[CS6 2.0SOHC] Kable WN |
Autor |
Wiadomość |
juar_78
Forumowicz
Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Posty: 461 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 05-01-2019, 23:47 [CS6 2.0SOHC] Kable WN
|
|
|
Mam taki problem w swoim samochodzie - Lancer 2.0 2006 r. Wymieniłem kable WN (pewnie jeszcze oryginalne) na NGK. Przy okazji także świece. Na nowych kablach na lpg nie dało się na niskich obrotach jeździć, bo auto szarpało. Na benzynie jakoś szło. Po podniesieniu maski wyraźnie było słychać przeskakującą iskrę. Dałem samochód do kolegi, który prowadzi warsztat. Wziął nowe kable NGK i mówił, że dokładnie w tym samym miejscu iskra przeskakiwała. Pomogło włożenie kawałków plastyków między kable a blok. Niby jest ok ale nie chce tego tak zostawiać. Ponadto na wolnych obrotach czasem mam wrażenie, że nierówno lekko pracuje. Rozwiązanie traktuje więc jako prowizoryczne. Tylko boje się, że jak kupie kolejne NGK to będzie to samo. Czy to możliwe, że NGK to już nie ta jakość? Dziwne, ale na starych kablach było ok. Musiałem je jednak wymienić bo mechanicznie jeden się uszkodził. Ale jak nie NGK to co? Beru próbować? Elektryk z warsztatu kolegi mówił ewidentnie o przeskoku iskrybz kabla w jednym i tym samym miejscu na dwóch różnych kompletach nowych kabli NGK. Inny spec, od lpg, mówił mi, że u jednego klienta dopiero trzeci komplet okazał się nie sprawiać problemu. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21016 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 05-01-2019, 23:54
|
|
|
Może warto poszukać oryginalnych.
A fajki przy cewkach wymieniałeś |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
zbychu74
Forumowicz
Auto: mitsubishi lancer 2,0 kombi
Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Sty 2016 Posty: 603 Skąd: tuchola
|
Wysłany: 06-01-2019, 10:11
|
|
|
Oryginalne kable na japancars.ru ok.41euro przesyłka gratis.Kupuje tam sprawdzone. |
_________________ zbychu74 |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2019, 21:49
|
|
|
Dzięki za odzew.
Ale oryginalne, to będą jakiego producenta? Bo ja byłem przekonany, że jak idzie o kable i świece, to NGK i idzie na tzw. pierwszy montaż. Generalnie, gdzie u nas nie szukałem, to de facto jest tylko blue pront (ale cena dziwnie niska), NGK i Beru (trudniej dostępne i droższe nawet niż NGK).
Dla mnie to jest w ogóle jakaś porażka. Kable z fabryki wytrzymały 12 lat i 240 tys. km. A dwa komplety nowych NGK i dzieją się dziwy.
No bo co innego mogło się "zepsuć", że pojawia się przeskok iskry? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 10-01-2019, 22:21
|
|
|
Problem jest może taki że w Lancerze się ich nie wymienia... Może to jest problem... |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 10-01-2019, 22:31
|
|
|
krzychu napisał/a: | Problem jest może taki że w Lancerze się ich nie wymienia... Może to jest problem... |
Że co
Przecież są wymienne razem z dwoma fajkami .
 |
 |
|
|
|
 |
zbychu74
Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2019, 22:44
|
|
|
Oryginalne kable są firmy Yazaki ,chyba nie do dostania normalnie w sklepie tylko serwis albo w sensownej cenie u braci Rosjan. |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2019, 22:57
|
|
|
krzychu napisał/a: | Problem jest może taki że w Lancerze się ich nie wymienia... Może to jest problem... |
Pełna zgoda. Mój mechanik powiedział, że oryginalnych, póki można - nie należy ruszać. Ale problem u mnie był taki, że jeden z kabli przy wypinaniu ze świecy po prostu fizycznie się uszkodził. Inaczej, wcześniej już musiał się uszkodzić, bo pojawiły się problemy typowe, jak z iskra (szarpanie na wolnych, nierówne obroty). |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-01-2019, 07:37
|
|
|
Bizi78 napisał/a: |
Przecież są wymienne razem z dwoma fajkami .
|
Ale nie kojarzę aby ktoś to robił. To nie są takie kable jak w innych samochodach że trzeba je wymieniać częściej niż świece.
[ Dodano: 11-01-2019, 07:38 ]
juar_78 napisał/a: | po prostu fizycznie się uszkodził. |
Tak, czytałem no miałeś pecha. Pewnie jesteś pierwszym który je wymienia na forum. Może NGK miał kable do 4G63 (w końcu ponad 20 lat go klepali), ale nie do Lancera (może jest ciut inny osprzęt)? |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 11-01-2019, 22:26
|
|
|
Skoro jest taki problem z jakością zamienników, to może warto poszukać jakiejś używki ? |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 11-01-2019, 22:40
|
|
|
Hornet napisał/a: | Skoro jest taki problem z jakością zamienników, to może warto poszukać jakiejś używki ? |
Ale przecież można kupić tanio na wschodzie oryginały . |
 |
|
|
|
 |
zbychu74
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2019, 22:48
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Hornet napisał/a: | Skoro jest taki problem z jakością zamienników, to może warto poszukać jakiejś używki ? |
Ale przecież można kupić tanio na wschodzie oryginały . |
Parę postów wyżej pisałem ,ze na japancars.ru kable są po ok 40 euro,przesyłka gratis ,czas oczekiwania ok 2,5 tygodnia. |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
|
Wysłany: 21-01-2019, 20:50
|
|
|
Swoje przygody kablowe pociągnę dalej.
Z ciekawości zadzwoniłem do ASO, ile u nich kosztuje oryginał. Zacząłem się zastanawiać, czy może ASO albo ja coś źle zrozumiałem, ale jeden przewód to ok. 250 zł. Czyli komplet - 2 szt, to ok. 500 zł . Ja rozumiem, że to jest ASO, ale bez jaj.....
Wróciłem do pudelka ze starymi kablami. Z ciekawości porównałem sobie z NGK. Wzrokowo widać, że kształt fajek jest trochę inny i fajka NGK jest jakby krótsza. Oczywiście nie wiem, czy to ma jakiekolwiek znaczenia - ale tak to wygląda. Do tego w dotyku kable oryginalne są po prostu sztywniejsze, grubsze lub inaczej - kable NGK są bardziej wiotkie. Nie bardzo, ale jednak. Do tego w przypadku tego dłużnego kabla w połowie jest jakby takie zgrubienie, nie wiem co to jest i po co, ale na NGK tego nie ma.
Póki co mam ta tak, że z oryginalnego kompletu uszkodził się krótszy kabel. Dłuższy wygląda ok. Więc dałem go w miejsce NGK. NGK zostawiłem tylko krótszy. Nie chcę zapeszać, ale wygląda na to, że nierówna praca (drgania) silnika na jałowym biegu na LPG znacznie ustały. To by potwierdzało kiepską jakość NGK względem oryginalnego 13 letniego nawet kabla.
Finalnie kupię chyba, jak wskazał zbychu74, oryginały na japancars.ru. Mam nadzieje, że jakość będzie równa temu co siedzi z fabryki. |
|
|
|
 |
mani3kmzks
Mitsumaniak

Auto: Lancer 4g18 1.6 98km 05'
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Lip 2017 Posty: 95 Skąd: Ropczyce
|
Wysłany: 23-01-2019, 10:12
|
|
|
te z japancars sa niezłe. sam kupowałem.
Nawet samo to jak one się "montują" i pasują to inna bajka.
Chociaż niezniszczalne nie są ja pluje sobie w brodę że trochę na chama wcisnałem w to miejsce na cewce do trzymania i trochę obdarłem ten dłuższy ale myślę że nic mu nie jest. |
|
|
|
 |
Tygr
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2016 Posty: 245 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-01-2019, 17:27
|