[1.8DI-D] Dym pod maską |
Autor |
Wiadomość |
regis70
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-10-2018, 21:59 [1.8DI-D] Dym pod maską
|
|
|
Witam.
Długo było dobrze to dla odmiany musiało się coś wysypać.
Otóż zauważyłem od jakiegoś czasu ze przy wypalaniu dpf śmierdzi mi spalinami w środku.
Nie śmierdziało jakoś bardzo ale dało się wyczuć.
Natomiast ostatnio misiek prezgiął. W trakcie wypalania stanąłem w korku na autostradzie i zauważyłem że zaczyna mi się delikatnie z pod maski dymić. Oczywiście przerażenie, gaśnica itd. Ale po podniesieniu maski nic się nie działo.
Dzisiaj znowu powtórka z rozrywki. Jechałem do garażu zmienić olej i pozagladac co to mogło być z tym dymieniem. Akurat znowu zaczął się wypalać więc zlokalizowałem to lepiej. Dymi z przestrzeni pomiędzy filtrem powietrza a silnikiem i tylko w czasie wypalania.
Jakiś pomysł co to może być? Jutro się umawiam do jakiegoś mechanika ale chciałbym mniej więcej wiedzieć o co chodzi.
Druga sprawa że to wypalanie zdaża mi się coraz częściej kiedyś raz w tygodniu chociaż jeździłem po mieście a teraz na trasie 800km w jeden dzień potrafi wypalać 3-4 razy. Od jakiegoś roku jeżdżę nim już tylko w trasy mniejsze lub większe wiec zamulenie miejskie raczej odpada. Błędów rzadnych nie wyrzuca, jedzie dobrze nie zamula tylko na wskaźniku spalania widzę to wypalanie zdecydowanie częściej niż kiedyś.
tak jakby z pod pompy paliwa. pompa wygląda na suchą |
|
|
|
 |
camel88
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DiD
|
Wysłany: 26-10-2018, 18:38
|
|
|
hej u mnie trochę czuć spalinami z nawiewów ale tylko na biegu jałowym, byłem u mechanika ale nic nie wykrył , a dpf wypala mi się co około 300 km, jeśli ten okres Ci się skraca to pewnie będziesz musiał niedługo oddać go do regeneracji lub kupić nowy |
|
|
|
 |
regis70
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-10-2018, 15:23
|
|
|
Pęknięta rura od kolektora do EGR :/ praktycznie dookoła całego spawu do mocowania.
Przy okazji wyszło że powinienem się mocno zaopiekować turbiną więc poleciała do regeneracji. |
|
|
|
 |
camel88
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DiD
|
Wysłany: 29-10-2018, 17:06
|
|
|
u ciekawe, czy to jest ta rurka z żeberkami pośrodku ? z ciekawości jaki masz przebieg że turbo potrzebuję naprawy ? |
|
|
|
 |
regis70
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-11-2018, 12:30
|
|