Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o ocenę ogłoszenia Mitsubishi Lancer VIII 1.8
Autor Wiadomość
veego26 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer VIII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-08-2019, 10:37   Prośba o ocenę ogłoszenia Mitsubishi Lancer VIII 1.8

Witam wszystkich. Jako, że zastanawiam się bardzo mocno nad kupnem Mitsubishi Lancera VIII chciałem poradzić się doświadczonych osób czy egzemplarz, który wyszukałem dość skrzętnie, waszym zdaniem jest podejrzany czy można śmiało jechać oglądać. Jeżeli chodzi o moje doświadczenie z Mitsubishi to można powiedzieć, że "jestem jaroszem" :) Liczę na wasze sugestie i z góry dziękuję za pomoc.

Link do ogłoszenia:
https://www.otomoto.pl/of...-ID6C8YFN.html?

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 04-08-2019, 20:43   

Na zdjęciach wygląda ok.
W oczy najbardziej rzuca się ten podrdzewiały wydech. Też widzę, że o coś było zahaczone przodem od spodu od strony kierowcy, bo chlapacz przed przednim kołem jest naprawiony/złączony metalową blaszką.

Takie dodatkowe informacje: lampy ledowe są nieoryginalne, antena dachowa w wersji "rekin" nie występowała w tym modelu, gałka zmiany biegów też nie jest oryginalna, na klapie bagażnika brakuje znaczka (diamentów). Auto jest z hakiem, a jego się nie montuje dla wyglądu :roll:

veego26 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-08-2019, 22:19   

Wielkie dzięki za tak profesionalną analizę. Może podrzucę inne aukcje które brałem pod uwagę, może pomożecie wybrać to najpewniejsze auto :)

Linki:
1) https://www.otomoto.pl/of...-ID6CdYAA.html?
2) https://www.otomoto.pl/of...-ID6CcvX0.html?
3) https://www.otomoto.pl/of...html#ce5b50d574

Ewentualnie jeszcze to:
4) https://www.otomoto.pl/of...-ID6C7VTJ.html?

Z góry dziękuję za poświęcony czas. Może ktoś pomyśli, że spamuje linkami, ale nie chciałbym wydać odkładanych przez 2 lata pieniędzy na jakiegoś szrota czy skarbonki. Pozdrawiam.

[ Dodano: 05-08-2019, 10:17 ]
Mam jeszcze takie pytanie czy to jest prawda, że lancery po 2010 roku dzięki nowym silnikom mają mniejsze spalanie? Czy to jest duża różnica porównując do produkcji sprzed 2010 roku? I przede wszystkim czy te zmiany wpływają na większą niezawodność jednostki napędowej?

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 05-08-2019, 11:02   

1)
Podrdzewiały wydech, chwilę stał bez akumulatora chyba, bo widać, że niedawno były ściągane plastiki, żeby wymieniać/podładować aku.

Na plus są czujniki parkowania przód-tył, ma kilka "tuningowych" dodatków typu znaczki RA, stop z napisem Lancer, pomalowane zaciski, kapselki kół, spojler, kierunki na błotnikach to chyba ledy.

2)
Tutaj ktoś zaszalał z felgami, bo wyglądają na 19" - jazda to musi być masakra (chyba że tylko sprawia wrażenie 19, a są to 18), nieoryginalne radio, wydech 2 rurowy też jakiś akcesoryjny .

3) Nieaktualne

4) Ten mi się najmniej podoba - mam wrażenie, że oba zderzaki są jakoś dziwnie satynowe i mają lekko inny odcień czerwieni (no ale może to wina aparatu/światła), kierownica jest strasznie zatłuszczona, z czarnego zrobiła się już brązowa... Do tego jakaś luźno wisząca wtyczka w bagażniku. Pierwszy raz słyszę o wersji "sport", auto ma 11 lat i było używane, więc nie ma szans, żeby było w perfekcyjnym stanie, jeśli jest wszystko w oryginale :roll:

Oczywiście to na podstawie zdjęć, a je można zawsze graficznie "podrasować", więc... :roll:

veego26 napisał/a:
Mam jeszcze takie pytanie czy to jest prawda, że lancery po 2010 roku dzięki nowym silnikom mają mniejsze spalanie?

Co do tego, to nie wiem, ale te silniki mają wzmocnione gniazda zaworowe = lepiej nadają się do gazowania. Tam się chyba jeszcze zmieniło wspomaganie kierownicy na elektryczne, ale to już nie mam pewności.

piker 
Forumowicz

Auto: Eclipse Cross 2wd CVT
Wysłany: 05-08-2019, 15:52   

Wersje 140KM faktycznie mniej spalały. Wiązało się to też z wydłużeniem przełożeń w skrzyni a tym samym niższymi obrotami silnika. Jest gdzieś temat na forum.

veego26 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-08-2019, 23:51   

Dodam dwa nowe ogłoszenia:
1) https://www.otomoto.pl/of...-ID6Clp4E.html?

2) https://www.otomoto.pl/of...-ID6Clpn4.html?

Jak zawsze chętnie przeczytam co macie do powiedzenia na ten temat. Wszystkie plusy i minusy zestawiam ze sobą. Może wreszcie znajdę jakieś auto w dobrym stanie do kupienia :)
Pozdrawiam.

Mazin89 
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Wysłany: 08-08-2019, 11:20   

Drugie nieaktualne chyba.

Pierwsze - mdli mnie aż czytając opis. Bardzo mały przebieg tylko 170 tys. Oczywiście stan idealny. Blacharka też idealna. Legendarny silnik... ogólnie jak widzę tak przesłodzony opis to podchodzę do ogłoszenia sceptycznie. O zdjęciach nie chce się wypowiadać bo na telefonie słabo widać.

veego26 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-08-2019, 12:08   

Śmieszna sprawa z tym drugim, bo dodano je wczoraj wieczorem, a dziś ktoś je zdjął. No opis rzeczywiście jak by małe dziecko pisało przy tym pierwszym, ale sam samochód wygląda dobrze i cena jest przystępna. Może ktoś coś podejrzanego zauważy, bo ja akurat nie mogę nic niepokojącego znaleźć. Trochę się dziwie tym cenom na rynku za samochód 12 letni 30 tys. to moim zdaniem lekka przesada...

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 08-08-2019, 12:51   

Patrząc na stan tego pierwszego, to jakoś nie mogę uwierzyć, że ma "tak mały" przebieg, patrząc na samą kierownicę dałbym mu minimum dwa razy większy, zwłaszcza że najbardziej wytarte są przyciski od tempomatu, a jego najczęściej używa się na ekspresówkach/autostradach = dłuższe trasy. Jak ktoś jeździł z taką dziurą w obszyciu (w najbardziej widocznym miejscu), to raczej nie dbał o auto...
Zaciekawił mnie tez plastik słupka A po stronie kierowcy, a mianowicie nieproporcjonalnie zasłania czarną krawędź szyby względem tego po stronie pasażera. (Jakby nie był do końca prawidłowo założony)

Cytat:
Co do wnętrza pojazdu jest bardzo zadbane tapicerka nie ma najmniejszych śladów przetarć tudzież wypaleń.

Dziura na siedzisku pasażera z przodu, wygląda na wypaloną (od papierosa?).

Dodatkowo widzę ślady rozbierania (najpewniej śrubokrętem...) plastiku wokół mieszka zmiany biegów.

Cytat:
Możlwość powrotu autem do domu na kołach po wykupieniu ubezpieczenia.

Czyli jak rozumiem auto jest zarejestrowane? :wink:

Ja osobiście bym tego auta nie kupił w 60% ze względu na opis ogłoszenia (sprzedający chyba nawet go ani razu nie przeczytał po tym, jak napisał), a 40% to stan na zdjęciach, w rzeczywistości pewnie jest gorzej, bo wszystkiego tu nie widać. Ale to oczywiście tylko moje zdanie i opinia ;)

PS 169855 tyś.km = 169 855 000 km :roll:
PSS Na zdjęciach w tle widać więcej aut na Niemieckich blachach, więc to trochę handlarz.

veego26 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-08-2019, 13:07   

Przyznam, że jeżeli chodzi o sedana ciężko znaleźć coś fajnego w naszym kraju do 30tys.
Jak ktoś będzie miał chwilę wolnego czasu proszę zerknijcie na to ogłoszenie:

https://www.otomoto.pl/of...html#0f159fe131

Wygląda całkiem ok, ale chciałby poznać zdanie kogoś z doświadczeniem jeżeli chodzi o Lancera.
Coraz mocniej jednak myślę nad sportbackiem, chociaż z wyglądu mi się średnio podoba :/ tyle, że jest większy wybór u nas na rynku i w Niemczech...

Mazin89 
Forumowicz

Wysłany: 15-08-2019, 13:46   

Kolejny idealny egzemplarz. W środku i na zewnątrz jak nowy... Nie wierze i nikt mnie nie przekona, że 9 letnie auto może wyglądać jak nowe. Zawsze będą ślady użytkowania mniejsze lub większe.

Poza tym zastanawia mnie ta "bogata wersja wyposażenia". Czy przypadkiem "bogatsze" wersje nie miały w standardzie nakładek na progi? bo jeżeli tak, to będzie podstawowa a nie "bogata" wersja.

No i nie jest to najmocniejszy silnik w tym samochodzie. Był jeszcze 2.0 ok 150 KM (o 2.0T celowo nie wspominam bo to troszke inne auta).

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=107187

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 15-08-2019, 14:50   

Nie podobają mi się na zdjęciach szpary w okolicach błotnika pasażera oraz maska-zderzak :/
Na zdjęciu z podniesioną maską wydaje mi się, że reflektor po stronie pasażera jest klejony (nikt nawet nie zeszlifował i pomalował go potem, żeby ukryć pęknięcia) dodatkowo brakuje metalowych klipsów na reflektorach. Nawet jak się popatrzy na te reflektory z góry (zdjęcie z podniesioną maską), to widać, że po stronie kierowcy jest zmatowiały (od przodu pewnie poszła polerka, żeby to ukryć - jeśli potem nie został zabezpieczony przed UV, to po miesiącu będzie masakra), a u pasażera nowy klosz...
Na samym plastiku przy przednim zderzaku brakuje spinek.
Na zdjęciu koła widać dziwne "zardzewiałe" rysy na tarczy.
Na wyświetlaczu też jest wywalony jakiś błąd - wykrzyknik.

Jak na Niemcy, to Mazin89 ma rację, to jest ich "podstawowa" wersja. Jeszcze nie spotkałem się z autem z zachodu z mniejszym wyposażeniem. (Biedniej: brak automatycznej klimy i brak multimedialnej kierownicy).

Co do silników, to były nawet wersje 2.4 w USA i Azji.
Wersje od 2010 mają 140KM, a nie 145 jak podaje sprzedający, z 2008 i 2009 mają 143KM.

Mazin89 
Forumowicz

Wysłany: 15-08-2019, 17:55   

HUGIO napisał/a:
Na wyświetlaczu też jest wywalony jakiś błąd - wykrzyknik.

Ostrzega że drzwi są otwarte :D albo rezerwa paliwa

HUGIO napisał/a:

Co do silników, to były nawet wersje 2.4 w USA i Azji.

Oczywiście masz racje. Tyle, że wersja z zza oceanu więc też o nich nie pisałem nawet.

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 15-08-2019, 19:07   

Mazin89 napisał/a:
Ostrzega że drzwi są otwarte :D albo rezerwa paliwa

Możliwe, że rezerwa, bo otwarcie drzwi nawet przy zapalonym silniku nie daje wykrzyknika ;)

Chociaż chyba raz jechałem na rezerwie, z tego co pamiętam, to kolor wyświetlacza wtedy się zmienił na żółty (zamiast pomarańczowego), ale to może jest jakoś zależne od roku produkcji (różne wyświetlacze).

Mazin89 
Forumowicz

Wysłany: 15-08-2019, 19:52   

HUGIO napisał/a:
otwarcie drzwi nawet przy zapalonym silniku nie daje wykrzyknika ;)

Musiałbym sprawdzić. Wydaje mi się, że wyświetla.

HUGIO napisał/a:
hociaż chyba raz jechałem na rezerwie, z tego co pamiętam, to kolor wyświetlacza wtedy się zmienił na żółty (zamiast pomarańczowego)

Akurat wczoraj jeździłem na rezerwie dość długo. Żółty robi się gdy wyskakuje komunikat "Refuel" i pojawia się ikona dystrybutora paliwa. Po kilkunastu sekundach lub dłuższym przytrzymaniu przycisku "info" wyświetlacz wraca do poprzedniego ekranu, czyli pomarańczowy, tyle, że świeci się wykrzyknik właśnie u góry i wskaźnik poziomu paliwa miga. Mając RA i jeżdżąc często A1 na odcinku Piotrków Trybunalski - Gdańsk, przyzwyczaiłem się do tego komunikatu :D

Ogólnie auta w komisie zauważyłem, że bardzo często są "na rezerwie".

Odpowiedz do tematu