Klima i gorące powietrze - HELP! |
Autor |
Wiadomość |
sebus79
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-05-2018, 12:53 Klima i gorące powietrze - HELP!
|
|
|
Witacie.
Nabiłem klimę, sprawdziłem szczelność, działanie sprężarki i poszczególnych elementów klimatyzacji. Mechanik od klimy stwierdził, że jest ok.
Nawiewy natomiast dają powietrze gorące, tak jakby ustawić temperaturę na max.
Na razie nie był podłączany pod komputer bo mechanik nie miał tego modelu w sofcie.
Jest podejrzenie, że klapy nie zmieniają położenia i nie puszczają zimnego powietrza - ale to tylko podejrzenie.
Podejrzenie jest również, że wynikać to może z błędu panelu sterowania.
Pytanie:
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Jak ją rozwiązał? Być może to jakaśpierdoła.
Ktoś może polecić dobrego mechanika od Mitsubishi lub od Klimy w Łodzi?
Z góry dziękuję za pomoc. |
Ostatnio zmieniony przez sebus79 25-05-2018, 15:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Grzegorz J
Mitsumaniak

Auto: Grandis 2.4 MIVEC
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2015 Posty: 104 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 25-05-2018, 14:41
|
|
|
Jak włączasz klimę startuje sprężarka i wiatrak? Przewody doprowadzające robią się zimne?
Podejrzewam że silniczek od klap powiedział papa... , a może jest tylko zasyfiony... |
|
|
|
 |
sebus79
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-05-2018, 14:58
|
|
|
Grzegorz J napisał/a: | Jak włączasz klimę startuje sprężarka i wiatrak? Przewody doprowadzające robią się zimne? |
Tak, sprężarka startuje i wiatrak również działa bez zarzutu i też startuje.
Co do przewodów to nie wiem - nie sprawdzaliśmy.
Grzegorz J napisał/a: | Podejrzewam że silniczek od klap powiedział papa... , a może jest tylko zasyfiony... |
Jak to sprawdzić i gdzie?
Znacie może mechanika od klimy w Łodzi dobrego? (mogą być oczywiście okolice) |
|
|
|
 |
Grzegorz J
Mitsumaniak

Auto: Grandis 2.4 MIVEC
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2015 Posty: 104 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 25-05-2018, 17:07
|
|
|
Jeżeli to będzie problem mechaniczny związany z klapami lub sterowaniem to serwis klimy nie wiem czy to ogarnie. Prędzej jakiś elektryk 😕
Schematy są w manualu dostępnym na forum. |
|
|
|
 |
Bobrat
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis 2,4 MIVEC
|
Wysłany: 28-05-2018, 09:59
|
|
|
Witam, miałem ten sam problem. Grandis był u dwóch elektryków i jednym serwisie klimatyzacji, gdzie nie potrafili sobie poradzić z tym problemem lub nie chcieli. Dopiero czwarty elektromechanik stwierdził, że zapiekł się silnik w mieszaczu zaraz za nagrzewnicą (chyba tak się to nazywa) niestety miałem wytopiony cały plastik i nie szło wymienić samego silniczka tylko cały mieszacz. Niestety jak ja szukałem to była to trudno dostępna część bo 2, które zamówiłem miały też wypalone silniczki.
Może informacja okaże się pomocna. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
sebus79
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-05-2018, 13:41
|
|
|
Bobrat napisał/a: | Witam, miałem ten sam problem. Grandis był u dwóch elektryków i jednym serwisie klimatyzacji, gdzie nie potrafili sobie poradzić z tym problemem lub nie chcieli. Dopiero czwarty elektromechanik stwierdził, że zapiekł się silnik w mieszaczu zaraz za nagrzewnicą (chyba tak się to nazywa) niestety miałem wytopiony cały plastik i nie szło wymienić samego silniczka tylko cały mieszacz. Niestety jak ja szukałem to była to trudno dostępna część bo 2, które zamówiłem miały też wypalone silniczki.
Może informacja okaże się pomocna. Pozdrawiam |
I jak w końcu znalazłeś? Gdzie szukałeś?
W poniedziałek dopiero daje mechanikowi autko - ma nad tym popracować
Dziękuję za podpowiedź. |
|
|
|
 |
|