Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia biegów - łożysko
Autor Wiadomość
Artex99 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-03-2018, 17:35   Skrzynia biegów - łożysko

Witam wszystkich forumowiczów.
Zakupiłem niedawno Grandisa 2.4 w manualu.
Problemem są łożyska w skrzyni które się odzywają.
Moje pytanie brzmi: Czy opłaca się wymieniać same łożyska, czy włożyć używaną skrzynię i jakie są to koszta? Ktoś miał podobny problem? Jak długo mogę jeździć z taką usterką?
Pozdrawiam

jogi_23 
Forumowicz

Auto: grandis 2.0 did bsy
Wysłany: 01-03-2018, 17:58   

Ja mogę podpowiedzieć tylko tyle,że jak naprawisz swoją i wymienisz łożyska (jak znajdziesz takie) to na pewno będzie najlepsze wyjście chociaż nie najtańsze bo jak rozbierzesz to wszystkie łożyska najlepiej wymienić. Te 2 największe przy półosiach to licz ok 200-300 za szt może więcej a na pewno nie mniej. Używka jak trafisz dobrą to ok. Za same wyjęcie i włożenie 400-500zł zależy kto to zrobi. Jak masz zamiar długo nim jeździć to zrób swoją skrzynię. A co do długości jazdy na uszkodzonych łożyskach to sam ocenisz kiedy wymienić bo nie będziesz mógł znieść tego odgłosu bo jak będą już w naprawdę złym stanie to będzie bardzo głośno. A może to nie skrzynia tylko łożyska w kołach albo łożysko oporowe na sprzęgle?

Artex99 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4
Wysłany: 01-03-2018, 18:22   

Objawy są takie: przy jezdzie na wbitym biegu ( na każdym, lecz jakby na 1 i 2 trochę ciszej) słychać buczenie tak jak np.zuzyte lozyska w kole lub odglos zlych opon. Lecz słychać tylko jak dodaje gazu (o ile sie nie myle wtedy skrzynia jest pod obciazeniem). Kiedy puszczam gaz na wbitym biegu lub zrzucam na luz to jest ok. Łożysko oporowe byłoby słychać po wciśnięciu i puszczaniu sprzęgła a jest cisza.
Dlatego przypuszczam ze problem tkwi w skrzyni a w szczególności w łożyskach skrzyni.
Ile jest łożysk w skrzyni że tak się zapytam?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-03-2018, 20:14   

Najlepszy i najpewniejszy na dluzsza mete jest remont skrzyni, sposobem gospodarczym mozna zmienic tylko uszkodzone lozyska a przy generalce to wiadomo koszta rosna, te najczesciej siadajace lozyska nie sa strasznie drogie
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Wysłany: 01-03-2018, 20:27   

Odezwij się do Pana Marka Malika z Japaneze w Pabianicach. Jak się dobrze umówisz, skrzynia po regeneracji będzie naszykowana, wymieniona w kilka godzin, swoją zostawiasz w rozliczeniu i dopłacasz ok 600zł. + 500zł za demontaż /montaż
Temat przerabiałem osobiście i polecam. Gwarancja na rok.

Tak wogóle to zapraszam do naszej grupki grandisowców na fejsie. Mitsubishi Grandis Polska wpisz w szukajce.

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 02-03-2018, 10:13   

Generalnie temat znany. A im szybciej ogarniesz tym lepiej. Długa jazda w takim stanie może potęgować koszta naprawy.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 02-03-2018, 12:10   

U japaneze można nawet sie chyna umówić na wyjęcie skrzyni + maprawa + montaż.
Ktoś tak chyba robił w galancie i to wszytko w jeden dzień.
Nie wiem jak łożyska w grandisie ale koszt łozysk i uszczelniaczy do galanta to 620zł.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

piotreklbn 
Forumowicz

Auto: Grandis
Wysłany: 02-03-2018, 14:00   

Lepiej zrobic te lozyska powinno wyjsc taniej niz kupowac regenerowana skrzynie i placic za robote i wysylke swojej spowrotem, pisalem jakie koszta co i jak w jednym z postow poszukaj sobie.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-03-2018, 14:05   

piotreklbn napisał/a:
Lepiej zrobic te lozyska powinno wyjsc taniej niz kupowac regenerowana skrzynie i placic za robote i wysylke swojej spowrotem, pisalem jakie koszta co i jak w jednym z postow poszukaj sobie.
Podpowiem https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1536110&highlight=#1536110
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Wysłany: 03-03-2018, 11:11   

U japaneze miałem tak.: byłem na 7 rano na miejscu, dwoje ludzi zabrało się za demontaż skrzyni, zregenerowana skrzynia przez Pana Malika już leżała i czekała, starą wyjeli, nową wsadzili.
O 12 już mnie nie było w warsztacie i wracałem do domu. Demontaż + montaż 500zł. Ponieważ to wykonuje warsztat współpracujący z Panem Malikiem, natomiast skrzynia po regeneracji 500zł + olej 100 zł. Całość wyszła 1100zł. Jako duży plus należy uznać że wszystko zrobione w ciągu jednego dnia, samochód zamrożony u mechanika przez parę dni, wszyscy wiemy jak to boli jeszcze jak się nim dzieci wozi, szkoła, przedszkole itd.

Odpowiedz do tematu