|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zestaw audio (video?) do 4 tysi |
Autor |
Wiadomość |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 16-04-2007, 22:18 Zestaw audio (video?) do 4 tysi
|
|
|
Mam na myśli i elektronikę i głośniki. Coś tam mam na oku, ale chciałbym poradzić się kogoś, kto się zna. Chcę kupić głośniki mission m33i (parę) i ... właśnie: czy amplituner + dvd, czy wzmacniacz + cd, czy amplituner + cd. Przymierzałem się do Nad-a, ale chyba trochę kasy mało... Poradzcie coś, bo nie wiem co robić. Zdaję sobie sprawę, że oglądanie i słuchanie to dwie różne sprawy, ale fundusze ograniczone i trzeba sobie jakoś poradzić. W moim przypadku jednak stawiam bardziej na muzykę, bo nie mam czasu na oglądanie filmów. To jak? Pomożecie? |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-04-2007, 23:17
|
|
|
Jeżeli do muzyki, to tylko wzmacniacz+cd.
Myślałeś o tzw. DIY? Generalnie chodzi o sprzęt robiony przez pasjonatów. W tej samej cenie zazwyczaj DIY zagra dużo lepiej niż sprzęt "markowy".
Edit: Aha - do jakiej muzyki ma to być sprzęt?
Edit2: Nie słyszałem osobiście m33i, ale z tego co wiem grają podobno fajnie.
Ale zastanów się też nad produktami rodzimych wytwórców (IMHO grają zazwyczaj znacznie lepiej, niż konkurencyjne produkty firm typu Mission). Np.:
http://www.audioacademy.c...ducts&id=5&l=pl
Do tego jakiś sensowny wzmacniacz (to zależy od wybranych kolumn i od preferencji muzycznych i brzmieniowych) oraz CD. CD kupiłbym narazie jakieś tanie, używane i zainwestował w lepszy wzmacniacz. Jakiś np. Philips z serii 600 (na przetwornikach TDA1543 - bardzo miłe brzmienie, jak na tą kasę oczywiście). |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 16-04-2007, 23:40
|
|
|
ja się na sprzęcie nie znam, tyle co sobie konfigurowałem różne opcje w sklepie i sluchalem bo tez juz choruje strasznie, rodzina ma mnie juz dosyc (budżet podobny 4-5 tys pln). Z tym że ja chciałbym na razie kupić jakiś amplituner, do tego dwie kolumny, a reszte rozbudować póżniej (aż do kompletnego kina domowego 5.1.
Ja po oddsłuchach postawiłem na dosc standardowy zestaw Harman-Kardon 245 + do tego dwie kolumny JBL E80, 90 lub 100 (przy czym najbardziej sklaniam sie do 80-tek, gdyz sa mniejsze, a i tak planuje docelowo kupic suba, wiec takie duze setki nie sa mi chyba potrzebne, choc nie powiem, jak posluchalem E100 podpietych do HK 440 to az wlosy mi stanely deba ). Sluchalem tez Denona (serja rzedu 19XX lub 21XX na tych samych kolumnach i w oglule nie mial sily ich pociagnac, dzwiek byl jakby stlumiony, to samo na onkio, zero dynamiki. Ale podoba mi sie np jeszcze dzwiek Yamahy.
Na NADa tez choruje, ale niestety to juz nie ten przedzial cenowy, tam 4-5 tys pln to trzeba liczyc na pierwsze klocki, a gdzie kolumny jeszcze (do NADa kupilbym kolumienki Energy Acustic Evo3 o ile dobrze pamietam ze to sa podlogowe, albo Evo1). Taki zestawik NAD z tymi mniejszymi kolumienkami ma znajomy i na prawde juz na tej konfiguracji wymiataja niesamowicie az mi ciarki przechodza po plecach jak sie w cos u niego wslucham.
Aha, ja szukam glownie sprzetu do dobrego stereo, kino to dodatek (niestetyy z ekononmicznego punktu widzenia szukam amplitunera a nie wzmacniacza stereo.
EDIT
aha, rozwazalem jeszcze opcje bardziej ekonomiczna 3-3,5 tys pln na poczatek, czyli HK 245 + JBL E30 ktore pozniej poszlyby jako tylne glosniki a przednie kolumny te duze dokupilbym za jakis czas.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 16-04-2007, 23:48
|
|
|
stanik napisał/a: | Harman-Kardon 245 + do tego dwie kolumny JBL |
Czyli stawiasz na dźwięk efektowny?
JBL gra dość efektownie, ale niezbyt dobrze. Posłuchaj sobie innych zestawów (czegoś np. z Tannoya, wspomnianego Mission, czy choćby Audio Academy, do którego dałem linka). |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 17-04-2007, 08:45
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | do jakiej muzyki ma to być sprzęt? |
No właśnie tu jest problem, bo słucham wszystkiego (ze wskazaniem na hard rocka) więc musi być to sprzęt uniwersalny.
Co do głośników (muszą to być podłogówki): postawiłem sobie granicę górną 1500za parę (więcej nie dam ) i wyczytałem (hifi, audio...), że w tym przedziale cenowym są jedną z lepszych, jeśli nie najlepszą propozycją (stosunek jakość/cena wybitny).
stanik napisał/a: | Na NADa tez choruje, ale niestety to juz nie ten przedzial cenowy |
Ja biorę pod uwagę te tańsze klocki, które i tak są ponoć o niebo lepsze niż yamahy, denony i inne onkyo w podobnej lub nawet nieco wyższej cenie.
stanik napisał/a: | kino to dodatek (niestetyy z ekononmicznego punktu widzenia szukam amplitunera a nie wzmacniacza stereo |
No mamy podobny problem, choć ja się jeszcze zastanawiam |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 20-04-2007, 13:41
|
|
|
macia napisał/a: | wyczytałem (hifi, audio...), że w tym przedziale cenowym są jedną z lepszych, jeśli nie najlepszą propozycją (stosunek jakość/cena wybitny) |
Ja tam bym ślepo gazetkom o audio nie wierzył
Tak naprawdę nie ma innego wyjścia, jak tylko wybrać się do salonu audio i samemu posłuchać różnych konfiguracji. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 16-05-2007, 23:51
|
|
|
witam ponownie
I jak, udało się coś wybrać?
Ja w sobotę wybieram się na odsłuch tego zestawu HK 245 + JBL E80 i drugiego NAD T753 i kolumn AE Evo 3. Na niekorzyść tego drugiego przemawia że DVD od NADa nie czyta DIVx'ow. Nie żebym nie wiadomo ile ich oglądał, ale.... Być może jakość dźwięku przeważy szale
Pozdrawiam
EDIT:
To już wiem, że jeśli będą JBL to będą to raczej E90 bo na E80 trzeba czekać.... ile, nie wiadomo, ostatnio ponad 2 miesiące. Nie mają nawet w sumie nigdzie nawet żeby posłuchać (przynajmniej w tych sklepch w których chciałbym kupić).
EDIT2:
I kupione :] W końcu kupiłem Denona AVR 245 + DVD27 i do tego kolumny JBL E100. Byłem w jednym sklepie najpierw, w którym dali mi fajna ofertę na jakiś dość wysoki model Onkyo (ponoć ten amplituner w ubiegłym roku kosztował ponad 4000 PLN a chcieli mi go sprzedać za 2600 i do tego kolumny E80. A w odsłuchu brzmiało to bardzo przyjemnie. Miało tylko pewną wadę, amplituner ustawiało się (te bardziej zaawansowane opcje) za pomocą menu ekaranowego na telewizorze. A takiego podłanczać na razie nie zamierzam. Dla porównania pojechałem do drugiego sklepu i za tą samą kasę dostałem H/K i te E100. Ogólnie w tym pierwszym sklepie, ich super ofertę (bo byłą na prawdę niezła) zjadł system ratalny, który mieli bardzo kiepski (w ratach całość kosztowałą 30% więcej....). A w tym mam oprocentowanie 6% w skali roku, więc nawet nie opłacało mi się płacić gotówką tylko lepiej ją zainwestować.
A co do sprzętu to na nowo odkrywam swoje oryginalne płyty. Poprzedni sprzęt wycinał połowę dźwięków. i teraz słychać różnicę między płytami oryginalnymi a tymi nagrywanymi z mp3.... Ogólnie jestem mega zadowolony
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 20-04-2008, 14:18
|
|
|
Witam
Już kilka dni zastanawiam się na temat zakupu zestawu ONKYO TX-SR505E DV-SP405E
http://www.maxaudio.pl/serwisy/test/id/692
plus JAMO S 606 HCS 3.Koszt zestawu po wertowaniu w necie to 3600.
Po weryfikacji odsłuchowej różnych kolumn oferowanych do tej elektroniki ustaliły sie JAMO na razie 5.0
http://sklep.rms.pl/download/Jamo-S606.pdf
(choć dużo dobrych opini czytałem na temat Quintas 500 dużo tańszych) Czy ktoś ma doświadczenie z takim zestawem? Może jakieś sugestie na temat jego ulepszenia bez wielkiej różnicy w cenie co najwyżej jej obniżenia bez straty funkcjonalności i odsłuchu. |
|
|
|
 |
|
|