Kilka pytań do posiadaczy crossera/outlanderów/4007 |
Autor |
Wiadomość |
z0neee
Nowy Forumowicz
Auto: leon axr
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-12-2017, 15:12 Kilka pytań do posiadaczy crossera/outlanderów/4007
|
|
|
Witam serdecznie, 27.12 zamierzam kupić c crossera z 2007 roku przebieg uwaga! 105 tys
Mam kilka pytań odnośnie tego właśnie autka a ze względu na to, że crosseerów praktycznie nie ma uderzam do Was Panowie
1. Silnik 2.2 hdi. Ile realnie palą te samochody koła 18 cali. Czy warto zamienić na np.16 cali, będzie różnica? Przejechałem 50 km i mi pokazał komputer około 10 litrów. Teraz mam leona, który pali max 6,5 litra...
2. Czy ktoś wymieniał sprzęgło i dwumas w takim aucie? jaki koszt?
3. Pytam o sprzęgło bo chciałbym zrobić chip podobno można wyciągnąć 200km i 450 niuta, prawda?
4. Czy to auto ma problem z korozją? z tego co wyczytałem citroeny produkowane są w Japonii, a japońskie auta kojarzą mi się właśnie z rudą. Jeśli tak to przeważnie gdzie ta korozja występuję - na co zwrócić uwagę.
5. Auto sprzedaje kolega, który odziedziczył to auto po tacie wiec przebieg jest realny auto u niego 8 lat. Auto było kupione jako powypadkowe – dostał z tyłu od strony pasażera. Chce za niego 25 tys. z praktycznie nowymi kołami na zimę. Warto ??
6. Montował ktoś USB do oryginalnej nawigacji albo wymieniał na inne radio z din2 tak aby działała kamerka cofania?
7. Napęd ustawiony na lock nie ma nic wspólnego z blokadą dyfra, prawda? Można normalnie jeździć – skręcać?
8. Zauważyłem, że dużo użytkowników zarzeka na hałas w tym aucie, jechałem 150 km/h i specjalnie głośno nie było, może za bardzo przyzwyczajony jestem do leona z tdi
Czy na tych zdjęciach widać coś niepokojącego? Dziwi mnie, że auto stoi dość wysoko w porównaniu do tyłu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
 |
|
|
|
 |
Aleksander1965
Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander 2,2 156km
Pomógł: 8 razy Dołączył: 17 Mar 2012 Posty: 480 Skąd: Strzelce Opolskie
|
Wysłany: 22-12-2017, 17:04
|
|
|
Wszystkie odpowiedzi na nurtujące Cie pytania znajdziesz na forum wystarcz poszukać maglowane to było wiele razy.... |
|
 |
z0neee
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2017, 17:33
|
|
|
o taką właśnie odpowiedz mi chodziło, dzięki
a tak serio to znajdę info odnośnie spalania w 2.2, korozji, chip tuningu czy warto kupić to auto (to już chyba indywidualna kwestia)?
to ja jednak nie potrafię szukać... |
|
|
|
 |
radzik1
Forumowicz
Auto: c-crosser
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lip 2017 Posty: 47 Skąd: BYDGOSZCZ
|
Wysłany: 22-12-2017, 18:13
|
|
|
Cześć dużo tych pytań postaram ci coś podpowiedzieć.
1 Spalanie realne po mieście krótkie trasy około 10 litrów, poza miastem 7 litrów, kół nie zmieniaj szkoda fajnie wygląda na 18.
2 Ja nie wymieniałem.
3 Osobiście mam zrobiony na 180km, nie pytałem czy można więcej, myślę że wiedzą co robią, sprzęgło jak na razie daje rade.
4 Korozja najczęściej podwozia u mnie występuje, na wiosnę muszę zakonserwować.
5 25 tyś to dobra cena tylko zobacz jak wygląda ten bok: korozja, spasowanie elementów
6 usb nie da rady podłączyć, a radio 2 din nie pasuje do oryginalnej maskownicy, są zamienniki pod 2 din ale podobno słabej jakości, osobiście nie macałem
7 Można normalnie jeździć i skręcać, powyżej 40 km/h, przełącza się na 4wd
8 Według mnie jest głośno powyżej 120 km/h
Ze zdjęć na pierwszy rzut oka nic niepokojącego nie widać, zderzak tylny jakby inny odcień ale pisałeś że po kolizji. |
|
|
|
 |
Gotycki_Zdun
Forumowicz 177 HP 432 Nm
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI
|
Wysłany: 22-12-2017, 18:55
|
|
|
1. Po czipie pali mi circa 9,5 l/100 km na mieście. Spalanie na trasie zależy od średniej prędkości. Jadąc przepisowo udało mi się zejść do 6,5 l/100 km. Limitu górnego nie znam.
2. Przy nalocie na poziomie 165 kkm wymieniałem kpl sprzęgło + wysprzęglik + dwumasa. Koszt na poziomie 4 k PLN.
3. Tuner z V-Tech, który robił mi mapę, twierdził że 220 KM/500 Nm jest realne. Jednak zastrzegł, iż nie bierze odpowiedzialności za przyspieszone zużycie: elementów przeniesienia napędu, wtryskiwaczy, pompy, turbiny i fap. Zostałem przekonany do "opcji bezpiecznej" i hamownia wypluła 177 KM i 432 Nm. Jakoś tam się odpycha, ale szału nie ma. A może mam złe punkty odniesienia...
4. Mój egzemplarz pochodzi z 2011 r i już ruda pojawia się na podwoziu i płycie podłogowej w kabinie (pod wkładkami ze styropianu).
5. Cena wydaje się atrakcyjna. Pamiętaj tylko, że wydatki dopiero się zaczną, a serwis tego auta nie należy do tanich.
6. Nie wiem. Mam RF i nie zamierzam zmieniać.
7. 2 x tak.
8. Osobiście uważam te auta za bardzo słabo wytłumione i przymierzam się do poprawienia tego stanu rzeczy. Mam już zakupione odpowiedni asortyment mat i pianek. Kwestia tylko znalezienia czasu.
Tył w tych autach "klęka" odrobinę. Można temu zaradzić montując odpowiedni zestaw sprężyn. Ja tak zrobiłem, bo mi cały czas kierowcy nadjeżdżający z przeciwnej strony mrugali. Poza tym po załadowaniu auto zachowywało się jak żaglówka na niespokojnych wodach. Dziś jest już OK.
Powodzenia |
_________________  |
|
|
|
 |
z0neee
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2017, 19:13
|
|
|
Dziękuję bardzo, że znaleźliście czas na odpowiedzi na te moje pytania. Ogólnie jeśli chodzi o korozje podwozia to nie przejmuję się specjalnie, chodzi mi o blacharkę - czy jest problem z progami, błotnikami drzwiami itp.
Tam gdzie auto było uderzone coś tam wychodzi (ja jestem przewrażliwiony na pkt rdzy) ale za tą cenę i tak warto. Przy zakupię pojedzie ze mna szwagier który chłodno popatrzy na całe to auto. Mnie się tak spodobało, że nawet jakby było składane z 3 to bym je kupił. Poważnie, komfort jest na prawne na wysokim poziomie a mam porównanie do kilka aut.
Co do spalania 10 litrów to faktycznie sporo, policzyłem i to auto będzie mi wychodziło o 150 zł drożej niż leon ;o
...miesięcznie - przy 20 tys rocznie Masakra jakaś ;p |
|
|
|
 |
Gotycki_Zdun
Forumowicz 177 HP 432 Nm
|
Wysłany: 22-12-2017, 19:19
|
|
|
Części do Leona są w cenie orzeszków przy ich odpowiednikach do tych aut. Różnica w paliwie to pikuś. |
_________________  |
|
|
|
 |
z0neee
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2017, 19:26
|
|
|
w leonie dużo nie robiłem, ale faktycznie ceny są śmieszne - sprzęgło wymieniłem na jednomas + kevlar i wyszedł mnie około tysiaka
Generalnie myślę, że przy przebiegu 105 tys mam spokój na 2-3 lata, a aktualnie rocznie gdzieś około 15 tys robię. |
|
|
|
 |
Gotycki_Zdun
Forumowicz 177 HP 432 Nm
|
Wysłany: 22-12-2017, 19:31
|
|
|
z0neee napisał/a: | (...)Generalnie myślę, że przy przebiegu 105 tys mam spokój na 2-3 lata (...) |
Z całych sił Ci tego życzę. |
_________________  |
|
|
|
 |
z0neee
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2017, 19:54
|
|
|
a są awaryjne te auta?
Japończyk + silnik HDI to chyba idealnie połączenie :>
TDI, dCI mam już dość |
|
|
|
 |
Gotycki_Zdun
Forumowicz 177 HP 432 Nm
|
Wysłany: 22-12-2017, 19:58
|
|
|
Ich awaryjność oceniam jako średnią, jednak jak coś klęknie to płacisz x2. |
_________________  |
|
|
|
 |
z0neee
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2017, 20:40
|
|
|
Gotycki_Zdun, w skrócie możesz napisać co robiłeś przy swoim bolidzie?
jaki masz w ogóle przebieg? |
|
|
|
 |
Gotycki_Zdun
Forumowicz 177 HP 432 Nm
|
Wysłany: 22-12-2017, 21:18
|
|
|
194 kkm - przebieg autentyczny. Auto serwisowane regularnie w rygorze przeglądów ASO. Tak na szybko - póki co wymieniałem: kpl. sprzęgło z kołem dwumasowym i wysprzęglikiem, przepływomierz, wahacz i łącznik drążka, moduł wzmacniacza RF, kpl. świec żarowych, nerka eolys oraz przegub. W kolejce krzywa piasta z łożyskiem oraz tarcza która przez nią zaczęła bić. |
_________________  |
|
|
|
 |
z0neee
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-12-2017, 13:40
|
|
|
W ori navi moża w jakiś sposób wgrywać mp3 na dysk twardy??
Jest jakakolwiek szansa na USB w tej navi? |
|
|
|
 |
radzik1
Forumowicz
Auto: c-crosser
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lip 2017 Posty: 47 Skąd: BYDGOSZCZ
|
Wysłany: 23-12-2017, 20:35
|
|
|
Widzę że kolega idzie na łatwiznę pisałem ci że nie idzie podłączyć usb nawet nie raczyłeś przeczytać ze zrozumieniem, koledzy na początku posta mieli racje. |
|
|
|
 |
|