Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander III na co zwrócić uwagę
Autor Wiadomość
janchi 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-02-2020, 00:51   Outlander III na co zwrócić uwagę

Cześć.
Rozważam zakup takiej oto perły motoryzacji.
https://www.otomoto.pl/of...4-ID6CGBX8.html

Wg założenia ma to być bezawaryjne auto na kilka lat (stąd wybór silnika 2.0 benz).
Biorąc pod uwage kwotę - nie chciałbym natknąć się na niespodziewane wydatki na starcie.
Proszę o info co sprawdzić przed kupnem przy tym egzemplarzu i przy przebiegu 136 kkm?
Kiedy szykować się na wymianę rozrządu i jaki jest +- koszt.
Czy ta skrzynia jest godna polecenia czy raczej lepiej manual (użytkowo wole automat) - to jest CVT?
Z góry dzięki
Pzdr

benicjusz 
Forumowicz

Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
Wysłany: 18-02-2020, 10:07   

Tak, to jest CVT,

Nie wiem czy były jakieś "przejściówki" ale zwróć uwagę, iż atrapa jest od przedlifta czyli 2013, przy znaczku mitsu listwy idą ku górze, a w 2014 są szersze i równe.

Zderzaki pokrywają się z rocznikiem, bądź jak kto woli modelem MY2014.

na resztę nie odpowiem, bo sam mam klekota, zresztą kupionego specjalnie dla klasycznego automatu, jakoś do CVT nie mam zaufania szczególnie przy używanym aucie.

Powodzenia w wyborach.

Przemo9 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III, 2.0, CVT, 2019
Wysłany: 18-02-2020, 13:36   

CVT to raczej kwestia osobista ;) albo się to lubi albo nie. Ja osobiście już polubiłem. Wg mnie koniecznie trzeba się przejechać na próbę taką skrzynią i zobaczyć czy odpowiada. Przy czym chyba jest w tej chwili trochę inny soft do CVT niż w 2014.
Co do trwałości to się nie wypowiem bo nie wiem :)
Powodzenia w wyborze!

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 19-02-2020, 08:12   

janchi napisał/a:
Czy ta skrzynia jest godna polecenia czy raczej lepiej manual (użytkowo wole automat) - to jest CVT?

CVT - Continously Variable Transmission, czyli skrzynia bezstopniowa, w której nie poczujesz zminy biegów a zmiana przełożenia odbywa się po dwóch kołach stożkowych za pomocą pasa lub łancucha. Płynnie przekazywany moment. Fajnie się jezdzi po miescie. Potrafi przytrzymać silnik na wysokich obrotach jak depniesz.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

janchi 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-02-2020, 07:05   

Dziękuje wszystkim za odpowiedz. Mam
Nadzieje że zakup będzie udany (na pewno się pochwale).

spirosun 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2020, 10:53   

Mam taki sam rocznik 2013, tutaj przód jest jakis rzeźbiony bo 2014 ma inny grill wiec być może jakaś stłuczka i źle dobrane cześci :)
Ogolnie wersja 2014 ma podokładane takie posrebrzane elementy (2013 cała czarna) ale i relingi są wtedy też srebrne.

Wydaje mi się też, że w 2014 roku były już ledy z tyłu oraz z przodu na dole ale to do potwierdzenia.

Tak wygląda prawdziwy 2014 - znajdz różnice:

https://www.otomoto.pl/of...5-ID6CA20O.html

Wg mnie to jest wersja 2013 po rzeźbie :)

Silnik 2.0 ma rozrzad na łańcuchu wiec nie ma potrzeby zmiany, bardziej bym uwazał na skrzynie i potwierdzone wymiany oleju. Wymiana oleju powinna nastąpić przy 80kkm i lepiej mieć na to kwity.
Co do skrzyni musi pracować płynnie bez jakichkolwiek szarpnieć. Czyli gaz w podłogę i sprawdzasz czy nic nie szarpie i przyspiesza równo to tak najprościej ale lepiej udać się do kogoś kto się zna na mitsu zeby nie wbić się na minę :)

janchi 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-03-2020, 17:18   

Dzięki wszystkim za cenne wskazówki. Po wizycie w warsztacie okazało się że auto miało robiony przód (wymieniana belka, przeguby z jednej strony itp) i tył, prawdopodobnie drzwi tez. Panowie z warsztatu jednoznacznie odradzili zakup.
Generalnie niestety darowałem sobie outlandera - obejrzałem ich 7 z podobnych rocznikow i wszystkie miały środek bardzo słabym stanie - chyba kwestia jakości plastików?
Może następne auto to będzie mitsu :)
Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu