Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bizi78
19-06-2019, 14:32
Mitsubishi Lancer VIII
Autor Wiadomość
Jugoslawia 
Nowy Forumowicz

Auto: Brak
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 19-06-2019, 11:48   Mitsubishi Lancer VIII

Witam. Jestem nowym, zdeterminowanym do zakupu Lancera użytkownikiem forum. Od jakiegoś czasu niemal codziennie przeszukuję ogłoszenia z autami w poszukiwaniu Lancera. Wczoraj po raz kolejny rzuciło mi się w oczy niżej podane ogłoszenie. Chciałbym zapytać Was o opinię na temat tego auta. Czy warto, może jest z nim coś nie tak? :) Dzięki i pozdrawiam! ;)

https://www.otomoto.pl/of...t-ID6C0ZIe.html

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 19-06-2019, 12:51   

Zły dział na taki temat ;)

Pierwsze co się rzuca w oczy, to zderzak jest do wersji bez xenonów(brak spryskiwaczy), a ma xenony, tak w ogóle, to to jest zderzak od sportbacka, chyba że w USA takie dawali do sedanów. Chociaż on przy kierownicy nie ma przycisku do spryskiwaczy lamp, więc nie wiem, może w USA można kupić xenony bez spryskiwaczy.

Dodatkowo mi się wydaje, że szpary są różne wokół maski. Na jednym błotniku brakuje tego trójkącika plastikowego przy lusterku. Na zdjęciu kierownicy widać, że ma jakiś błąd wywalony na zegarach. Na zdjęciu pod maską brakuje spinek do plastików.

Cytat:
zarejestrowany wczesniej przez oficera armi Usa-Nato

Chyba co drugi Lancer z USA ma taki opis :roll:

Jugoslawia 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-06-2019, 13:03   

W takim razie przepraszam i proszę moderatorea o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. ;)

[ Dodano: 20-06-2019, 15:16 ]

Dzisiaj pojawiła się taka oto oferta. Generalnie nakręcony jestem na Lancera (najlepiej sedana), budżet 30k-45k. Nie chciałbym popełnić błędu przy zakupie.

https://www.otomoto.pl/of...html#f945c474ab

oraz

https://www.otomoto.pl/of...html#19d6a371e1

https://www.olx.pl/oferta...bec7bc;promoted

Szczególnie podoba mi się ten:
https://www.otomoto.pl/of...t-ID6C0KBB.html

Bardzo proszę o opinie ;P

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 20-06-2019, 23:31   

Jugoslawia napisał/a:
Generalnie nakręcony jestem na Lancera

Idealny klient handlarzy :roll:

Pierwszy obstawiam, że jest sprawdzany z USA, bo licznik ma w milach. Ze zdjęć ja nie widzę nic niepokojącego.

W przypadku drugiego ze względu na body kit (dokładki zderzaków) szanse na to, że ostatnio miał stłuczkę są mniejsze. Jednakże ten wygląd sugeruje, że poprzedni właściciel mógł się tym autem bawić :roll:
Niepokojące są te świecące diody na wyświetlaczu, duża czerwona jest od hamulca ręcznego (to akurat normalne, bo jest zaciągnięty), a w miejscu, gdzie świeci się ta mała (po prawej) jest zazwyczaj symbol poduszki powietrznej...

Trzeci ma obdarcie na zderzaku z przodu i wgniotkę na nadkolu.

Czwarty jest sprowadzany, wersja EX GT chyba była na Azję i Amerykę, jednak licznik ma już w km/h. W pewnym sensie minusem tego auta są przednie lampy, które nie mają homologacji u nas, więc jazda z nimi jest na własną odpowiedzialność :roll: Ja ze zdjęć jedynie widzę pęknięty zderzak z tyłu i nieoryginalną ramkę na zderzaku z przodu.

Warto też zauważyć, że połowa tych aut w ogłoszeniu nawet nie ma zaznaczone, że auto bezwypadkowe (o ile ktoś jeszcze na to patrzy :roll: )

Przy takich kwotach zachęcałbym do przeglądu przed zakupowego już w ASO, albo obecności kogoś ogarniętego w tych autach przy zakupie ;)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-06-2019, 08:34   

HUGIO napisał/a:
Czwarty jest sprowadzany, wersja EX GT chyba była na Azję i Amerykę

Ciekawe skąd taka wersja... Może jakaś Ukraina? W Kandzie głównie mają chyba km/h, ale liczniki chyba są dzielone z milami?

Jugoslawia 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-06-2019, 10:15   

HUGIO napisał/a:
Jugoslawia napisał/a:
Generalnie nakręcony jestem na Lancera

Idealny klient handlarzy :roll:

Pierwszy obstawiam, że jest sprawdzany z USA, bo licznik ma w milach. Ze zdjęć ja nie widzę nic niepokojącego.

W przypadku drugiego ze względu na body kit (dokładki zderzaków) szanse na to, że ostatnio miał stłuczkę są mniejsze. Jednakże ten wygląd sugeruje, że poprzedni właściciel mógł się tym autem bawić :roll:
Niepokojące są te świecące diody na wyświetlaczu, duża czerwona jest od hamulca ręcznego (to akurat normalne, bo jest zaciągnięty), a w miejscu, gdzie świeci się ta mała (po prawej) jest zazwyczaj symbol poduszki powietrznej...

Trzeci ma obdarcie na zderzaku z przodu i wgniotkę na nadkolu.

Czwarty jest sprowadzany, wersja EX GT chyba była na Azję i Amerykę, jednak licznik ma już w km/h. W pewnym sensie minusem tego auta są przednie lampy, które nie mają homologacji u nas, więc jazda z nimi jest na własną odpowiedzialność :roll: Ja ze zdjęć jedynie widzę pęknięty zderzak z tyłu i nieoryginalną ramkę na zderzaku z przodu.

Warto też zauważyć, że połowa tych aut w ogłoszeniu nawet nie ma zaznaczone, że auto bezwypadkowe (o ile ktoś jeszcze na to patrzy :roll: )

Przy takich kwotach zachęcałbym do przeglądu przed zakupowego już w ASO, albo obecności kogoś ogarniętego w tych autach przy zakupie ;)

Właśnie dlatego przed ewentualnym oglądaniem pytam Was o opinie by mnie jakiś handlarz łatwo w balona nie zrobił. :roll:

Do pierwszego: https://www.otomoto.pl/of...html#569b55366b mam ponad 400km. Generalnie jeśli mam jechać już po pewne auto to odległość większej roli nie gra, ale chciałbym żeby taka wyprawa to była ostateczność.

Drugi: https://www.otomoto.pl/of...html#19d6a371e1 Nie zauważyłem tej kontrolki od poduszek powietrznych. Jak rozumieć ,,właściciel mógł się bawić''? :p

Trzeci: https://www.olx.pl/oferta...bec7bc;promoted Również zauważyłem te 2 uszkodzenia. Wydaje mi się że nie jest to jakaś większa tragedia. Czy powinienem go brać pod uwagę?

Czwarty: https://www.otomoto.pl/of...t-ID6C0KBB.html Reflektory i podejrzany licznik na minus. Podesłano mi dzisiaj jego numer VIN:JMYSTCY4ADU705684 i niewiele mi ,,darmowe'' opcje dekoderów powiedziały.

krzychu napisał/a:
HUGIO napisał/a:
Czwarty jest sprowadzany, wersja EX GT chyba była na Azję i Amerykę

Ciekawe skąd taka wersja... Może jakaś Ukraina? W Kandzie głównie mają chyba km/h, ale liczniki chyba są dzielone z milami?

Dzisiaj lub jutro z ciekawości zadzwonię i popytam sprzedawcę co ciekawego powie na temat tego auta. :P

Dzisiaj w drodze na uczelnię jadę oglądnąć: https://www.otomoto.pl/of...html#4118abc64c

Początkowo szukałem 2.0 i 2.4 ale widzę że w tym budżecie marne szanse znaleźć coś bezwypadkowego. :cry:

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2019, 11:42   

krzychu napisał/a:
W Kandzie głównie mają chyba km/h, ale liczniki chyba są dzielone z milami?

Chyba tak, głównie jest km/h, a mniejszy cyferblat w milach.
Ciekawa też jest ramka na tablice z przodu, jest bardziej kwadratowa, niż nasze europejskie podłużne. Ktoś mógł też przełożyć licznik w celu zmniejszenia przebiegu...

Jugoslawia,
W przypadku wyjazdu przez pół Polski, to może warto skorzystać z ofert portali/serwisów, które oferują sprawdzanie auta za opłatą. Ewentualnie popytaj na grupie FB, czy ktoś nie oglądał już tego auta, albo ma blisko i może by Ci go sprawdził.

Jugoslawia napisał/a:
Jak rozumieć ,,właściciel mógł się bawić''

Mógł próbować go upalać, chociaż z tym silnikiem, to raczej nie poszalał. Ciekawie jest tez zamontowana gaśnica, zazwyczaj przy fotelach montuje się je w sportach.
Zawsze ktoś mógł go tylko zrobić stylistycznie i na pokaz, a jeździć spokojnie, to tylko moje gdybanie ;)

Trzeciego zawsze warto brać pod uwagę, wgniotka jest bez zarysowań, a na zderzaku może być tylko transfer lakieru i zejdzie po lekkiej polerce. Na plus tego auta jest to, że jest od osoby prywatnej, więc dowiesz się coś więcej o nim (historie, wymiany itp.), niż u dealerów, którzy wiedzą tyle, co jest w papierach i książce serwisowej.

Jugoslawia napisał/a:
Początkowo szukałem 2.0 i 2.4 ale widzę że w tym budżecie marne szanse znaleźć coś bezwypadkowego. :cry:

Pewnie dlatego, że te silniki były u nas rzadkością. 2.4 były właśnie na Amerykę. Żeby opłacało się transportować auto w kontenerze i na nim zarobić, to musisz je kupić bardzo okazyjnie, a najczęściej rozbite.

juar_78 
Forumowicz

Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Wysłany: 21-08-2019, 15:45   

[quote="HUGIO"]
Jugoslawia napisał/a:

Ten czwarty, lancer EX GT, to jest ściągnięty z Dubaju. Ta firma specjalizuje się w ściąganiu akt z tego kierunku. W kontenerze przyjechał w całości (miałem filmik z rozładunku). Deklarują, że 100% bezwypadkowy. Byłem go nawet oglądać, tak wstępnie, ale jak za tę cenę nie przekonał mnie. Dłubane przy reflektorach i światłach z tyłu – w sensie wymienione na jakieś ledowe (tył) udające z audi. Przy okazji wymiany reflektorów z przodu zderzak z jednej strony opadnięty z deklarację, że będzie poprawiony. W transporcie przy rozładunku poszła przednia szyba, ma być wymieniona (pytanie czy nie na jakiś tani zamiennik). Do tego ten wyzywający sposób montażu tablicy rejestracyjnej (wiem, można przenieść, ale dziury pozostaną w zderzaku), brak tylnej lampy przeciwmgłowej (ale przegląd przeszedł ) z deklaracją, że będzie z zamontowanym jakimś dodatkowym włącznikiem w kabinie (a nie jak miały europejskie wersje przy manetce); trochę poobdzierany tak generalnie. Reasumując, nie neguję, że technicznie ok, ale jak za tą kwotę – mnie nie przekonuje.

Venom86 
Forumowicz

Auto: Lancer Evo X
Wysłany: 22-08-2019, 13:54   

HUGIO napisał/a:

Jugoslawia napisał/a:

Pewnie dlatego, że te silniki były u nas rzadkością. 2.4 były właśnie na Amerykę. Żeby opłacało się transportować auto w kontenerze i na nim zarobić, to musisz je kupić bardzo okazyjnie, a najczęściej rozbite.

Ja tez tu sie podlacze. 2.0-2.4 nie wysepowaly wcale w EU w Lancerach takze te auta na bank cos milay nie tak albo jako mienie przesiedlencze byly sprowadzane. Od tak raczej by sie nie oplacalo ich sprowadzac ;)

I tu mam jescze pytanie czemu 2.0, 2.4 ? silniki 4b11(2.0) czy 4b12(2.4) to nie to samo co 4B11T(inna kompresja itd) a tym bardziej 4G63. Predzej im do 4B10(1.8) jakie mamy w europie. 2.4 moze miec lepsze osiagi z pojemnosci ale i na bank wieksze spalanie :P . Roznicy w osiagach pomiedzy 2.0 i 1.8 sa pewnie znikowe.

Czesci moga posowac z 1.8 ale nie musza i wtedy moze byc problem :P ale tu moze niech sie uzytkownicy tych silnikow wypowiedza ;)

Wydaje mi sie ze jest gdzies zaglebiona wiedza plemmienna i tak z ucha do ucha lata ze jak mitsubiszi to tylko 2.0 albo wiecej. Nikt nie mowi ze dotyczylo to silnikow 4G63 i pokrewnych a ich juz nie robia ;)

Porownaie silnikow z serji 4B1 znajdzisz chocby tu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_4B1_engine

juar_78 
Forumowicz

Wysłany: 25-08-2019, 19:30   2.0

Teraz taki wypłynął https://www.otomoto.pl/of...a-ID6CqWwV.html

Ale skoro USA, to znów pewnie po przejściach.
Ostatnio zmieniony przez juar_78 26-08-2019, 08:46, w całości zmieniany 1 raz  

Mazin89 
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Wysłany: 25-08-2019, 19:55   

"Jesteś w lesie. 404 strona nie została odnaleziona"

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=107187

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 25-08-2019, 20:30   

Mazin89,
Kropka się dodała na końcu linku.

juar_78,
Na zdjęciach wygląda ok, ale jest ich mało i nie są zbyt dokładne. Jedynie wydaje mi się, że przednie szyby też są lekko przyciemnione, co może być problemem :/
Trzeba by szukać po vinie na amerykańskich stronach co z nim było.

Za tę cenę, to można by się już za RA rozglądać :roll:

PS. Ładny jest ten tunel z "metalem" po bokach przy konsoli od klimy :)

Mazin89 
Forumowicz

Wysłany: 25-08-2019, 21:54   

Cytat:
Kropka się dodała na końcu linku.

Wiem bo ją usuwałem. Ale wtedy wyskakuje mi strona główna OTOMOTO :?

A dobra, udało mi się, w złym momencie ją wycinałem.

[ Dodano: 25-08-2019, 21:59 ]
HUGIO napisał/a:
Za tę cenę, to można by się już za RA rozglądać :roll:

No raczej. I to w dobrym stanie.

Poza tym przedni zderzak w tych nowych to jakaś masakra... nie wiem kto to projektował i co miał na myśli.

juar_78 
Forumowicz

Wysłany: 26-08-2019, 08:50   

Wiem, że można polować na R&A. Ale jak rozważasz LPG, to R&A ma ten mankament, że b. mała butla wchodzi. Ponadto R&A ze swoją skrzynią, która wymaga szczególnego traktowania (jak tutaj czytałem). Generalnie R&A to auto chyba wymagające więcej specjalnego traktowania - porównując do wolnossaka ze skrzynią CVT.

Wysłałem do sprzedającego standardowe pytania. Co było robione, czy ma zdjęcia uszkodzeń, VIN oraz czy poduchy były i są całe.

Mazin89 
Forumowicz

Wysłany: 26-08-2019, 18:50   

juar_78 napisał/a:
Ponadto R&A ze swoją skrzynią, która wymaga szczególnego traktowania (jak tutaj czytałem)

Bez przesady, z tym szczególnym traktowaniem. Po prostu nie można jej zaniedbywać i przestrzegać pewnych zasad, a wg mnie to różnica. Jeździ się normalnie na tym.

juar_78 napisał/a:
porównując do wolnossaka ze skrzynią CVT.

A czy skrzynia CVT jest bezobsługowa zupełnie? jest to jednak również automat.

Odpowiedz do tematu