłbym jakikolwiek inny zewnętrzny głośnik i wtykał przewody w poszczególne gniazda, sprawdzając, czy wychodzi z radia cokolwiek. Jak wychodzi - szukanie uszkodzenia (przecięcia) wiązki (np. gdzieś niżej, zanim się rozejdzie na głośniki). Jak nie wychodzi - problem w samym radiu. |
_________________ Sebastian_T |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 06-10-2017, 11:00
|
|
|
slamacek napisał/a: |
Teoretycznie to wszystko jest prawidłowo podłączone |
Czy do prostokątnego, białego gniazda (obok okrągłego DIN) dochodzi jakaś wiązka z wtykiem? |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
slamacek
Forumowicz
|
Wysłany: 06-10-2017, 11:17
|
|
|
Do tego gniazda wchodzi wtyczka.
Prócz tych gniazd radio ma jeszcze gniazdo zmieniarki i widoczny fragment gniazda jej zasilania. Zmieniarki nie mam założonej - i też zastanawiam się czy w jej miejsce nie dałoby się podłączyć czegoś, co pozwoli grać muzę z ajfona czy innego samsunga... |
Ostatnio zmieniony przez slamacek 06-10-2017, 15:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-10-2017, 11:37
|
|
|
Upewnij się czy masz dodatkowy wzmacniacz zewnętrzny...
To gniazdo także końcówki mocy akustyki - do niego podłączone mogą być głośniki wg tej definicji: http://www.tehnomagazin.c...g-Connector.htm |
 |
|
|
|
 |
slamacek
Forumowicz
|
Wysłany: 06-10-2017, 12:22
|
|
|
Tyle, że ja to rozumiem, jako podłączenie głośników bez dodatkowego wzmacniacza zewnętrznego. Wówczas na gniazdach czterech głośników (dwa przednie i dwa tylne) powinien pojawić się sygnał.
A jeśli w układzie zainstalowano zewnętrzną końcówkę mocy (w tym Montero ma to być Infinity, to sygnał na wszystkie głośniki powinien z niego wychodzić, a radio działa jako przedwzmacniacz dla końcówki. Tak teoretyzuję... |
_________________ Czołg - czyli Montero Limited 3,5V6 2002 |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-10-2017, 15:08
|
|
|
slamacek napisał/a: | Tak teoretyzuję... |
Prawidłowo. |
 |
|
|
|
 |
slamacek
Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2017, 20:43
|
|
|
No i niestety, na razie przerwa w działaniach, a optymistycznego końca brak
choć dzień zaczął się obiecująco, bo zanim zacząłem rozbierać kokpit, postanowiłem pogrzebać cienkimi paluchami w przestrzeni, do której miałem dostęp i znalazłem kabel doprowadzający sygnał do wzmacniacza. Podłączyłem, ale nic się nie zmieniło – dalej radio działa, a w głośnikach dźwięku niet
zrezygnowany zacząłem przeszukiwać internet i przeraziłem się wiadomości, że dostęp do wzmacniacza jest trudny i trzeba bardzo uważać ściągając jakąś listwę podczas demontażu plastików prawego boczku... na razie odpuszczam (czekam na manual Heynesa, może wówczas będzie łatwiej) czyli 1:0 dla Montero
przy okazji pytanie – co mogło spowodować przepalenie bezpiecznika wentylatora kondensera (nr 10 w przedziale silnikowym – 25A)? |
|
|
|
 |
klema
Forumowicz

Auto: 3.8 V6 , 2005
|
Wysłany: 09-10-2017, 23:13
|
|
|
gniazdo o które pytasz to gniazdo kabla do wzmacniacza , wtyczka wygląda identycznie jak w starych unitrach itp . W tej wtyczce idzie tez zasilania dla wzmacniacza jak i sygnał. Wzmacniacz jest w lewym narożniku przy tylnym słupku. Dostanie się do niego jest upierdliwe , musisz wyciągnąć lewy boczek najpierw górny a potem cały dol , są tam ukryte śruby pod dywanikiem.
Jak chcesz to mogę dać ci schemat tylko napisz jaka masz wersje radia.
Ja walczyłem z głośnikami trochę czasu , skończyło się to cala nowa instalacja do radia i głośników. Szkoda nerwów na to , tak "rozbudowanej" instalacji nie widziałem w mercedesie z 12 głośnikami.
Tu masz fote jak to wygląda po zdjęciu boczku , wymieniony głośnik i wzmacniacz , ale umiejscowienie identyczne jak original
 |
|
|
|
 |
slamacek
Forumowicz
|
Wysłany: 09-10-2017, 23:20
|
|
|
Super, wielkie dzięki za fotkę i informacje. Więcej info na PW |
|
|
|
 |
Mr_Piona
Nowy Forumowicz
Auto: Montero 3.5
|
Wysłany: 20-10-2017, 21:01
|
|
|
Też mam montero z tym systemem
Radio infinity leży na półce ponieważ radio odbiera nieparzyste częstotliwości i założyłem 2dinowy chinski kombajn podłączony przez przejściówke i działają głośniki omijając wzmacniacz
Zbudowałem też przejsciówkę dzięki której działa oryginalny system infinity |
|
|
|
 |
slamacek
Forumowicz
|
Wysłany: 03-12-2017, 14:18
|
|
|
Mr_Piona a możesz coś więcej o tej przejściówce, dzięki której działa Tobie system Infinity |
|
|
|
 |
klema
Forumowicz

Auto: 3.8 V6 , 2005
|
Wysłany: 03-12-2017, 18:42
|
|
|
Mr_Piona napisał/a: | Też mam montero z tym systemem
Radio infinity leży na półce ponieważ radio odbiera nieparzyste częstotliwości i założyłem 2dinowy chinski kombajn podłączony przez przejściówke i działają głośniki omijając wzmacniacz
Zbudowałem też przejsciówkę dzięki której działa oryginalny system infinity |
w zasadzenie nie ma możliwości ominąć wzmacniacz dzięki jakiejkolwiek przejściówce ponieważ instalacja jest tak zrobiona ze radio Infinity jest przedwzmacniaczem i bez wzmacniacza nie zagra.
Najprawdopodobniej masz na myśli taka przejściówkę która tylko daje możliwość podpięcie się pod iso
Jedynym sposobem na wyłączenie wzmacniacza i słuchaniu tylko przy pomocy nowego radia jest nie podpiecie wzmiacniacza czyli tej wtyczki
ktorej znajduje sie sygnal i + na wzmacniacz .
Natomiast nie podpinając się pod wzmacniacz tracimy możliwość posiadania "subwoofera"
jest możliwość podpięcia się tylko sygnałem z wyjścia nowego radia pod subwoofer i można mieć całkiem fajny zestaw ale
Potrzeba jest przeróbka wtyczki która znajduje wie w wzmacniaczu ponieważ na jednej wtyce sa 4 linie wchodzące i 4 wychodzące. Dlaczego podczas podmiecie się pod wzmacniacz plus głośniki pod radio równa się ogromnym sprzężeniem
można jeszcze inaczej do tego podejść i wykorzystując wyjścia z nowego radia pod wzmacniacz ( 4 kanały + 2 subwoofer ) wyjścia sygnału wpinamy w wtyczkę oryginalną przy radiu i wtedy nie korzystamy ze wzmacniacza od nowego radia i działa to na takiej samej zasadzie jak radio infinity .
Lub co każdemu polecam , najszybciej bez nerwom i przygód pociągnąć nowe 4 przewody do drzwi i cieszyć się normalna instalacją a z auta wykorzystać tylko subwoofer i wtedy bez żadnego rozbierania samochodu na części pierwsze mamy fajny system.
Jak by ktoś miał pytania bo pewnie namieszałem trochę to opisze temat obszerniej |
_________________ Pozdrawiam
klema6@gmail.com |
|
|
|
 |
|