Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie zimówki 16tki polecacie do OUTLANDERa (napęd na przód)
Autor Wiadomość
nemo gs 
Forumowicz

Auto: outlander III 2.0MT 2018
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-10-2018, 15:47   Jakie zimówki 16tki polecacie do OUTLANDERa (napęd na przód)

Z uwagi na to, że nie chcę się bawić z wymianą opon 2 razy w roku, udało mi się kupić praktycznie nowe oryginalne felgi 16tki mitsubishi z czujnikami i oponami letnimi z myślą o założeniu do nich zimówek.

Samochód odbieram już niedługo i z tego co się dowiedziałem będzie na letnich oponach takich samych jak te, które kupiłem z felgami (YOKOHAMA GEOLANDAR G033 215/70/r16).

Teraz moje pytanie - jakie zimówki do outlandera z napędem na jedną oś polecacie - rozmiar 215/70/r16?

I drugie pytanie - jakie macie opinie o tych letnich oponach Yokohama?

RedAxe 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 MT
Wysłany: 18-10-2018, 17:40   

Witam.
Ja kupiłem Pirelli Scorpion Winter XL (wzmacniane). Nie są zbyt głośne. Przejeździłem dwa sezony ( około 20 tys. km) i są OK.

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 19-10-2018, 09:56   

Warte rozważenia są Hankook Winter i*cept evo2 SUV.

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 19-10-2018, 14:12   

Ja mam Michelin Latitude Alpin LA2. Na innym samochodzie (przednionapędowy) używałem Uniroyal MS Plus i też złego słowa na nie nie powiem - dobrze trzymały i powoli się ścierały.

Brodzins 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Wysłany: 19-10-2018, 16:44   

Większość zimowych opon w klasie barum, michelin, Continental będzie w porządku. Koledzy wyżej również polecają dobre gumy.
Osobiście lubię Nokiany.

Sądzę że po prosty należy unikać Chińczyków, marketowych no name i Dębicy ;)

A jakie by nie były - rozwaga i ostrożność pomoże dobrym oponom :)

grzes 
Mitsumaniak
nawschod

Auto: OIII2WD, był Lancer
Wysłany: 20-10-2018, 14:16   

Jeżdżę na Yokohamach Geolandar od 4 sezonów, bardzo dobrze radzą sobie na śniegu i mokrym, są ciche. Jedyna wada to spalanie rośnie wobec letnich około 0,5-1,0L/100km. No i cena chyba się zmieniła na niekorzyść.

Brodzins 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-10-2018, 19:23   

grzes napisał/a:
Jeżdżę na Yokohamach Geolandar od 4 sezonów, bardzo dobrze radzą sobie na śniegu i mokrym, są ciche. Jedyna wada to spalanie rośnie wobec letnich około 0,5-1,0L/100km. No i cena chyba się zmieniła na niekorzyść.

I tu jest zagwozdka - wszędzie te opony oznaczone są jako letnie z homologacją M+S.
Nigdzie nie mogę znaleźć info które jednoznacznie wskazuje na przeznaczenie wielosezonowe tak jak w przypadku np. Michelin Crossclimate.

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 21-10-2018, 12:50   

Brodzins napisał/a:
grzes napisał/a:

I tu jest zagwozdka - wszędzie te opony oznaczone są jako letnie z homologacją M+S.
Nigdzie nie mogę znaleźć info które jednoznacznie wskazuje na przeznaczenie wielosezonowe tak jak w przypadku np. Michelin Crossclimate.

Michelin jest oponą letnią z homologacją zimową... Oznaczenie M+S oznacza, że opona właśnie homologacji zimowej nie posiada - jest oponą śniegową bez potwierdzenia testami :)
Polecam czytanki: https://www.michelin.pl/o...enia-na-oponach i https://www.michelin.pl/k...n-Cross-Climate

nemo gs 
Forumowicz

Auto: outlander III 2.0MT 2018
Wysłany: 22-10-2018, 19:33   

grzes napisał/a:

Które dokładnie opony masz na myśli? - podaj model, wstaw zdjęcie.

Brodzins 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2018, 19:58   

rajan napisał/a:
Brodzins napisał/a:
grzes napisał/a:

Michelin jest oponą letnią z homologacją zimową... Oznaczenie M+S oznacza, że opona właśnie homologacji zimowej nie posiada - jest oponą śniegową bez potwierdzenia testami :)
Polecam czytanki: https://www.michelin.pl/o...enia-na-oponach i https://www.michelin.pl/k...n-Cross-Climate

Racja...
Czyli generalnie... Jak jest letnia guma z M+S... To jeździmy na własne ryzyko :) ale już powiedzmy jest to opona przystosowana do śniegu...

A 3 szczyty i płatki śniegu, guma typowo zimowa...

Wychodzi na to... Że M+S jest wystarczające jak ktoś zimę przejdzie w mieście, i nie oczekuje turbo niezawodności na nartach.

wielas 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsybisi Outlander
Kraj/Country: Portugal
Wysłany: 23-10-2018, 05:24   

Witam
A jaki dokładnie rozmiar opony polecicie do O III 2.0 benzyna z napędem na przód, felgi 16 aluminiowe.
pozdrawiam

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 23-10-2018, 07:50   

Brodzins napisał/a:

Czyli generalnie... Jak jest letnia guma z M+S... To jeździmy na własne ryzyko :) ale już powiedzmy jest to opona przystosowana do śniegu...

A 3 szczyty i płatki śniegu, guma typowo zimowa...

Jest wiele opon z oznaczeniem M+S i świetnie się sprawdzają - chociażby polecany przeze mnie Uniroyal. Wszystkie te opony biorą udział w różnych testach opon zimowych (ADAC i inne) i nikt nie ma wątpliwości, że jest to opona na zimę.
A 3 szczyty? Sprawdź ile opon ma takie oznaczenie...

grzes 
Mitsumaniak
nawschod

Auto: OIII2WD, był Lancer
Wysłany: 23-10-2018, 08:52   

nemo gs napisał/a:
grzes napisał/a:

Które dokładnie opony masz na myśli? - podaj model, wstaw zdjęcie.

https://www.oponeo.pl/dan...l-rpb#132775756

myszakowaty 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2.5 TD
Wysłany: 23-10-2018, 12:31   

Brodzins napisał/a:

Sądzę że po prosty należy unikać Chińczyków, marketowych no name i Dębicy ;)

A co nie tak jest z Dębicą? Mało prestiżowe, czy coś innego?
Który model Dębicy miałeś że radzisz unikać?

Miałem kiedyś w osobówce Dębice Frigo (jeszcze 1-szej generacji). 6 lat jazdy zimą, ani jednej niebezpiecznej sytuacji spowodowanej poślizgiem, auto nigdy się nie zakopało. Bardzo dobrze wspominam te opony. Były bardzo głośne w trasie i to w sumie była jedyna ich wada.

Jarl 
Forumowicz

Auto: ASX 1,6
Wysłany: 23-10-2018, 13:49   

Viking WinTech.

Odpowiedz do tematu