Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer VIII sportback
Autor Wiadomość
Artur_ 
Nowy Forumowicz

Auto: Clio III
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-06-2021, 11:23   Lancer VIII sportback

Witam,
cialem podpytac o zakup lancera w sportbacku. Interesuje mnie jak najmlodszy model wiec od 2013 wzwyż. Koniecznie benzyna (z tego co wyczylelm to chyba najrozsadniej bedzie dla mnie 1.5 oraz 1.6, 1.8 chyba juz duzo paliwa pożera, a roznica w mocy niewielka?).
Na co zwrócić uwagę przy zakupie zarówno polaka jak i ściągniętego z przebiegiem 100-200tys?
W benzynie występuje łańcuch rozrządu? Jak często powinno się wymieniać? Można zdiagnozować czy nadaje się do wymiany(stuki itp, wizyta u mechanika)?
Występują jakieś podzespoły ktore trzeba z miejsca wymienic po zakupie?

Dla przykładu:
https://m.olx.pl/d/oferta/mitsubishi-lancer-1-6-benzyna-salon-polska-bezwypadkowy-1wl-CID5-IDK7jLw.html

Warte swojej ceny? Co przy takim przebiegu za chwile bedzie tu do roboty? Kolo 200tys sprzeglo np? Wydech skorodowany po 6-7 latach bedzie?

Dzieki z gory za pomoc!

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-06-2021, 11:52   

Artur_ napisał/a:
Interesuje mnie jak najmlodszy model wiec od 2013 wzwyż

Od 2009 jest ten sam model - VIII.

Gdzieś chyba w 20015 na rynek USA i Azjatycki był lift zderzaka, zegarów i jakichś pierdół, ale to i tak chyba tylko w sedanie.

Silnik 1.5 był tylko do 2010 roku (wg. Wikipedii)

Między 1.6 i 1.8 masz 30KM różnicy, czy to dużo/mało, to zależy od od Ciebie i stylu jazdy.Najlepiej jest się przejechać oboma wersjami i dobrać do siebie :) . Różnica spalania też jest zależna od stylu jazdy, ja w 1.8 w mieście miałem średnio 10-11 litrów, w trasie schodziłem w okolice 7. Teraz w gazie mam podobne wyniki.

Artur_ napisał/a:
Na co zwrócić uwagę przy zakupie zarówno polaka jak i ściągniętego z przebiegiem 100-200tys?

Regularne serwisy, stan blacharski - głównie od spodu.

Artur_ napisał/a:
W benzynie występuje łańcuch rozrządu?

1.8 jest na łańcuchu, 1.6 na 90% też.

Artur_ napisał/a:
Jak często powinno się wymieniać?

Gdy jest potrzeba :) . Jednakże według czynności serwisowych co 200tys.

Artur_ napisał/a:
Można zdiagnozować czy nadaje się do wymiany(stuki itp, wizyta u mechanika)?

Tak - https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=105886

Artur_ napisał/a:
Występują jakieś podzespoły ktore trzeba z miejsca wymienic po zakupie?

Płyny, filtry itp.

Artur_ napisał/a:
Co przy takim przebiegu za chwile bedzie tu do roboty? Kolo 200tys sprzeglo np? Wydech skorodowany po 6-7 latach bedzie?

Nie ma reguły, że coś musisz wymieniać co określony przebieg, są zalecenia, ale w granicach rozsądku - zużycia :) . Co do wydechu, to zależnie od warunków w jakich było auto.

Czy warto - nie wiem, nie orientuję się ostatnio w cenach, ale od razu powiem, że ten egzemplarz nie ma tempomatu, a przynajmniej do niego sterowania na kierownicy.

Odpowiedz do tematu