Głośne opony |
Autor |
Wiadomość |
dannyboy
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-01-2021, 16:28 Głośne opony
|
|
|
Cześć,
Nie byłem pewien jak zatytułować post więc napiszę o objawach i co chcę osiągnąć.
Od pewnego czasu podczas jazdy gdy osiągnę powyżej 80km/h mój samochód jest głośniejszy. Opiszę swoimi słowami (przepraszam, nie jestem techniczny), ale odnoszę wrażenie jakby na dole coś się stało. Jest takim zanikający i podnoszący się dźwięk (gdy opona zatacza koło) i się zastanawiam czemu tak się może dziać. Wcześniej tego nie mialem.
(oczywiście odwiedzę serwis gdyż auto ma dopiero rok, ale).
1. Najpierw sprawdziłem i faktycznie opony miały 2,6 w oponach zamiast 2,4 i to trochę pomogło
Czy mieliście coś takiego?
Drugie pytanie (dodatkowe) - wiem, że na rynku są różne opony, różnej jakości i o różnych czasem cechach, ale czy są takie, które cechuje cisza podczas jazdy? Rzecz jasna nie chodzi mi o super 100% ciszę bo wiem, że to niemożliwe (pytam ogólnie).
Zastanawiam się jak to powiedzieć w serwisie, czy nie wybrać się po prostu w jazdę z serwisantem, pojechać te 100km/h przykładowo i zwrócić mu uwagę o co mi chodzi.
Z góry dzięki za odpowiedzi. Felgi mam chyba 18-ki - nie pamiętam. |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2507 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 31-01-2021, 13:26
|
|
|
Głośność opon to jeden z parametrów które są podane na etykiecie.
Dwa opona może mieć wadę przez co jest głośniejsza. Najlepiej założyć inne opony/ koła i sprawdzić. Jeśli chalasuje np. bardziej z przodu może by przełożyć przód na tyl i zobaczyć czy coś się zmieni. |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Sie 2018 Posty: 358 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 31-01-2021, 14:27
|
|
|
Ja już miałem różne chece z oponami.
Ja jestem techniczny, i zgodzę się z Tobą : tam na dole coś się mogło stać
Wystarczy że jedna z opon się odkształciła... Jak to mówią "wybuliła" i różne dźwięki, rezonanse może generować.
Wada może pojawić się po wjechaniu w dziurę, najechaniu na krawężnik... Albo po prostu sama z siebie. Cord gdzieś puści...
Druga rzecz... Krzywa felga. Też może dawać takie objawy.
Trzecia rzecz. Sprawdź czy nie zgubiles ciężarka wyważającego koło. |
|
 |
dannyboy
Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2021, 09:35
|
|
|
Brodzins napisał/a: | Ja już miałem różne chece z oponami.
Wada może pojawić się po wjechaniu w dziurę, najechaniu na krawężnik... Albo po prostu sama z siebie. Cord gdzieś puści... |
To mogło być to, ale w czasie zimy, był śnieg itd. droga wewnętrzna i trochę mnie zepchnęło na stronę gdzie był krawężnik.
Pytanie jak to przedstawićw serwisie tak żeby wiedzieli gdzie szukać, czym sięzająć. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 01-02-2021, 09:53
|
|
|
Standardowo jak problemem jest tylko hasła to może być opona wyząbkowana. Ja mam coś takiego na letnich że na łukach przy odpowiedniej prędkości czuć było rezonans narastający i malejący. Zgłosiłem w ASO i ku mojemu zdziwieniu Pani pojechała na jazdę próbną i potwierdziła problem. Co prawda czekam na odpowiedź co z tym fantem ale zainteresowanie jest.
2,6 zamiast 2,4 to nic nadzwyczajnego. Ja często tak jeżdżę szczególnie jak mam jechać w dłuższą szybką (autostradami) trasę. |
|
|
|
 |
dannyboy
Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2021, 10:43
|
|
|
@Krzychu,
Ile już czasu czekasz?
W ASO czy byłeś w serwisie najpierw? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 01-02-2021, 10:48
|
|
|
Od zmiany opon (listopad chyba), ale to w ASO Mazdy. Podobno na ekspertyzę opon się długo czeka. Muszę tam zadzwonić żeby się uwinęli przed sezonem letnim.
Zmieniam opony w ASO więc im to pierwsze zgłosiłem. Na przeglądzie pierwszy raz, pojechali sami na jazdę próbną i nic nie wykryli (musiały być specyficzne warunki), ale sprawdzali wyzabkowanie i wyważenie. Nie pomogło to 3 tygodnie potem ja przewiozłem panią na letnich (przed demontażem) i na zimowych żeby wykluczyć wadę felg, napędu itd... Ale i tak bym pod wrażeniem bo byłem 100% pewny że to tylko ja czuję. |
Ostatnio zmieniony przez krzychu 01-02-2021, 10:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dannyboy
Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2021, 10:50
|
|
|
To grubo. Faktycznie muszę już teraz pojechać i żeby do lata się wyrobili.
Dzięki wielkie!
[ Dodano: 06-06-2021, 17:57 ]
Cześć!
Napiszę z perspektywy czasu, co było. Otóż przy jeździe na wprost było słychać taki rezonans jakby opon.
Byłem w serwisie autoryzowanym. Mechanik się przejechał. Stwierdził, że piasta. Zdziwił siębo na liczniku jedynie 15k przejechane i powiedział "kurcze, zwykle koło 100k coś takiego siędzieje"
Wymienili i jest dużo lepiej. Po jakimś czasie jednak zaczęło dziać sięcośpodobnego przy skręcie w lewo, wiadukty itp. Będę musiał podjechać i się umówić na wymianę piast prawdopodobnie. Możliwe, że jakaśwada fabryczna.
Tak poza tym wszystko działa super |
|
|
|
 |
|