Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne odgłosy z zawieszenia - stukot
Autor Wiadomość
ofer 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-06-2018, 12:14   Dziwne odgłosy z zawieszenia - stukot

Kupiłem ASXa FWD 1.6 2014r.
Od zakupu walczę z dziwnymi odgłosami podczas jazdy i za Chiny nie mogę dojść co to jest.

Odgłos dziwny i trudny do opisania.
Najlepiej chyba przyrównać do odgłosu w pociągu PKP jadącym po szynach :) Taki stukot co jakiś czas. Co dziwne jest to w miarę nieregularne. Czasami raz na 5 sekund, czasami raz na 8 sekund -> losowo. Nie ma to związku z obrotem koła, z nierównościami, ani z pracą silnika.
Odgłos niesie się po karoserii i trudno zlokalizować dokładne źródło. Wydaje się ze gdzieś z tyłu, ale z drugiej strony trzymając nogi na podłodze czuć jakby coś waliło w tą podłogę, więc może dźwięk niesie się po karoserii i wychodzi tam gdzie najmniejsze wygłuszenie (tył).

Co dotychczas zrobiłem:
1. Sprawdziłem dokręcenie kół -> ok
2. Wyłączyłem silnik podczas jazdy -> nadal stuka, stad wniosek ze odgłosy dochodzą z zawieszenia, a nie z silnika, ani skrzyni.
3. Kupiłem nowiutki komplet opon. Założyłem na istniejące felgi, ale oczywiście wszystko ponownie wyważane -> odgłosy dokładnie takie same.
4. Zleciłem diagnozę do dwóch niezależnych mechaników. Oboje się poddali - nie wiedzą co to. Wskazywałem zeby sprawdzili zwłaszcza łożyska kół, tarcze, zaciski, wahacze, łączniki. Mniemam, że to zrobili (jeden łącznik był do wymiany. Po wymianie odgłosy bez zmian).

Co jeszcze zamierzam zrobić:
1. Położyć się w bagażniku podczas jazdy :) Może wysłyszę źródło
2. Pomęczyć poszczególne koła (auto na lewarku, zabezpieczone i męczymy koła, zaciski itd.)
3. Zabrać auto do trzeciego mechanika

Macie jeszcze jakieś wskazówki?

Jeździłem w życiu wieloma autami. Wiele rzeczy się działo, ale takich dziwnych i nieregularnych odgłosów nigdy, przenigdy nie słyszałem.
Może ktoś z Was miał podobny przypadek?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-06-2018, 12:18   

Ciągle występuje? Na prostej/równej drodze też?

A może aktywuje Ci się pompa ABS ze względu na jakiś błędny odczyt któregoś czujnika np. przeciążenia?

ofer 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 22-06-2018, 12:45   

Tak, odgłosy nie ustępują. Nie ważne jaka droga (równa, nierówna, zakręt, prosta...).
Odgłos, 5 sek przerwy, odgłos, 3 sek przerwy, odgłos, 8 sek przerwy itd. czyli losowo. Irytujące...

Co do ABSów - był podłączony pod kompa. Błędów brak. Jedyny błąd jaki wyszedł to za niskie napięcie na aku i na czujnikach cofania, błąd historyczny - akumulator był rozładowany (auto stało przed sprzedażą). Po skasowaniu błędów nie pojawiają się żadne nowe.

Gdyby aktywowała się podczas jazdy pompa ABS to chyba bym czuł jakieś szarpanie.
W moim przypadku auto jedzie bez zastrzeżeń, tylko te stuki... człowiek tak się irytuje, że najchętniej to jadę powyżej 120km/h, bo przy tych prędkościach robi się tak głośno od oporów toczenia i powietrza, ze człowiek tych stuków wreszcie nie słyszy i od razu psychicznie czuje się lepiej ;) Choć wiadomo, to nie jest dobre rozwiązanie... dlatego jestem tutaj na forum i pytam :)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-06-2018, 12:58   

Nie koniecznie. ABS może włączać pompę prewencyjnie jak np. czujnik przeciążenia wykrywa odchyłem od kierunku jazdy.... Nie wiem jak w ASX, ale u mnie jest montowana na grodzi i ładnie przekazuje wibracje a wystarczy lekki uślizg tylnej osi na zakręcie.

Odpowiedz do tematu