lokalizacja VIN do 1 przeglądu w kraju (USA) |
Autor |
Wiadomość |
szczut
Nowy Forumowicz
Auto: jeszcze Nissan Almera
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-09-2018, 19:30 lokalizacja VIN do 1 przeglądu w kraju (USA)
|
|
|
Czołem forumowiczki/forumowicze
Dziś chciałem wykonać badanie techniczne autka które sprowadziłem zza wielkiej wody. Outlander 3 produkcja 05.2017, model GF8WXTXPZL7M (wg tabliczki na słupku przy drzwiach pasażera).
Niestety przy badaniu technicznym diagnosta musi podać lokalizację (elment stały) gdzie jest nabity numer VIN i tutaj zgłupieliśmy.
Z tego co (po fakcie) ustaliłem to może być to na podszybiu ale ręki sobie uciąć nie dam. Druga lokalizacja to tylko naklejka na słupku przy drzwiach kierowcy.
I tutaj by mi się przydała pomoc w tej mierze.
Gdzie szukać alternatywnego miejsca, a jeśli nie ma, to co powinno być podane jako lokalizacja numeru VIN na elemencie stałym przy pierwszym badaniu ?
Pierwszy przegląd w kraju i przegląd powypadkowy (jak to w większości aut z USA)
Z góry dziękuję za odpowiedź/pomoc. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 27-09-2018, 08:08
|
|
|
nr ktory podales jest specyfikacja auta ( GF8WXTXPZL7M )
w aucie z usa nr vin (tzw krotki) wybity jest na podszybiu w komorze silnika
w aucie z usa kpl nr vin istnieje tylko we wszystkich glownych sterownikach auta oraz na naklejce przyklejonej do slupka. jest to spowodowane tym ze w czasie produkcji mozna w dowolnej chwili zmienic wyposazenie auta w przeciwienstwie do aut na rynek europejski
vin krotki jest normalna rzecza dla aut z tamtego rynku jak i z rynku japonskiego
we wszystkich autach ktore robilem podstawa do diagnostyki byl swistek od rzeczoznawcy, badz z ministerstwa transportu ( dlugo sie czeka i jest to tzw odstepstwo od normy) lub poprostu z serwisu opisujace ze jest to auto z rynku usa |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
szczut
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-09-2018, 13:06
|
|
|
dziękuję bardzo koledze za odpowiedź
Czy owym "kwitkiem" od rzeczoznawcy może być kopia wyceny ? czy jednak jest to inny dokument ?
Spotkałem się dziś jeszcze z informacją że naklejka na słupku przy drzwiach kierowcy też jest brana przy 1 rejestracji w PL (informacja od kolegi który akurat ma inne auto ale też z USA). W jego przypadku VIN też był tylko na naklejce w w/w miejscu i na podszybiu. Przegląd/rejestrację przeszedł bez problemu.
zgłupiałem |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 27-09-2018, 18:37
|
|
|
nie to musi byc oddzielny dokument odnosnie twojego vinu w danym aucie |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
cimoch
Forumowicz
Auto: Outlander 3.0GT 2017
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 40 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 27-09-2018, 22:23
|
|
|
Numer VIN w Mistu USA tylko i wyłącznie naklejka na słupku od strony kierowcy + numer na podszybiu. Dla diagnosty, który zna temat w zupełności to wystarczy. Kiedyś x lat temu musiałem prosić Mitsubishi Polska o pismo, teraz z kilkoma autami nie miałem z przeglądem problemów. |
|
|
|
 |
szczut
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-10-2018, 10:09
|
|
|
Po dłuższym oglądaniu i ustalaniu udało się wszystko ogarnąć.
Miejscem z nr. VIN uznano podszybie i przegląd poszedł gładko.
Dziękuję za wsparcie, temat można zamknąć. |
|
|
|
 |
|