Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Turbina 1.9 Did
Autor Wiadomość
Sshh 
Nowy Forumowicz

Auto: Space star 2001 1.9 did
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-09-2018, 08:18   Turbina 1.9 Did

Witam. Jestem tu nowy, od wczoraj szukam czegoś na temat tego silnika, a dokładniej na temat turbiny i nic.. Wszedzie piszą na temat 1.9 tdi albo 1.9 dci. A ja chciałem się zapytać od ilu obrotów załącza się turbo w moim aucie? Posiadam Space Stara z 2001 roku, 1.9 did 102 km. Kupiłem go jakiś miesiąc temu i słyszę delikatny cichy gwizd od około 1200 obrotów. Turbo było niby wymieniane około 40000 km temu. W sumie widać ,że uszczelka jest tam nowa. Czy to prawidłowe działanie turbiny w tym aucie? Bardzo was proszę o odpowiedź. Dziękuje i pozdrawiam Was.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 27-09-2018, 11:03   

Z tego co się orientuję 1.9DID = 1.9DCI, więc jeśli znalazłeś info o DCI, to na 99% są takie same parametry dla DID

Sshh 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-09-2018, 16:47   

Dzięki Ravcio za odpowiedź. Przyda się ta wiedza co do tych silników. Szukałem przed chwilą na temat 1.9 dci ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi co do tego, od ilu powinna się załączać turbina. Są tematy o jakichś turbodziurach czy coś takiego. O wysokich obrotach ,,na luzie", o zbieraniu się oleju w turbinie itp. I najczęściej są to opisywane nowsze wersje i to 120 konne :\ A na moje pytanie odpowiedzi nie mogę znaleźć... Nie orientuje się nikt jakie obroty ją włączają?

darcun4 
Forumowicz

Auto: MSS
Wysłany: 27-09-2018, 21:59   

Nie wiem jak u Ciebie ale w moim dieslu turbina pracuje od samego momentu uruchomienia silnika (bo napędzają ją spaliny). Inna sprawa od ilu obrotów ją czuć, że "dmucha". Nie mam porównania do takich samych silników w innych samochodach ale czuję, że silnik "ciągnie" gdy mocniej wcisnę gaz (oczywiście adekwatnie do biegu i prędkości).

Sshh 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-09-2018, 08:56   

A czy ten lekki gwizd przy 1200 to normalne? Czy raczej znak że już się kończy...?:\ nie jestem obeznany w tych tematach dlatego szukam jakichś wskazówek. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 28-09-2018, 09:46   

Wnioskuję, że to Twoje pierwsze auto z turbiną i masz je krótko i każdy dźwięk, którego wcześniej nie słyszałeś, jest dla Ciebie podejrzany.
Ja mam aktualnie pierwszego w życiu diesela ale w skodzie i ja nie słyszę żadnych świstów, ale to może też być kwestia wygłuszenia auta.
Jeśli Cię to na prawdę męczy, to nie pozostaje nic innego jak podjechać do jakiegoś mechanika, który się przejedzie, posłucha i rozwieje Twoje wątpliwości - wątpię by ktoś na forum, na podstawie Twojego opisu jednoznacznie Ci odpowiedział...

Ewentualnie napisz na grupie lubuskiej naszego forum, jest tam kilka osób z Sulechowa, to na pewno znajdą dla Ciebie chwilę na żywo :-)

Sshh 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-09-2018, 12:08   

Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi :) Co nie co się dowiedziałem od Was, a do mechanika raczej na pewno się wybiorę, wole mieć pewność tym bardziej , że nie długo czeka mnie trasa pod Babią Górę, stąd mój strach przed usterką. Dziękuję za sugestie:)

darcun4 
Forumowicz

Auto: MSS
Wysłany: 28-09-2018, 17:13   

RaVciO napisał/a:
ja nie słyszę żadnych świstów

Ja też nie słyszę żadnych świstów i gwizdów.

AidsD 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Wysłany: 01-10-2018, 11:56   

Sshh napisał/a:
trasa pod Babią Górę

jedziesz na wschód?

A co do auta nie pomogę bo nie jeździłem nigdy autem w ropie

Odpowiedz do tematu