Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabezpieczenie lakieru plynnym szklem
Autor Wiadomość
VICpb 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 '17
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-11-2020, 16:43   Zabezpieczenie lakieru plynnym szklem

Witam,
Ostatnio jakims cudem pojawia sie wiele reklam odnosnie srodkow zabezpieczenia lakieru "plynnym szklem". Jako ze obecne Miski rysuja sie "od patrzenia sie na nie", czy ktos rozwazal temat i moze aplikowal? Jakies doswiadczenia? Reklamy swoje ale jak wyglada praktyka? Z gory dzieki za wszelkie komentarze.

Brodzins 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Wysłany: 09-11-2020, 20:31   

Ja długo nad tym myślałem... A później stwierdziłem że nie jest to auto za 0.5 mln złotych...
Rozmawiałem z kilkoma magikami.... Jeden chciał 2000zl, ale za rok trzeba powtórzyć.... Itp itd... Temat ogólnie rzeka. Trwałość i urzekający blask tym większy.. . Im większa cena.

Następnie kolega podrzucił mi jakąś ceramikę z resztek po swojej aplikacji w firmie. Jakoś w w czerwcu/lipcu nałożyłem na maske. Teraz śladu nie ma po tym. Ale świeciło się super tak z dwa miesiące. Inna sprawa że autostrada, Myjnia ciśnieniowa nie pomaga utrzymaniu takich powłok.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 09-11-2020, 20:46   

Ja osobiście bym poszedł w markową folię.

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 10-11-2020, 09:49   

Tylko koszt foliowania trochę nie bardzo... :doubt:

Z tym rysowaniem się, to też nie tak do końca. Jest różnica między nowym, a kilkumiesięcznym autem, gdzie faktycznie zauważamy każdą ryskę i odprysk. Później już się tak nie dzieje - odprysków mi jakoś nie przybywa, rys też nie widzę znacząco więcej. Nie powiedziałbym żeby lakier był "zmęczony" w moim już 5-letnim aucie. W sumie jak komuś zależy to można okleić maskę, bo poza nią praktycznie nic się na lakierze dzieje - nic jak na 5-letnie auto, a nie nowe z salonu ;) Jak go umyję, przelecę jakimś byle woskiem to dalej wygląda świetnie :)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 10-11-2020, 10:09   

Tylko pytanie czy to płynne szkło nie będzie tylko chronić przed brudem, itp.
Po drugie, jeśli trzeba to będzie powtarzać co pół, rok to czy to się opłaca :? .
Dobra folia teoretycznie 5-7 lat powinna wytrzymać.

Brodzins 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-11-2020, 12:44   

Folia jak najbardziej, też o tym myślałem. Chyba sens ma maska i nadkola z przodu.
Dziwne jest to, że na plastikowym zderzaku jakoś lakier nie odpryskuje od kamieni... Może plastik to jakoś bardziej amortyzuje niż blacha? nie wiem...

Odpuściłem też temat oklejania, bo wyznaję zasadę, że na kolorze się nie jeździ a oklejanie coś między 2500 a 4000, a nawet więcej jak dzwoniłem po Krakowie.

Rajan masz rację, ilość powstałych rys po prostu się akceptuje po czasie i tak jest chyba najzdrowiej dla portfela i psychiki. Co do wosku:
ostatnio pierwszy raz w życiu pojechałem na myjnie automatyczną na Shellu.
Kupiłem ten najwyższy program z regeneracją lakieru (coś koło 40zł).
I powiem szczerze, że efekt mnie bardzo zaskoczył. Samochód wyglądał tak samo jak po myjni ręcznej i wosku za 150 - 200zł. W sam raz mycie na wesele, czy rocznicę ślubu :)

Co do maski... mam zaprawkę w takim jakby korektorze...i co parę miesięcy ciapię te białe plamy (lakier mam czarny). Ale nie wiem czy to nowe po kamieniach, czy poprzednie zaprawki wybiłem karcherem na myjni ciśnieniowej :)

Ogólnie lakier jest ECO, czyli słaby.
Zostawię pod galerią handlową czy innym Auchan to mam jakieś dziwne rysy od damskich torebek, czy Bóg wie od czego. Rekord długości - całe drzwi tylne , przez błotnik do lampy.

Odkąd mam OIII... to pasta farecla 3500 i korektor zaprawkowy to przyjaciele tego auta.

Raz złapałem mojego dwulatka jak namalował piękny wzorek kredą chodnikową na tylnych drzwiach... oj ile musiałem się tą pastą natrzeć żeby spiralne labirynty zetrzeć... choć mały twierdził że jest to kici... czyli kotek :)

VICpb 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 '17
Wysłany: 10-11-2020, 12:50   

Magikow od detailingu pomijalem bo jak wspomniano kwoty 2-5kPLN to sorry, ale prawie mozna nowy lakier polozyc.
Bardziej sie zastanawialem nad czyms takim:
https://bestseller.pl/product-pol-2423-GTECHNIQ-C2-v3-1L-Liquid-Crystal-Plynne-Szklo.html

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 10-11-2020, 13:20   

Tak zacytuję z ww strony.
Cytat:
C2 Liquid Crystal odpycha brud i wodę z powierzchni, którą pokrywa.

Czyli przed rysami raczej nie zabezpieczy.

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 10-11-2020, 22:03   

Brodzins napisał/a:
Folia jak najbardziej, też o tym myślałem. Chyba sens ma maska i nadkola z przodu.

Na nadkolach nie mam żadnych ubytków.

Brodzins napisał/a:

Dziwne jest to, że na plastikowym zderzaku jakoś lakier nie odpryskuje od kamieni... Może plastik to jakoś bardziej amortyzuje niż blacha? nie wiem...

W Outlandarze faktycznie zderzak się bardzo dobrze trzyma. W moim drugim aucie mam trochę odprysków na plastikowym zderzaku.

Brodzins napisał/a:
Co do wosku:
ostatnio pierwszy raz w życiu pojechałem na myjnie automatyczną na Shellu.
Kupiłem ten najwyższy program z regeneracją lakieru (coś koło 40zł).
I powiem szczerze, że efekt mnie bardzo zaskoczył.

Dobry szampon, wytarcie do sucha i byle co na wierzch (w sensie, że nie trzeba się jakoś specjalnie wykosztowywać) i też jest efekt WOW. To co dajesz na końcu i jak bardzo się do tego przyłożysz wpływa na trwałość efektu, choć przy czarnym aucie nic na długo nie starczy.

Brodzins napisał/a:
Co do maski... mam zaprawkę w takim jakby korektorze...i co parę miesięcy ciapię te białe plamy (lakier mam czarny). Ale nie wiem czy to nowe po kamieniach, czy poprzednie zaprawki wybiłem karcherem na myjni ciśnieniowej :)

Nie robię żadnych zaprawek i tych ciapków nie przybywa, więc może faktycznie wymywasz.

VICpb napisał/a:
Bardziej sie zastanawialem nad czyms takim:
https://bestseller.pl/product-pol-2423-GTECHNIQ-C2-v3-1L-Liquid-Crystal-Plynne-Szklo.html

Do zabezpieczenia przed rysami i odpryskami tylko folia niestety. Cała reszta zabezpiecza lakier przed wszystkim tylko nie przed urazami mechanicznymi.

Brodzins 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-11-2020, 23:19   

rajan napisał/a:
dobry szampon, wytarcie do sucha i byle co na wierzch (w sensie, że nie trzeba się jakoś specjalnie wykosztowywać) i też jest efekt WOW. To co dajesz na końcu i jak bardzo się do tego przyłożysz wpływa na trwałość efektu, choć przy czarnym aucie nic na długo nie starczy.

A w życiu... raz tego klocka woskowałem... i nigdy więcej. Nie dla mnie to po prostu. Nie cieszy, nie lubię... Nie mam ochoty :) raz robiłem sam, raz na ręcznej za 150zł, raz na shellu za 40 coś... a tak... 10 PLN i jazda na karcherem.... bez żalu :)
rajan napisał/a:
Brodzins napisał/a:
Co do maski... mam zaprawkę w takim jakby korektorze...i co parę miesięcy ciapię te białe plamy (lakier mam czarny). Ale nie wiem czy to nowe po kamieniach, czy poprzednie zaprawki wybiłem karcherem na myjni ciśnieniowej

Nie robię żadnych zaprawek i tych ciapków nie przybywa, więc może faktycznie wymywasz.

a coś Ty. Jak gonię autostradą max dopuszczalną prędkością to tylko słyszę jak dzwonią jakieś kamyczki i piach po blasze. Nawet ubytek wyłapałem na krawędzi dachu, jak się szyba przednia zaczyna.
Maskę mam po prostu piegowatą :) Coś przybędzie, coś wymyję... i tak to się kręci robota z tym słabym lakierem.

Ale wracając do tych ceramik, szkieł i nano atomowych ultra powłok.
Zapytałem kolegi co na q5 to położył - jak wrażenia. Może nie jest to najszczęsliwszy osobnik do porad, ale drugi raz by na to kasy nie wyłożył :)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 11-11-2020, 00:31   

rajan napisał/a:
W Outlandarze faktycznie zderzak się bardzo dobrze trzyma.

Bo zderzak jest elastyczny + elastyczny podkład pod lakierem 8) .

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-11-2020, 10:15   

Jak ktoś nie lubi twardego wosku ja też nie lubię ale efekt potem cieszy. Wosk twardy to też zależy np. Sonax z carnaubą sie nieźle nakłada i dociera.

To dla tych ludzi co wolą szybciej i skutecznie polecam:
https://www.sonax.pl/Prod...tShine-Detailer

Wystarczy umyć na myjni ręcznej, poczekać jak wyschnie lub zebrać wodę ściereczką waflową (dość dobrze sobie radzi) i potem ten środek, psik przetrzeć mikrofibrą i auto lśni. Ten środek jest świetny pod względem ilości włozonego czasu i energii do efektu.

Odpowiedz do tematu