Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:40
[MSS ALL] SILNIK Wentylator chłodnicy. Klimatyzacja
Autor Wiadomość
trolki 
Mitsumaniak

Auto: space star 1.9td i lancerek sb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-04-2007, 17:21   [MSS ALL] SILNIK Wentylator chłodnicy. Klimatyzacja

czy wiatrak chłodnicy powinien załączać się zaraz po odpaleniu silnika?
w ten weekend kupiłem mitsubishi 1.9 disel i sprawa wydaje mi się trochę podejrzana (bo u mnie się załącza zaraz po starcie silnika), ale nie wiem jak to powinno wyglądać w tym modelu samochodu...
proszę o podpowiedź
Ostatnio zmieniony przez cns80 11-02-2009, 13:34, w całości zmieniany 2 razy  

McDoune 
Mitsumaniak
Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Wysłany: 02-04-2007, 17:24   

no raczej nie :doubt:

U mnie tak było w Toyce, ktoś przede mną podłączył wentylator na sztywno bo padł termostat :evil:

Generalnie chyba w żadnym samochodzie tek być nie powinno

:king: Zwycięzca Czwartej Edycji Typera Mitsumaniaków :king:

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 11:41   SILNIK + KLIMA = DMUCHANIE WENTYLATOROW

JESLI MASZ KLIME WLONCZONA TO WENTYLATORY ODRAZU WYSTARTUJA ,SPRAWDZ CZY KLIMA DZIALA !!!! I CZY JAK WYLONCZYSZ KLIME TO WENTYLATORY PO JAKIS PARU SEKUNDACH TEZ POWINNY SIE WYLONCZYC

trolki 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-04-2007, 20:48   

Dzięki to faktycznie klima, jak jest wyłączona to wiatrak się nie kręci...ale zauważyliśmy, że gdy wlączymy klimę wiatrak się kręci i dodatkowo co około minutę słychać takie "pstryknięcie" od strony pasażera w okolicy takich cienkich rurek...może ktoś ma na to jakiś pomysł??

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2007, 07:03   

Witam
To pstrykniecie to chyba jakis termostat ktory załancza sprezarke klimy ,nie działa ona non stop tylko doprowadza temperature do jakiejsc wartoscie i rozlancza sprezarke ,jak sie zalancza lub wylancza to nastepuje wlasnie to pstrykniecie
POZDRAWIAM

trolki 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-04-2007, 07:16   

ok czyli nie ma się czym martwić;) dzięki wielkie za podpowiedzi;) pozdrawiamy

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-04-2007, 09:17   

stukniecie przy zalaczaniu sie klimy to nic innego jak zadzialanie sprzegla elektromagnetycznego w sprezarce klimatyzacji i jest to normalne

nie wiem tylko czy norma jest, ze w tym akurat silniku wentylator wlacza sie zaraz po starcie silnika - jesli jest klima, to moze tak byc, jesli jednak wentylator wlacza sie juz tylko po przekreceniu kluczyka na ON ale bez odpalania silnika, to moze wskazywac na jakies zwarcie lub inna usterke - czasami brak lub spalone bezpieczniki powoduja taki efekt

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2007, 12:25   JEST DOBRZE

Witam
Wiatrak zalancza sie zaraz po zalonczeniu klimy, mialem wersje 1.3 1999rok to wiatrak zalanczal sie tylko co jakis czas a w tym co teraz mam 1.9DID po face liftingu wiatrak zalancza sie jak tylko wlonczona zostanie klima, z moich spostrzezen dzieki temu klima jest o wiele bardziej skuteczna roznica jest kolosalna sa to zmiany napewno na lepsze .
Jestem pewny na 100% pytalem o to nawet w serwisie i model ten tak ma nie wiem czy dotyczy to silnika DID czy poprostu modelu po face liftingu

trolki 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-04-2007, 12:51   

wczoraj sprawdzaliśmy, że przy wyłączonej klimie wiatrak nie włącza się zaraz po odpaleniu, natomiast włączenie klimy skutkuje włączeniem wiatraka, czyli wszystko ok;) a odnośnie tego pstrykania, to pstryka tylko przy włączonej klimie średnio raz na minutę...czy u was też tak często pstryka???no i to pstrykanie jest takie dosyć głośne... dzięki za zainteresowanie i pomoc;) pozdrowienia

AniołekM 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 COMFORT 2003/2004
Wysłany: 04-04-2007, 23:48   

Pstrykanie normalna rzecz. Co jakiś czas elektromagnes musi sprężarke uruchomić żeby klimak pracowała. Gorzej byłoby gdyby po włączeniu klimy tego pstryk nie byłoby.

trolki 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-04-2007, 13:48   

dzięki za podpowiedzi;) fajnie że z naszym autkiem wszystko ok;) oby tak dalej:) czego i sobie i wszystkim szcześliwym posiadaczom życzymy;))) :mrgreen:

Raflph85 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star
Wysłany: 29-04-2018, 21:19   

Hej, mam Mitsubischi Space Star 2004 po lifcie 1,6 benz. Zastanawia mnie fakt 2 wentylatorów. Obydwa odpalają dopiero po załączeniu klimy, w przeciwnym razie są nie aktywne, czy to normalne? czy nie jest czasem tak, że jeden powinien byc nie wiem np. od chłodzenia chłodnicy? i nie powinien czasem uruchamiac się po rozgrzaniu silnika?

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2018, 15:17   

Masz wszystko ok. Silnik nie generuje tyle ciepła, żeby te wentylatory były potrzebne. Mi się jeszcze nie zdarzyło żebym stał w korku i wentylatory się załączyły. Dopiero jak stoję i klima idzie to się włączą. Czasami...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-05-2018, 10:44   

Czy wszystkie Space Stary z lat 1998-2005 miały te same chłodnice klimatyzacji? Potrzebuję do przedlifta z silnikiem 1,6 16V z 2001 r. Czy od 1,9 DID podejdzie P&P? Z 1,3 pewnie jest ta sama?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 07-05-2018, 11:17   

Na pewno chłodnice od 1.6 i 1.9 mają inne numery.
Róznią się też wymiarami.

Odpowiedz do tematu