4N13 |
Autor |
Wiadomość |
piasio
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-07-2019, 14:54 4N13
|
|
|
Witam
Mam problem z ASX. Silnik 1.8 150KM. Zaczęło się od wzrostu poziomu olej, potem 2 razy miałem wymieniony uszczelniacz na wale olej wymieniony itd. Jakiś czas spokój ale zauważyłem że oleju cały czas przybywa z czasem silnik zaczął głośniej chodzić. Sprawdzony pod komputerem u 3 mechaników: błędów "0". Ostatnio przy wymianie filtrów zauważyłem na ściankach przewodu (rury) która idzie od filtra powietrza, że na ściankach jest warstwa oleju (Nie wiem czy to normalne?). Oczekuje od Was rady co z tym dalej robić?
Pozdro |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1929 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 08-07-2019, 16:01
|
|
|
Wypalać prawidłowo DPF. Nie gasić silnika przed zakończonym procesem wypalania.
Sprawdż MUTem ile masz nie zakończonych procesów wypalania. |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 08-07-2019, 21:49 Re: 4N13
|
|
|
piasio napisał/a: | Witam
Mam problem z ASX. Silnik 1.8 150KM. Zaczęło się od wzrostu poziomu olej, potem 2 razy miałem wymieniony uszczelniacz na wale olej wymieniony itd. Jakiś czas spokój ale zauważyłem że oleju cały czas przybywa z czasem silnik zaczął głośniej chodzić. Sprawdzony pod komputerem u 3 mechaników: błędów "0". Ostatnio przy wymianie filtrów zauważyłem na ściankach przewodu (rury) która idzie od filtra powietrza, że na ściankach jest warstwa oleju (Nie wiem czy to normalne?). Oczekuje od Was rady co z tym dalej robić?
Pozdro |
ten silnik to jeden z najlepszych silników pod warunkiem jak sie nauczy go obsługiwać i eksplaatowcć, bez wiedzy jak to robić wróze tylko i wyłącznie problemy.
a przede-wszystkim zadbać o prawidłowe wypalanie DPfu użytkować na dłuższych trasach i przegonić co jakiś czas na autostradzie, ale kluczowy jest dpf, na tym forum wiele razy opisywaliśmy co i jak robić , poszukaj i poczytaj |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
piasio
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
|
Wysłany: 09-07-2019, 10:26
|
|
|
apikus napisał/a: | Wypalać prawidłowo DPF. Nie gasić silnika przed zakończonym procesem wypalania.
Sprawdż MUTem ile masz nie zakończonych procesów wypalania. |
Czy ma ktoś oprogramowanie, na którym można sprawdzić parametry i inne tego typu czary od "4N13"? |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1929 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 09-07-2019, 10:31
|
|
|
piasio napisał/a: | Czy ma ktoś oprogramowanie, na którym można sprawdzić parametry i inne tego typu czary od "4N13"? |
ASO, Serwis Mitsumaniaków.... |
|
|
|
 |
|