Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Po kolizji - części - wycena itp
Autor Wiadomość
pardziak 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-05-2018, 23:36   Po kolizji - części - wycena itp

Witam mam pytanie, miałem drobną kolizję i otrzymałem wycenę z ubezpieczenia, moim skromnym zdaniem jest ona zaniżona przez rzeczoznawcę...czy orientujecie się może co podważyć i jak w wycenie, na co zwrócić uwagę... moim zdaniem sama stawka za roboczogodzinę 70 pln netto jest za niska

inna rzecz rzeczoznawca podał mi lampę oznaczanie 8301B479 (koszt 1600) a jak zadzwoniłem do ASO do podali mi 8301A161 za ponad 5000 więc różnica jest spora... orientujecie się może co za lampę wziął rzeczoznawca...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 03-05-2018, 00:32   

pardziak napisał/a:
rzeczoznawca podał mi lampę oznaczanie 8301B479 (koszt 1600) a jak zadzwoniłem do ASO do podali mi 8301A161 za ponad 5000 więc różnica jest spora... orientujecie się może co za lampę wziął rzeczoznawca...

Trudno bez foty ocenić co jest uszkodzone w lampie :wink: .
8301B479 - (body headlamp) to nr. samej obudowy lub klosza
8301A161 - (headlamp assy) cała lampa

kruhy84 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 03-05-2018, 09:53   

po prostu napisz do ubezpieczyciela że nie godzisz się z wyceną i jeśli jej nie zmienią sprawę kierujesz do sądu bądź odsprzedaj szkodę firmie która wydusi nich co się da.

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 03-05-2018, 11:34   

pardziak, jeżeli likwidujesz szkodę z OC sprawcy to wycenę rzeczoznawcy możesz sobie puścić bokiem. Po prostu przedstaw fakturę za naprawę samochodu w ubezpieczalni wystawioną przez autoryzowany warsztat i tyle. Z OC nie obowiązuje pomniejszanie wartości części zamiennych. A jak będą wątpliwości patrz wyżej, tylko wszystko na piśmie za potwierdzeniem odbioru.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

pardziak 
Forumowicz

Wysłany: 03-05-2018, 14:04   

ja likwiduję a AC... plus mam taki że mam AC serwisowe na ori częściach bez amortyzacji... wiesz ja mogę kwestionować wycenę ale muszę mieć argument...na upartego mogę wstawić do ASO... różnica jest taka że ubezpieczyciel mi mówi że maks 12 tysi a ASO mi mówi że to minimum 12 ... drogie to aso w piroun ... wiecie jak jest a AC fajnie by było dostać dobrą kase z AC i zrobić to własnymi siłami... a kolizja była na tyle lekka że nawet blacharz nie jest potrzebny tylko wymiana lampy i zderzaka ... więc zabawa w garażu

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-05-2018, 14:34   

pardziak napisał/a:
wiecie jak jest a AC fajnie by było dostać dobrą kase z AC i zrobić to własnymi siłami...

Czyli oszukać? :shock: Rozumiem chęć wstawiania samochodu do ASO i zrobienia porządnie na oryginałach tak żeby przywrócić jakość samochodu przed szkodą. Ale zarabianie na szkodzie jeszcze z AC?!?! Gdzie rozumiem jesteś jej winny?

Skoro masz wariant serwisowy to stawiasz do ASO i tyle... To ASO przestawi FV ubezpieczycielowi i się z nim rozliczy.

pardziak 
Forumowicz

Wysłany: 03-05-2018, 17:28   

krzychu napisał/a:
pardziak napisał/a:
wiecie jak jest a AC fajnie by było dostać dobrą kase z AC i zrobić to własnymi siłami...

Czyli oszukać? :shock: Rozumiem chęć wstawiania samochodu do ASO i zrobienia porządnie na oryginałach tak żeby przywrócić jakość samochodu przed szkodą. Ale zarabianie na szkodzie jeszcze z AC?!?! Gdzie rozumiem jesteś jej winny?

Skoro masz wariant serwisowy to stawiasz do ASO i tyle... To ASO przestawi FV ubezpieczycielowi i się z nim rozliczy.

Nie oszukać tylko zrobić dobrze we własnym zakresie na ori częściach....bo będę wiedział co wkładam i jak ...a ASO jak to ASO drogo nie znaczy dobrze...a nie chce żeby mi przez błędną wycenę kasy starczyło na naprawę...bo jak za nową lampę ASO mi liczy 5600 a rzeczoznawca 1600 to jak kupię nową ta kasy nie styknie...nie interesują mnie używki tylko nowe najlepiej ori części...a rzeczoznawca nie wiadomo co policzył czy nowe czy zamienniki

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-05-2018, 17:48   

Jak Ci nie starczy, a po naprawie okaże się że kosztowało więcej to po przedstawieniu FV dostaniesz różnicę... Ważne żeby wydatki były udokumentowane i obejmowały tylko to co zostało uszkodzone...

Poza tym akurat w wymienianiu ASO jest dobre... A jak już od razu widać co trzeba wymienić to bym się tak znowu nie obawiał. To że forumowicz wyżej wymieni ze 2 historie z życia nie znaczy że każde ASO jest takie...

pardziak 
Forumowicz

Wysłany: 03-05-2018, 18:51   

krzychu napisał/a:
Jak Ci nie starczy, a po naprawie okaże się że kosztowało więcej to po przedstawieniu FV dostaniesz różnicę... Ważne żeby wydatki były udokumentowane i obejmowały tylko to co zostało uszkodzone...

Poza tym akurat w wymienianiu ASO jest dobre... A jak już od razu widać co trzeba wymienić to bym się tak znowu nie obawiał. To że forumowicz wyżej wymieni ze 2 historie z życia nie znaczy że każde ASO jest takie...

To chyba nie zupełnie tak jak weźmiesz rozliczenie gotówkowe to nikt ci niczego nie będzie wyrównywal wypłaca kwotę i dla nich to jest szkoda zlikwidowana ...a przy bezgptpwce to się wozi warsztat z ubezpieczycielem....fakt fakt robię w ASO to będę miał gwarancję na naprawę

[ Dodano: 22-05-2018, 07:30 ]
czy ktoś może polecić dobry warsztat w wawie i okolicach gdzie naprawią auto... niestety w ASO zaśpiewali mi taką cenę że drugie auto bym kupił :) )

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 22-05-2018, 11:45   

zawsze pamietajcie aby 1 wycene zawsze odrzucac niezaleznie od tego le naliczyli
bo zawsze 1wsza zanizaja

pardziak 
Forumowicz

Wysłany: 22-05-2018, 13:55   

w moim przypadku jest inaczej ja mam wycenę według cen ASO więc u mnie robocizna i części są kosmiczne więc mam szkodę całkowitą mimo że uszkodzenie minimalne więc nie bardzo jest z czym polemizować ... i tak druga wycena jest o 50% wyższa niż druga ... i jeszcze mi samochód zostaje ;) który mogę naprawić albo zbyć .. chociaż wolę naprawić bo tak naprawdę to tam jest tylko rozłożenie przodu samochodu i złożenie bo nic się nie pogięło ... prosta robota

Odpowiedz do tematu