Lancer z USA |
Autor |
Wiadomość |
krzysiu07
Nowy Forumowicz
Auto: Lancia Lybra SW 1,9jtd
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-09-2018, 18:28 Lancer z USA
|
|
|
Proszę o poradę czy warto kupować Lancera z USA ?
Znalazłem ciekawy egzemplarz a olx.
https://www.olx.pl/oferta...html#7e2c79f3fa
Zamówiłem sobie raport vin i wyszło że auto przyjechało (przypłynęło) po kolizji z USA.
Zastanawiam się czy warto się interesować takim egzemplarzem czy części różnią się od wersji europejskich.
Z góry dziękuje za poradę |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 18-09-2018, 19:17
|
|
|
Cytat: | Stan techniczny Nieuszkodzony
Kraj pochodzenia Niemcy |
Czyli albo Twój raport VIN się myli, albo sprzedający chce wcisnąć komuś minę Bo jakoś trudno mi uwierzyć, że ktoś 2 lata temu kupił auto nie znając jego historii. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1928 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 19-09-2018, 07:58
|
|
|
Nieuszkodzony nie znaczy bezwypadkowy. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-09-2018, 10:40
|
|
|
krzysiu07 napisał/a: | Proszę o poradę czy warto kupować Lancera z USA ?
| Zawsze się zastanawiałem po co ludzie kupują samochody sprowadzone z USA, gdzie ich import do Europy jest mało opłacalny , jeżeli mówimy o samochodach bezwypadkowych, popularnych segmentów. Przecież wiadomo, że większość z nich jest po szkodach całkowitych, lub co najmniej niezłych dzwonach. Przecież w samochodach tej klasy z salonów polskich lub europejskich można wybierać jak w ulęgałkach. Samochód w dobrym stanie, niezależnie od miejsca pochodzenia musi swoje kosztować. |
|
|
|
 |
krzysiu07
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-09-2018, 11:37
|
|
|
dzięki za sugestie.
Od właściciela dowiedziałem się, że kupił auto w Niemczech ale sprowadzone było z USA.
Dostałem fotki po dzwonie. Nawet nie tak bardzo rozbite było.
Jedynie zastanawiam się czy Lancer z USA znacząco się różni od wersji europejskiej tzn czy nie będzie problemy z częściami i naprawami |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Posty: 461 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 19-09-2018, 16:49
|
|
|
sla napisał/a: | krzysiu07 napisał/a: | Proszę o poradę czy warto kupować Lancera z USA ?
| Zawsze się zastanawiałem po co ludzie kupują samochody sprowadzone z USA, gdzie ich import do Europy jest mało opłacalny , jeżeli mówimy o samochodach bezwypadkowych, popularnych segmentów. Przecież wiadomo, że większość z nich jest po szkodach całkowitych, lub co najmniej niezłych dzwonach. Przecież w samochodach tej klasy z salonów polskich lub europejskich można wybierać jak w ulęgałkach. Samochód w dobrym stanie, niezależnie od miejsca pochodzenia musi swoje kosztować. |
W przypadku lancera to może mieć uzasadnienie. Z rynku europejskiego nie kupisz go z silnikiem 2.0 lub 2.4. Tyle, że faktycznie, przy dzisiejszym kursie USD nie ma szans raczej, aby było to opłacalne w przypadku aut nieuszkodzonych lub lekko uszkodzonych. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 19-09-2018, 17:43
|
|
|
juar_78 napisał/a: | przy dzisiejszym kursie USD nie ma szans raczej, aby było to opłacalne w przypadku aut nieuszkodzonych lub lekko uszkodzonych. |
Jest chyba jeszcze taka opcja jak mienie przesiedleńcze . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Lut 2013 Posty: 1190 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 19-09-2018, 23:09
|
|
|
krzysiu07 napisał/a: | Jedynie zastanawiam się czy Lancer z USA znacząco się różni od wersji europejskiej tzn czy nie będzie problemy z częściami i naprawami
|
O Lancerze się nie wypowiem, ale mam w domu 3 auta z USA, a w rodzinie to chyba 7. Nigdy większych problemów nie było. No chyba, że Twoje pojęcie o motoryzacji jest równe 0, a na wymianę żarówki jedziesz do mechanika, to wtedy z racji na licznik w milach będziesz płacił x2 lub x3 za wszystko z racji, że amerykaniec.
sla napisał/a: | Zawsze się zastanawiałem po co ludzie kupują samochody sprowadzone z USA, gdzie ich import do Europy jest mało opłacalny , jeżeli mówimy o samochodach bezwypadkowych, popularnych segmentów. Przecież wiadomo, że większość z nich jest po szkodach całkowitych, lub co najmniej niezłych dzwonach. Przecież w samochodach tej klasy z salonów polskich lub europejskich można wybierać jak w ulęgałkach. Samochód w dobrym stanie, niezależnie od miejsca pochodzenia musi swoje kosztować. |
Może dlatego, że 2,5 letnie auto segmentu D po stłuczce (wszystkie poduszki całe, konstrukcja nienaruszona) można kupić w USA na aukcji za 2kUSD dolicz sobie kolejne 2k na transport co razem daje 4, nawet przy kursie 4zł za dolara wychodzi 16k. Następnie trzeba policzyć +/- 50% z tego na opłaty. Mamy 24k, kolejne 10k na naprawę blacharki. Razem 34. Sprowadź 3 letnie auto segmentu D za 40k z Niemczech |
_________________ Jest:
Citroen C4 Coupe VTS 2.0 177KM - Ryszard, 2017 - ???
Paulinowy - Saab 93 1.8t 01.2014r. - ???
Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018 |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 20-09-2018, 09:38
|
|
|
Bartekkita napisał/a: |
Może dlatego, że 2,5 letnie auto segmentu D po stłuczce (wszystkie poduszki całe, konstrukcja nienaruszona) można kupić w USA na aukcji za 2kUSD | taaaaaaaaaaaa, nawet po lekkim draśnięciu. A Lancer to segment C Bartekkita napisał/a: | kolejne 10k na naprawę blacharki | Może jeszcze napiszesz, że na nowych częściach. Bartekkita napisał/a: | Razem 34. | A na koniec mamy niezłego ulepa. Każdy kupuje na własną odpowiedzialność i każdy kalkuluje po swojemu. |
|
|
|
 |
krzysiu07
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-09-2018, 16:26
|
|
|
A wracając do mojego pytania. Czy Lancer z USA różni się mechanicznie od europejskich wersji? |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Lut 2013 Posty: 1190 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 27-09-2018, 01:00
|
|
|
sla napisał/a: | A na koniec mamy niezłego ulepa. Każdy kupuje na własną odpowiedzialność i każdy kalkuluje po swojemu. |
Naklepać 2386 postów i dalej nie rozróżniać karoserii od biernych i czynnych systemów bezpieczeństwa pojazdu to trzeba być naprawdę zdolnym Nieźle się uśmiałem
krzysiu07, wejdź sobie w katalog części i posprawdzaj, bo jak widać nikt nie ma dokładnej wiedzy. |
_________________ Jest:
Citroen C4 Coupe VTS 2.0 177KM - Ryszard, 2017 - ???
Paulinowy - Saab 93 1.8t 01.2014r. - ???
Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018 |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 10-10-2018, 10:04
|
|
|
Bartekkita napisał/a: | Nieźle się uśmiałem
| Ja też. Sprawdzać z katalogu na podstawie zdjęć.Ale niektórzy mają chyba RTG w oczach. Bartekkita napisał/a: | Może dlatego, że 2,5 letnie auto segmentu D po stłuczce | To Lancer jest z segmentu D?.Naklepać 1169 postów i dalej nie rozróżniać segmentów samochodów. Nieźle się uśmiałem |
|
|
|
 |
|