|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.5V6 GDI] Błąd P0303 i P0203 w GDi V6 |
Autor |
Wiadomość |
Karkol
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-12-2019, 17:51 [3.5V6 GDI] Błąd P0303 i P0203 w GDi V6
|
|
|
Witam wszystkich. W Pajero III 2003r 3.5 V6 GDi mojej żony zaświeciła się kontrolka silnika. Poszedłem sprawdzić i zauważyłem także nierówną pracę silnika. Kody błędów zczytałem za pomocą interfejsu BT opartym na ELM327 który wskazał P0303 - brak zapłonu na trzecim cylindrze. Po wymontowaniu świec okazało się, że ktoś założył nieprawidłowe Denso PK16PR-P11. Kupiłem nowe NGK IZFR5B i dodatkowo zamieniłem cewki 3 i 5 miejscami aby w razie braku poprawy nie demontować znowu paru elementów. Po uruchomieniu silnik niestety dalej pracował nierówno ale tym razem interface wyświetlił błąd P0203 co oznacza obwód wtryskiwacza na cylindrze nr 3. Pytanie do Was drodzy Panowie i Panie:
1) Cylinder nr 3 to ten pośrodku połówki po stronie pasażera (prawa strona patrząc w kierunku jazdy), a piąty po tej samej stronie ale bliżej kabiny, tak?
2) Jaki środek do czyszczenia układu paliwowego jest polecany w takich sytuacjach? Szukając natrafiłem na informację o oleju do silników 2T na zagranicznym forum.
3) Jakie są orientacyjne koszty naprawy usterki na warsztacie i samego wtrysku jeśli rzeczywiście jest wadliwy (500zł, 1000, 1500)?
EDIT: Udało mi się dostać do wtyczki wtryskiwaczy która znajduje się kolektorze dolotowym i dokonałem pomiaru ciągłości obwodu. Niestety między konektorami 9 i 10 jest przerwa. Czeka mnie więc rozebranie paru elementów i sprawdzić ostatecznie czy gdzieś jest przerwa na kablu bądź innym styku czy wtryskiwacz uwalony
Dodatkowe sugestie i porady mile widziane.
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu. |
|
|
|
 |
|
|