Jaki Olej |
Autor |
Wiadomość |
asad81
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Eclipse Cross
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-03-2019, 09:28 Jaki Olej
|
|
|
Witam panowie jestem tu nowy.Mam na imię Adam i od jakiegoś czasu użytkuję Eclipse Crossa.
Pierwsze pytanie jakie przyszło mi na myśl i z czym mam problem to rozkodowanie karty charakterystyki oleju. Zbliża się termin wymiany i chcę kupić olej we własnym zakresie.Obecnie auto zalane jest olejem 0w20
W instrukcji jest taka informacja- Klasyfikacja API SN
Zawartość wapnia <2.000 ppm
Liczba zasadowa > 6.37 mg KOH/g
Dla mnie szaraka informacje nie jasne
Jaki mam kupić olej? Czy kontynuować 0w20 czy nie. Jakie parametry. Jaki polecacie? |
|
|
|
 |
Zibi_74
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse Cross
|
Wysłany: 21-03-2019, 10:42
|
|
|
Zależy którą wersję masz. Jeżeli 2018 to bez GPF, jeżeli 2018.5 to z GPF, a wtedy olej musi spełniać ostrzejsze wymagania, żeby GPF nie zapychać. |
|
|
|
 |
enea
Forumowicz
Auto: focus
|
Wysłany: 27-03-2019, 21:11
|
|
|
Lac taki olej jak zaleca producent. Tylko i wyłacznie |
|
|
|
 |
jano35
Forumowicz
Auto: Mitsubishi eclipse cross
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2018 Posty: 45 Skąd: Skawina
|
Wysłany: 23-09-2019, 23:04
|
|
|
Cytat: | Lac taki olej jak zaleca producent. Tylko i wyłacznie |
Super porada... a czy producent zaleca ORLEN Platinium PRO F 5W30 A5 ?????? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 25-09-2019, 01:30
|
|
|
jano35, co Ci nie pasuje w poradzie enea? Nawet napisał "producent", a nie "ASO", bo to też jest różnica.
Ja bym jeszcze dodał tylko ze sprawdzonych źródeł.
Popatrz sobie w jaki sposób rozwiązane jest napinanie łańcucha, a potem odpowiedz sobie na pytanie czy warto robić eksperymenty... |
|
|
|
 |
jano35
Forumowicz
|
Wysłany: 25-09-2019, 10:42
|
|
|
Cytat: | Popatrz sobie w jaki sposób rozwiązane jest napinanie łańcucha, a potem odpowiedz sobie na pytanie czy warto robić eksperymenty... | .
Jak mam do tego się odnieść ????
Olej który wymieniłem powyżej w poście został mi zaimplementowany w SERWISIE AUTORYZOWANYM MITSUBISHI na w Krakowie przy pierwszym rocznym przeglądzie.
I co ja mogę...iść do sądu! Z kim się mam kłócić. Sprawa póki co jest wyjaśniana.
[ Dodano: 25-09-2019, 11:14 ]
ech.... Dział techniczny zadał mi pytanie:
Na jakiej podstawie twierdzę, że zastosowany olej jest niezgodny ze specyfikacją techniczną tego pojazdu ech... Po krótkiej odpowiedzi dot. tylko API Pan z serwisu zorientował się, że nie ma do czynienia z laikiem więc zostałem poinformowany, że będą to wyjaśniać. I tyle. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 26-09-2019, 11:34
|
|
|
jano35, mam pytanie... a dlaczego się zgodziłeś na Orlen? Przecież w momencie oddawania auta do serwisu spędzasz ładnych kilka minut na rozmowie z osobą otwierającą zlecenie? |
|
|
|
 |
jano35
Forumowicz
|
Wysłany: 26-09-2019, 21:17
|
|
|
Niestety nie przypominam sobie, aby kiedykolwiek w serwisie autoryzowanym rozmawiał na temat oleju jaki będzie użyty, a zwłaszcza w nowym pojeździe. O tym jaki olej został wlany zorientowałem się jak w domu założyłem okulary i doczytałem fakturę. Orlen...chmm pomyślałem może coś się zmieniło w jakości choć nigdy na polskich olejach nie jeździłem prócz malucha. Po sprawdzeniu specyfikacji oleju myślałem, że mnie krew zaleje. to był piątek....w poniedziałek zadzwonili z ankietą i wtedy wprost potwierdziłem, że mam zastrzeżenia... i zostałem przełączony do działu technicznego. Resztę już opisałem. Nie wierzę na autorefleksję. Jak się okazało FCM też nie został przeprogramowany bo na moje pytanie techniczny troszkę się żachnął... że chyba tak. ja nie widzę żadnej różnicy w działaniu, a raczej jego braku działania.
Niech ktoś opisze jak to powinno działać (FCM). |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 26-09-2019, 21:30
|
|
|
I tu jest pies pogrzebany. To jest ta słynna moja "kawka w serwisie" i "dekolt recepcjonistki".
Mydlenie oczu, kierowanie uwagi na pierdoły typu "koszulki i parasolki" lub jazdy probne, a auto "się robi".
Podstawa! to uzgodnienie zakresu robót i używanych materiałów.
Od tego jest doradca serwisowy, żeby pokazał Ci listę czynności, które będą wykonywane przy Twoim aucie.
Wtedy masz czas na swoje "życzenia" - np. przesmarowanie zawiasu od wlewu i decyzję czy lejesz oryginał czy coś z "aftermarketu".
Następnie udajesz się na jazdę póbną z pracownikiem serwisu (z reguły osoba przyjmująca) - to możesz sobie odpuścić gdy nie masz uwag.
Potem powrót i zostawienie telefonu na wypadek gdyby "coś wyskoczyło" podczas przeglądu.
Tyle i aż tyle.
Nigdy nie zostawiamy auta na zasadzie "róbta co chceta,a faktura przelewem". |
|
|
|
 |
jano35
Forumowicz
|
Wysłany: 26-09-2019, 22:04
|
|
|
Cytat: | "dekolt recepcjonistki" |
To chyba nie w tym serwisie i nie ze mną takie sztuczki.
Natomiast to o czym piszesz...z tym uzgadnianiem to nie mój świat i nie moja bajka.
Do tych celów służą listy kontrolne przy przeglądach i rzetelny serwis który jest w kontakcie z klientem. Cóż mogę powiedzieć markę mitsu mam pierwszy raz i pierwszy raz bylem w serwisie tej marki i chyba ostatni już raz. Cóż mogę poradzić pojazd tandeta to i serwis tandeta i blisko koło tandety |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 26-09-2019, 22:26
|
|
|
jano35 napisał/a: | markę mitsu mam pierwszy raz i pierwszy raz bylem w serwisie tej marki i chyba ostatni już raz. |
No to niestety powiem Ci, że marka tu nie ma znaczenia
W innych musieli być sprytniejsi
Ostatnio pewne ASO próbowało mnie skasować 890zł za wymianę oleju - tylko! wymianę oleju, mimo, że przegląd był po 30tys i mieli kilkanaście punktów serwisowych.
W innym ASO firmówkę spuścili z podnośnika i twierdzili, że próg zagiął "ktoś przed oddaniem auta", próba podmiany sterownika, bo "klient był w drodze, a sterownik nie doszedł" itp. itd...
Taki mamy klimat niestety - ale nie musisz być wcale alfą i omegą w dziedzinie mechaniki - wystarczy chwila zastanowienia i skupienie się na rzeczach ważnych.
Nowe auto - części/płyny oryginalne.
Daje Ci to komfort, że w razie jakiejś usterki gwarancyjnej nikt nie będzie zwalał winy na Ciebie "bo chciałeś tańszy olej"
No i najważniejsze - czytamy opinie o serwisach, bo domyślam się do którego trafiłeś |
|
|
|
 |
bartron
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse Cross & Lancer
|
Wysłany: 30-09-2019, 23:02
|
|
|
A czy korzystaliście z opcji wymiany oleju po 2 miesiącach / przejechaniu 2 000 km? Warto? ASO życzy sobie 400 zł za takie coś. |
|
|
|
 |
bob1969
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
|
Wysłany: 02-10-2019, 17:41
|
|
|
Kiepska opcja. Kup oryginalny filtr Mitsu + zalecany przez PRODUCENTA olej i jedź do zaufanego warsztatu. Zaoszczędzisz 200 zł. A czy taka wymiana jest obowiązkowa i wynika z książki przeglądów? |
|
|
|
 |
bartron
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse Cross & Lancer
|
Wysłany: 02-10-2019, 18:34
|
|
|
bob1969 napisał/a: | A czy taka wymiana jest obowiązkowa i wynika z książki przeglądów? |
Nie, pytam bardziej w kontekście czy warto dla żywotności silnika (opiłki itp.). |
|
|
|
 |
bob1969
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
|
Wysłany: 02-10-2019, 19:10
|
|