Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylny defer oszalał
Autor Wiadomość
kleryk-3kgt 
Forumowicz

Auto: 3000GT VR-4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-11-2017, 19:09   Tylny defer oszalał

Siemka.
Mam poważny problem!
Od 3 tygodni mój Pajero wisi na podnośniku, pojechał na wymianę mostu który wył.
Najpierw mechanik zmienił jeden most tylny i cały czas był zablokowany. dziwne jest to że nie zapalała mi się kontrolka blokady mostu przy zmianie ustawienia napędów.
Przyszedł kolejny most, wrzuciliśmy go i przyłapaliśmy śrubami, nie podłączyliśmy wału. Kręcąc kołami okazało się że ten też jest zablokowany i koła kręcą się razem.
Dziwne jest to że każdy most, na ziemi działał poprawnie i jak podłączyliśmy pompkę testową podciśnienia to normalnie się blokował, po odpięciu działał normalnie mechanizm różnicowy.
Pacjent to Pajero 3.2 DID 2002

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Auto: 2 x Pajero 3.2
Wysłany: 15-11-2017, 12:22   

To akurat nic dziwnego :)
Kwestia jakiej siły, przy podniesionych obu kołach, trzeba użyć żeby przy 1 zblokowanym kole ( trzymając je rękami) drugim kołem kręcić normalnie.
Most tylny z blokadą 100% ma wbudowaną, słabą ale ma, także blokadę LSD ( jest tam dosłownie parę płytek ciernych) dlatego bez obciążenia koła kręcą się w tą samą stronę a na opuszczonym jednym kole wszystko działa normalnie

kleryk-3kgt 
Forumowicz

Wysłany: 16-11-2017, 10:43   

Nie :)
Już wiemy co jest, przed zmianą czujnika, trzeba zdjąć pokrywę dyfra, nagiąć blachę i zamontować czujnik :D
Szczególne podziękowanie dla ZbyszekM który telefonicznie odblokował moje napędy :D Nie wiem dlaczego ale migał tylko centralny dyfer.

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Auto: 2 x Pajero 3.2
Wysłany: 16-11-2017, 18:12   

A to trzeba było napisać że czujnik wymieniałeś, wyjąć na siłę wyjmiesz ale nie zamontujesz :)

kleryk-3kgt 
Forumowicz

Wysłany: 03-12-2017, 15:55   

No niestety ale kolejny popis Japońskich inżynierów wprawił już nie jednego w konsternację. Wymiana czujnika = zdjęcie dyfra + zdemontowanie pokrywy dyfra. (Edit)
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 03-12-2017, 16:55, w całości zmieniany 1 raz  

Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Wysłany: 03-12-2017, 17:06   

kleryk-3kgt napisał/a:
(...) popis Japońskich inżynierów wprawił już nie jednego w konsternację.

...na pocieszenie: są auta, gdzie do wymiany świec w V6 trzeba unosić silnik. :wink:

Odpowiedz do tematu