Jakie zimówki 16tki polecacie do OUTLANDERa (napęd na przód) |
Autor |
Wiadomość |
nemo gs
Forumowicz
Auto: outlander III 2.0MT 2018
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-10-2018, 15:47 Jakie zimówki 16tki polecacie do OUTLANDERa (napęd na przód)
|
|
|
Z uwagi na to, że nie chcę się bawić z wymianą opon 2 razy w roku, udało mi się kupić praktycznie nowe oryginalne felgi 16tki mitsubishi z czujnikami i oponami letnimi z myślą o założeniu do nich zimówek.
Samochód odbieram już niedługo i z tego co się dowiedziałem będzie na letnich oponach takich samych jak te, które kupiłem z felgami (YOKOHAMA GEOLANDAR G033 215/70/r16).
Teraz moje pytanie - jakie zimówki do outlandera z napędem na jedną oś polecacie - rozmiar 215/70/r16?
I drugie pytanie - jakie macie opinie o tych letnich oponach Yokohama? |
|
|
|
 |
RedAxe
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2016 2.0 MT
|
Wysłany: 18-10-2018, 17:40
|
|
|
Witam.
Ja kupiłem Pirelli Scorpion Winter XL (wzmacniane). Nie są zbyt głośne. Przejeździłem dwa sezony ( około 20 tys. km) i są OK. |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
|
Wysłany: 19-10-2018, 09:56
|
|
|
Warte rozważenia są Hankook Winter i*cept evo2 SUV. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-10-2018, 14:12
|
|
|
Ja mam Michelin Latitude Alpin LA2. Na innym samochodzie (przednionapędowy) używałem Uniroyal MS Plus i też złego słowa na nie nie powiem - dobrze trzymały i powoli się ścierały. |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Sie 2018 Posty: 358 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-10-2018, 16:44
|
|
|
Większość zimowych opon w klasie barum, michelin, Continental będzie w porządku. Koledzy wyżej również polecają dobre gumy.
Osobiście lubię Nokiany.
Sądzę że po prosty należy unikać Chińczyków, marketowych no name i Dębicy
A jakie by nie były - rozwaga i ostrożność pomoże dobrym oponom |
|
 |
grzes
Mitsumaniak nawschod
Auto: OIII2WD, był Lancer
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Gru 2009 Posty: 122 Skąd: Jasło
|
Wysłany: 20-10-2018, 14:16
|
|
|
Jeżdżę na Yokohamach Geolandar od 4 sezonów, bardzo dobrze radzą sobie na śniegu i mokrym, są ciche. Jedyna wada to spalanie rośnie wobec letnich około 0,5-1,0L/100km. No i cena chyba się zmieniła na niekorzyść. |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-10-2018, 19:23
|
|
|
grzes napisał/a: | Jeżdżę na Yokohamach Geolandar od 4 sezonów, bardzo dobrze radzą sobie na śniegu i mokrym, są ciche. Jedyna wada to spalanie rośnie wobec letnich około 0,5-1,0L/100km. No i cena chyba się zmieniła na niekorzyść. |
I tu jest zagwozdka - wszędzie te opony oznaczone są jako letnie z homologacją M+S.
Nigdzie nie mogę znaleźć info które jednoznacznie wskazuje na przeznaczenie wielosezonowe tak jak w przypadku np. Michelin Crossclimate. |
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2018, 12:50
|
|
|
Brodzins napisał/a: | grzes napisał/a: | Jeżdżę na Yokohamach Geolandar od 4 sezonów, bardzo dobrze radzą sobie na śniegu i mokrym, są ciche. Jedyna wada to spalanie rośnie wobec letnich około 0,5-1,0L/100km. No i cena chyba się zmieniła na niekorzyść. |
I tu jest zagwozdka - wszędzie te opony oznaczone są jako letnie z homologacją M+S.
Nigdzie nie mogę znaleźć info które jednoznacznie wskazuje na przeznaczenie wielosezonowe tak jak w przypadku np. Michelin Crossclimate. |
Michelin jest oponą letnią z homologacją zimową... Oznaczenie M+S oznacza, że opona właśnie homologacji zimowej nie posiada - jest oponą śniegową bez potwierdzenia testami
Polecam czytanki: https://www.michelin.pl/o...enia-na-oponach i https://www.michelin.pl/k...n-Cross-Climate |
|
|
|
 |
nemo gs
Forumowicz
Auto: outlander III 2.0MT 2018
|
Wysłany: 22-10-2018, 19:33
|
|
|
grzes napisał/a: | Jeżdżę na Yokohamach Geolandar od 4 sezonów, bardzo dobrze radzą sobie na śniegu i mokrym, są ciche. Jedyna wada to spalanie rośnie wobec letnich około 0,5-1,0L/100km. No i cena chyba się zmieniła na niekorzyść. |
Które dokładnie opony masz na myśli? - podaj model, wstaw zdjęcie. |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-10-2018, 19:58
|
|
|
rajan napisał/a: | Brodzins napisał/a: | grzes napisał/a: | Jeżdżę na Yokohamach Geolandar od 4 sezonów, bardzo dobrze radzą sobie na śniegu i mokrym, są ciche. Jedyna wada to spalanie rośnie wobec letnich około 0,5-1,0L/100km. No i cena chyba się zmieniła na niekorzyść. |
Michelin jest oponą letnią z homologacją zimową... Oznaczenie M+S oznacza, że opona właśnie homologacji zimowej nie posiada - jest oponą śniegową bez potwierdzenia testami
Polecam czytanki: https://www.michelin.pl/o...enia-na-oponach i https://www.michelin.pl/k...n-Cross-Climate |
Racja...
Czyli generalnie... Jak jest letnia guma z M+S... To jeździmy na własne ryzyko ale już powiedzmy jest to opona przystosowana do śniegu...
A 3 szczyty i płatki śniegu, guma typowo zimowa...
Wychodzi na to... Że M+S jest wystarczające jak ktoś zimę przejdzie w mieście, i nie oczekuje turbo niezawodności na nartach. |
|
 |
wielas
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsybisi Outlander
Kraj/Country: Portugal
|
Wysłany: 23-10-2018, 05:24
|
|
|
Witam
A jaki dokładnie rozmiar opony polecicie do O III 2.0 benzyna z napędem na przód, felgi 16 aluminiowe.
pozdrawiam |
_________________ wielas |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 23-10-2018, 07:50
|
|
|
Brodzins napisał/a: |
Czyli generalnie... Jak jest letnia guma z M+S... To jeździmy na własne ryzyko ale już powiedzmy jest to opona przystosowana do śniegu...
A 3 szczyty i płatki śniegu, guma typowo zimowa...
|
Jest wiele opon z oznaczeniem M+S i świetnie się sprawdzają - chociażby polecany przeze mnie Uniroyal. Wszystkie te opony biorą udział w różnych testach opon zimowych (ADAC i inne) i nikt nie ma wątpliwości, że jest to opona na zimę.
A 3 szczyty? Sprawdź ile opon ma takie oznaczenie... |
|
|
|
 |
grzes
Mitsumaniak nawschod
Auto: OIII2WD, był Lancer
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Gru 2009 Posty: 122 Skąd: Jasło
|
Wysłany: 23-10-2018, 08:52
|
|
|
nemo gs napisał/a: | grzes napisał/a: | Jeżdżę na Yokohamach Geolandar od 4 sezonów, bardzo dobrze radzą sobie na śniegu i mokrym, są ciche. Jedyna wada to spalanie rośnie wobec letnich około 0,5-1,0L/100km. No i cena chyba się zmieniła na niekorzyść. |
Które dokładnie opony masz na myśli? - podaj model, wstaw zdjęcie. |
https://www.oponeo.pl/dan...l-rpb#132775756 |
|
|
|
 |
myszakowaty
Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2.5 TD
|
Wysłany: 23-10-2018, 12:31
|
|
|
Brodzins napisał/a: |
Sądzę że po prosty należy unikać Chińczyków, marketowych no name i Dębicy
|
A co nie tak jest z Dębicą? Mało prestiżowe, czy coś innego?
Który model Dębicy miałeś że radzisz unikać?
Miałem kiedyś w osobówce Dębice Frigo (jeszcze 1-szej generacji). 6 lat jazdy zimą, ani jednej niebezpiecznej sytuacji spowodowanej poślizgiem, auto nigdy się nie zakopało. Bardzo dobrze wspominam te opony. Były bardzo głośne w trasie i to w sumie była jedyna ich wada. |
|
|
|
 |
Jarl
Forumowicz
Auto: ASX 1,6
|
Wysłany: 23-10-2018, 13:49
|
|