|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Spadek mocy, gaśnie, 2.0 tdi |
Autor |
Wiadomość |
wyspiarz
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis DI-D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-05-2018, 09:41 Spadek mocy, gaśnie, 2.0 tdi
|
|
|
Witam, proszę o pomoc w sprawie problemów z autkiem.
Podczas jazdy silnik zaczyna tracić moc, gdy dodaje gazu to zaczyna jakby dygotać?, jak odpuszczam gaz to ustaje ale dalej jedzie jak melepeta, bez mocy. w końcu przy zmianie biegów gaśnie (jak jest chwile na luzie).
Te wszystkie objawy zaczynają się po 2-3 godzinach jazdy, na krótkich dystansach jest ok, chociaż wydaje mi się że auto jest trochę słabsze.
Mechaniki magiki mówią, że albo pompa vacum, albo pompa paliwa w baku, albo co innego...
Dodam, że wtryski sprawdzałem rok temu, turbo wymienione, egr sprawny, przepustnica wymieniona (stara utopiła się w oleju), nie wyskakuje żaden błąd, jak już autko zdechnie to nie mogę go odpalić normalnie (robie to na pych jak się jeszcze toczy albo psikam mu plaka do pyska).
Także ten... czekam na rady. |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
Auto: grandis 2.0 did bsy
|
Wysłany: 04-05-2018, 21:38
|
|
|
Sprawdź pompę w zbiorniku, filtr paliwa czy nie zapchany to na początek. |
|
|
|
 |
wyspiarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-05-2018, 19:26
|
|
|
Filtr paliwa wymieniałem jakieś 10 000 km temu, na jesień, więc tu jest chyba ok, ale i tak go wymienię jak będę wymieniał uszczelnienia na pompie vacum, bo od niej chce zacząć szukanie problemu.
Jak juz skończę to dam znać. |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
|
Wysłany: 07-05-2018, 22:42
|
|
|
Uszczelnienia na pompie nic nie dadzą bo pompa zużywa się na aluminiowych elementach poprzez tarcie a nie się rozszczelnia na gumach. Tak słyszałem od mechanika. |
|
|
|
 |
wyspiarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-05-2018, 08:51
|
|
|
Z mechanikami jak z lekarzami 😁
Nasłuchałem się jednych i drugich opinii, ale chcę zacząć od naprawy która kosztuje sto pare zł, bo już wymiana pompy w zbiorniku to koszt 700 plnów🤨
Za samą pompę..
[ Dodano: 26-05-2018, 19:10 ]
Witam ponownie:)
Wymiana pompy vacum i filtra paliwa nie pomogła. Trzeba spróbować z pompą w zbiorniku, co swoją drogą nie jest takie proste, bo ciężko taką znaleźć. Ma ktoś może jakieś namiary na taką pompę?
A tak w ogóle to ta pompka pracuje cały czas, czy tylko podczas włączania zapłonu? Bo już różne opinie słyszałem.
[ Dodano: 26-05-2018, 19:13 ]
A wyciągał ktoś już pompę paliwa z baku? |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
|
|
|
|
 |
wyspiarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-06-2018, 19:37
|
|
|
Witam ponownie zainteresowanych tematem
Autko udało się wyleczyć, wszystko wskazuje na to, że to była pompa paliwa. Mimo że stara pracowała, to najwidoczniej po jakimś czasie w trakcie jazdy nie dawała już rady. Nowa pompa przejechała już 400 km i Grandziak złapał ,,drugi oddech" Autko stało się dynamiczne, fajnie przyśpiesza, po tamtych objawach nie ma śladu.
Co do samej wymiany:
- pompa jest pod środkowymi fotelami, lewa strona;
- najłatwiej się dostać przecinając wykładzinę w dwóch miejscach, jeśli ktoś nie chce to wymagany jest demontaż środkowych foteli;
- pompa jest od góry przykręcona na 6 śrub cienkich jak wykałaczki (5 mm) i nawet wcześniejsze spryskanie odrdzewiaczem i ostukanie ich nie pomogło - WSZYSTKIE się pourywały!!!
Trzeba było ścinać szpilki, wiercić, gwintować itp. MASAKRA, wszystko oczywiście z użyciem mocnego magnesu, żeby wyłapać opiłki. Ale udało się, zbiornik szczelny:)
- co do pompy to kupiłem zamiennik firmy WRC, bo do końca nie byłem pewien czy to to się popsuło. A wyszukując pompę w internecie do Grandisa się zdziwicie, bo nigdzie takiej nie ma w wyszukiwarkach, trzeba szukac do Passatów, Turanów, itp. Ja trochę się niepotrzebnie zaproblemiłem, bo niby ta pompa powinna mieć ciśnienie 0,3 bara, a większość ma 0,5 bara ale to jeden pies, żaden błąd ani wyciek nie nastąpił;
- jak już kupujecie pompę to fajnie jakby miała to doczepiane sitko, bo ja miałem strasznie zasyfione i musiałem myć w ekstrakcji;
- sam zbiornik był bez brudu, ale ścianki i cała pompa była w oleju, więc chyba vacum też sie kończyło;
Także ten, dzięki za pomoc, do następnego |
|
|
|
 |
bakemark
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis
|
Wysłany: 02-07-2018, 07:46
|
|
|
Czy pompa znajduje sie pod wiekszym fotelem?
Jak sie demontuje fotele? |
|
|
|
 |
wyspiarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-07-2018, 16:33
|
|
|
Witam, ja mam wersję 6-cio osobową, pompa jest pod fotelem z lewej strony. Fotele są przykręcone na śruby, jak się zdejmie wykładzinę to wszystko widać, dostęp jest z góry. |
|
|
|
 |
bakemark
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis
|
Wysłany: 03-07-2018, 07:45
|
|
|
Juz sobie poradzilem, pompa jest pod mniejszym fotelem. Zdemontowalem obydwa sa przykrecane srubami pod maskownicami(kazdy fotel 4szt.). Rowniez urwaly mi sie srubki na pierscieniu mocujacym pompe. Pompe kupilem od passata troche z innym sitkiem ale pasowalo, ale za to sam efekt wymiany jest rewelacyjny, pomoglo jak reka odjac. U mechanika jak bylem na diagnozie przed wymiana to nasluchalem sie tyle ile musze czesci na wymieniac. |
|
|
|
 |
wyspiarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-08-2018, 20:04
|
|
|
KUUURRRŁŁŁAAA!!!!!
Bardziej awaryjnego auta jeszcze nie miałem!!!!
Zdrowym autkiem nacieszyłem się 2 tygodnie.
Po tych wszystkich peturbacjach opisanych powyżej samochód zaczął słabnąć, aż w końcu na wyjeździe wakacyjnym tak zaniemógł, że musiałem wyłączać klimę żeby z miejsca ruszać. Pod górkę ledwie szedł, dynamiki żadnej.
Sprawdziłem klimę w serwisie - była ok;
Założyłem nowa pompę w zbiorniku (bo może się wzieła i zdechła) - dalej to samo;
Założyłem ,,starą" pompe vacum - dalej to samo;
Wymieniłem filtr paliwa - dalej to samo;
Zrobiłem płukankę układu paliwowego na maszynce liquy moly i wlałem preparat liquy do regeneracji wtrysków - jest poprawa taka że rozpędza się do 150-160 km/h i trzyma tą prędkość, ale ruszanie z miejsca to masakra - gaz w podłogę i nic się nie dzieje przez 3-4 sekundy.
Żaden błąd nie wyskakuje, spalanie jest na tym samym poziomie, chociaż komputer głupieje i podaje średnie na poziomie 14-16 litrów/100
Jakieś sugestie, oprócz oczywistej regeneracji pompowtrysków?! |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-08-2018, 21:54
|
|
|
Jakie spalanie na biegu jałowym pokazuje? |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
wyspiarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-08-2018, 22:33
|
|
|
Hmm...... teraz nie sprawdzę, ale z tego co kojarzę to na luzie nic nie pokazywał, chyba 0,0 było zawsze, tylko podczas jazdy wyświetlało spalanie.
A to i tak zawsze bzdura była, bo najniższe średnie spalanie było na poziomie 9-10 ltr, a faktyczne tankowanie pod korek dawało 7-7,5 ltr/100
[ Dodano: 22-08-2018, 12:41 ]
Taki mały edit:
Kiedy auto stoi to na luzie spalania nie pokazuje - pokazują się 3 kreseczki ---
Natomiast kiedy auto jest rozpędzone (ok. 30-50 km/h) to na luzie pokazuje spalanie w zakresie 3 do 7 ltr/100.
Nie wiem czy ma to znaczenie.
No i ciężko odpala zawsze. |
|
|
|
 |
Emilia83
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi grandis
|
Wysłany: 30-08-2018, 22:09
|
|
|
Witam gdzie Pan kupił pompke paliwa ? i czy pasuje ona też do grandisa 2.0 DiD 2005r |
|
|
|
 |
wyspiarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-08-2018, 09:49
|
|
|
Witam, jak już pisałem do Grandisa się pompki paliwa nie znajdzie, trzeba szukać do Passatów albo Turanów. Ja kupiłem pompkę firmy WRC, zmieniłem na MagnettiMorelli bo myślałem ze mi padła. Także jakby co to mam tą pompkę WRC na sprzedaż, jest na gwarancji, pracowała tylko miesiąc.
[ Dodano: 11-12-2018, 12:39 ]
Witam ponownie. Przyczyną dalszego spadku mocy były wtryskiwacze. Nie wiem czemu, ale spadło ciśnienie wtrysku o prawie 40% i dopiero czyszczenie i regulacja rozwiązały problem.
Teraz autko znów śmiga jak powinno.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|