Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośne opony
Autor Wiadomość
dannyboy 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander III
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-01-2021, 16:28   Głośne opony

Cześć,

Nie byłem pewien jak zatytułować post więc napiszę o objawach i co chcę osiągnąć.

Od pewnego czasu podczas jazdy gdy osiągnę powyżej 80km/h mój samochód jest głośniejszy. Opiszę swoimi słowami (przepraszam, nie jestem techniczny), ale odnoszę wrażenie jakby na dole coś się stało. Jest takim zanikający i podnoszący się dźwięk (gdy opona zatacza koło) i się zastanawiam czemu tak się może dziać. Wcześniej tego nie mialem.

(oczywiście odwiedzę serwis gdyż auto ma dopiero rok, ale).

1. Najpierw sprawdziłem i faktycznie opony miały 2,6 w oponach zamiast 2,4 i to trochę pomogło

Czy mieliście coś takiego?

Drugie pytanie (dodatkowe) - wiem, że na rynku są różne opony, różnej jakości i o różnych czasem cechach, ale czy są takie, które cechuje cisza podczas jazdy? Rzecz jasna nie chodzi mi o super 100% ciszę bo wiem, że to niemożliwe (pytam ogólnie).

Zastanawiam się jak to powiedzieć w serwisie, czy nie wybrać się po prostu w jazdę z serwisantem, pojechać te 100km/h przykładowo i zwrócić mu uwagę o co mi chodzi.

Z góry dzięki za odpowiedzi. Felgi mam chyba 18-ki - nie pamiętam.

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 31-01-2021, 13:26   

Głośność opon to jeden z parametrów które są podane na etykiecie.
Dwa opona może mieć wadę przez co jest głośniejsza. Najlepiej założyć inne opony/ koła i sprawdzić. Jeśli chalasuje np. bardziej z przodu może by przełożyć przód na tyl i zobaczyć czy coś się zmieni.

Brodzins 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Wysłany: 31-01-2021, 14:27   

Ja już miałem różne chece z oponami.

Ja jestem techniczny, i zgodzę się z Tobą : tam na dole coś się mogło stać :)

Wystarczy że jedna z opon się odkształciła... Jak to mówią "wybuliła" i różne dźwięki, rezonanse może generować.
Wada może pojawić się po wjechaniu w dziurę, najechaniu na krawężnik... Albo po prostu sama z siebie. Cord gdzieś puści...

Druga rzecz... Krzywa felga. Też może dawać takie objawy.

Trzecia rzecz. Sprawdź czy nie zgubiles ciężarka wyważającego koło.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2021, 09:35   

Brodzins napisał/a:
Ja już miałem różne chece z oponami.

Wada może pojawić się po wjechaniu w dziurę, najechaniu na krawężnik... Albo po prostu sama z siebie. Cord gdzieś puści...

To mogło być to, ale w czasie zimy, był śnieg itd. droga wewnętrzna i trochę mnie zepchnęło na stronę gdzie był krawężnik.

Pytanie jak to przedstawićw serwisie tak żeby wiedzieli gdzie szukać, czym sięzająć.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-02-2021, 09:53   

Standardowo jak problemem jest tylko hasła to może być opona wyząbkowana. Ja mam coś takiego na letnich że na łukach przy odpowiedniej prędkości czuć było rezonans narastający i malejący. Zgłosiłem w ASO i ku mojemu zdziwieniu Pani pojechała na jazdę próbną i potwierdziła problem. Co prawda czekam na odpowiedź co z tym fantem ale zainteresowanie jest.

2,6 zamiast 2,4 to nic nadzwyczajnego. Ja często tak jeżdżę szczególnie jak mam jechać w dłuższą szybką (autostradami) trasę.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2021, 10:43   

@Krzychu,

Ile już czasu czekasz?
W ASO czy byłeś w serwisie najpierw?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-02-2021, 10:48   

Od zmiany opon (listopad chyba), ale to w ASO Mazdy. Podobno na ekspertyzę opon się długo czeka. Muszę tam zadzwonić żeby się uwinęli przed sezonem letnim.

Zmieniam opony w ASO więc im to pierwsze zgłosiłem. Na przeglądzie pierwszy raz, pojechali sami na jazdę próbną i nic nie wykryli (musiały być specyficzne warunki), ale sprawdzali wyzabkowanie i wyważenie. Nie pomogło to 3 tygodnie potem ja przewiozłem panią na letnich (przed demontażem) i na zimowych żeby wykluczyć wadę felg, napędu itd... Ale i tak bym pod wrażeniem bo byłem 100% pewny że to tylko ja czuję.
Ostatnio zmieniony przez krzychu 01-02-2021, 10:51, w całości zmieniany 1 raz  

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2021, 10:50   

To grubo. Faktycznie muszę już teraz pojechać i żeby do lata się wyrobili.
Dzięki wielkie!

[ Dodano: 06-06-2021, 17:57 ]
Cześć!

Napiszę z perspektywy czasu, co było. Otóż przy jeździe na wprost było słychać taki rezonans jakby opon.

Byłem w serwisie autoryzowanym. Mechanik się przejechał. Stwierdził, że piasta. Zdziwił siębo na liczniku jedynie 15k przejechane i powiedział "kurcze, zwykle koło 100k coś takiego siędzieje"

Wymienili i jest dużo lepiej. Po jakimś czasie jednak zaczęło dziać sięcośpodobnego przy skręcie w lewo, wiadukty itp. Będę musiał podjechać i się umówić na wymianę piast prawdopodobnie. Możliwe, że jakaśwada fabryczna.

Tak poza tym wszystko działa super

Odpowiedz do tematu