[3.2 DID] Brak kierunkowskazu |
Autor |
Wiadomość |
misiek065
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-03-2018, 18:49 [3.2 DID] Brak kierunkowskazu
|
|
|
Witam
Mam problem z kierunkami. Nie działa kierunek lewy tył przód świeci lecz szybko mruga. Prawa strona jest ok. Próbowałem się dostać do przekaźnika pod kierownicą lecz ten co odpowiada za kierunkowskazy chyba jest z tyłu tej skrzynki? jak to rozwiązać ? należy odkręcić cała skrzynke?
[ Dodano: 05-03-2018, 18:55 ]
Dodam że żarówki są ok, a kierunkowskaz raz swieci normalnie raz nie |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 06-03-2018, 10:15 Re: Brak kierunkowskazu
|
|
|
misiek065 napisał/a: | Witam
Mam problem z kierunkami. Nie działa kierunek lewy tył przód świeci lecz szybko mruga. Prawa strona jest ok. Próbowałem się dostać do przekaźnika pod kierownicą lecz ten co odpowiada za kierunkowskazy chyba jest z tyłu tej skrzynki? jak to rozwiązać ? należy odkręcić cała skrzynke?
[ Dodano: 05-03-2018, 18:55 ]
Dodam że żarówki są ok, a kierunkowskaz raz swieci normalnie raz nie |
Uszkodzona oprawka żarówki, uszkodzona wiązka, uszkodzony przełącznik pod kierownicą. uszkodzony moduł komfortu. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
misiek065
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2018, 11:08
|
|
|
Oprawka i wiązka sprawdzone. Jak sprawdzić przełącznik i moduł? |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 06-03-2018, 12:24
|
|
|
Skoro przód świeci, to uszkodzenie przełącznika odpada. Także moduł ETACS jest poza podejrzeniem - podaje wspólne napięcie na przód i tył.
Sprawdź na ciągłość obwód zasilania kierunkowskazu lewy tył - to zielono-żółty przewód (ok. 0,8 mm2), biegnący od skrzynki z ETACS'em do tylnej lampy. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
misiek065
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2018, 14:27
|
|
|
Zasilanie bym odrzucił ponieważ gdy go włączę to 2-3 s działa poprawnie po czym się wyłącza ten tylni a z przodu miga szybko, a gdy włączę awaryjne to oprócz tego jednego reszta świeci poprawnie |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-03-2018, 19:03
|
|
|
Może to będzie pomocne (uwzględniona strona lewa):
Z pinu nr 15 ECU ETACS wychodzi wspólne zasilanie kierunkowskazów lewego przodu, lewego boku, lewej kontrolki w zegarach i lewego tyłu. Ten sygnał, wewnętrznym połączeniem, przechodzi na 15-pinowe prostokątne złącze D210 w skrzynce bezpieczników.
W złączu D210:
- z pinu 10 zasilany jest lewy przód, lewy bok i lewa kontrolka w zegarach (kable zielono-żółte)
- z pinu 11 zasilany jest lewy tył (kabel zielono-żółty) |
 |
|
|
|
 |
misiek065
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-03-2018, 19:42
|
|
|
Problem znowu powrócił. Brak lewego kierunka tył i postojówek prawa i lewa strona tył. Stopy świecą. Bezpieczniki ok. Chyba trzeba będzie instalację z tyłu na nowo zrobić, lub włacznik kierunkowskazów i świateł jest uszkodzony |
|
|
|
 |
seven9
Nowy Forumowicz

Auto: (byl) Shogun 3.2 '06
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 18-11-2018, 15:16
|
|
|
Witam,
Podepnę się pod temat bo mam podobny problem, tylko ze u mnie nie działa żaden kierunek. Awaryjne działają dobrze. Samochód mam dopiero od wczoraj, więc jeszcze nie wszystko obadałem, ale czasem zdaża się że zadziała kierunek, ale to żadko. Dodatkowo nie działaja przerywane wycieraczki (nie przyrywane działają), radio się nie włącza, brak zasilania w zapalniczkach, i nie wiadomo co jeszcze nie działa . Podejrzewam moduł komfortu, ale nie potrafie znaleźć więcej informacji. Czy dobrze myślę, że to moduł konfortu i gdzie go szukać? Czy da się kupić nowy czy raczej tylko używka chodzi w grę? Dodam, że aktualnie przebywam w Anglii i samochód ma kierownicę po prawej stronie .
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
misiek065
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-11-2018, 20:51
|
|
|
Moduł z tego co pamiętam to taka niebieska skrzyneczka za skrzynką bezpieczników pod kierownicą (jeśli się mylę to mnie poprawcie) Ja już sie miśka pozbyłem super samochód lecz trzeba mieć cierpliwość i czapkę pieniędzy |
|
|
|
 |
seven9
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 30-12-2018, 20:27
|
|
|
Witam,
Dokopałem się w końcu do tego ETACS-a i go wyciągnałem. Migacze co prawda ostatnio mi działały, ale nie działają awaryjne jeśli wyłącze stacyjkę, centralny działa tylko jeśli auto jest odpalone, nie działa podświetlenie pod dachem. Wszystko wskazuje na to, że do ETACS-a nie dochodzi zasilanie z akumulatora, a dochodzi tylko zasilanie ze stacyjki, które Workshop Manual określa jako backup power supply. Sprawdziłem, którędy dochodzi plus i jest OK, ale nie mam pojęcia jak dochodzi masa. Czy posiada ktoś jakiś diagram/schematy ETACS-a? Pytałem google'a i nic mądrego nie znalazłem.
Edit: Problem naprawiony, hm częściowo. Odkryłem, że na lampce pod drzwiami jest prąd 0,6V. Jak dociągnałem do tej lampki plus z akumulatora to nagle wszystko zaczęło działać, awaryjne, wszystkie lampki, centralny i nawet radio. Znalazłem kabel, który zasila tą lampkę w skrzynce i do niego podpiałem dodatkowy plus. Czarno czerwony kabel w szerokiej wtyczce na samej górze skrzynki z bezpiecznikami. Jest to tylko obejście problemu, bo nadal mam gdzieś przebicie bo nie załącza mi biegów gdy mam włączone światła .
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
brtl
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3
|
Wysłany: 21-12-2022, 22:02
|
|
|
Mam podobny problem i szukam rozwiązania.
Pajero 3. Nie działają kierunkowskazy w lewo.
Po włączeniu awaryjnych również miga jedynie prawa strona.
Jedynie przy włączaniu alarmu migają obie strony.
Wszystkie żarówki sprawne.
Moduł/przekaźnik MN117823 za deska rozdzielcza niedaleko słupka A wymieniony. Gdzie jeszcze zajrzeć? |
|
|
|
 |
seven9
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 21-12-2022, 23:00
|
|
|
Sprawdzales czy pomaga podlaczenie dodatkowej masy?
Zazwyczaj takie problemy z pojedycznymi elementami to problemy z masa, gdzie nie ma dobrego styku, rdza, itp.
W moim przypadku problemem byla popalona wiazka na calej dlugosci od lewego slupka az w podszybiu. Trzeba bylo rozebrac caly dashboard, potem siedzialem caly weekend i dorabialem/izolowalem wszystko. Dziwne jak to auto w ogole jezdzilo. Na koniec wszystko dzialalo jak trzeba.
Powodzenia! |
|
 |
brtl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2022, 13:55
|
|
|
seven9 napisał/a: | Sprawdzales czy pomaga podlaczenie dodatkowej masy?
Zazwyczaj takie problemy z pojedycznymi elementami to problemy z masa, gdzie nie ma dobrego styku, rdza, itp.
W moim przypadku problemem byla popalona wiazka na calej dlugosci od lewego slupka az w podszybiu. Trzeba bylo rozebrac caly dashboard, potem siedzialem caly weekend i dorabialem/izolowalem wszystko. Dziwne jak to auto w ogole jezdzilo. Na koniec wszystko dzialalo jak trzeba.
Powodzenia! |
Tylko do której masy? |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-12-2022, 00:12
|
|
|
Cytat: | Jedynie przy włączaniu alarmu migają obie strony.
|
...to oznacza, że uszkodzenia należy szukać pod kokpitem (ETACS i okolice - do miejsca wpięcia instalacji alarmu). Reszta, łącznie z okablowaniem i lampami jest poza podejrzeniem. |
 |
|
|
|
 |
brtl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-12-2022, 00:49
|
|
|
Georg napisał/a: | Cytat: | Jedynie przy włączaniu alarmu migają obie strony.
|
...to oznacza, że uszkodzenia należy szukać pod kokpitem (ETACS i okolice - do miejsca wpięcia instalacji alarmu). Reszta, łącznie z okablowaniem i lampami jest poza podejrzeniem. |
Dziekuje, jutro do tego zajrze i chyba na tym moje umiejetnosci sie koncza
Czego niepokojcego powininem tam szukac ? |
|
|
|
 |
|