|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Lancer VIII sportback |
Autor |
Wiadomość |
Artur_
Nowy Forumowicz
Auto: Clio III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-06-2021, 11:23 Lancer VIII sportback
|
|
|
Witam,
cialem podpytac o zakup lancera w sportbacku. Interesuje mnie jak najmlodszy model wiec od 2013 wzwyż. Koniecznie benzyna (z tego co wyczylelm to chyba najrozsadniej bedzie dla mnie 1.5 oraz 1.6, 1.8 chyba juz duzo paliwa pożera, a roznica w mocy niewielka?).
Na co zwrócić uwagę przy zakupie zarówno polaka jak i ściągniętego z przebiegiem 100-200tys?
W benzynie występuje łańcuch rozrządu? Jak często powinno się wymieniać? Można zdiagnozować czy nadaje się do wymiany(stuki itp, wizyta u mechanika)?
Występują jakieś podzespoły ktore trzeba z miejsca wymienic po zakupie?
Dla przykładu:
https://m.olx.pl/d/oferta/mitsubishi-lancer-1-6-benzyna-salon-polska-bezwypadkowy-1wl-CID5-IDK7jLw.html
Warte swojej ceny? Co przy takim przebiegu za chwile bedzie tu do roboty? Kolo 200tys sprzeglo np? Wydech skorodowany po 6-7 latach bedzie?
Dzieki z gory za pomoc! |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 21-06-2021, 11:52
|
|
|
Artur_ napisał/a: | Interesuje mnie jak najmlodszy model wiec od 2013 wzwyż |
Od 2009 jest ten sam model - VIII.
Gdzieś chyba w 20015 na rynek USA i Azjatycki był lift zderzaka, zegarów i jakichś pierdół, ale to i tak chyba tylko w sedanie.
Silnik 1.5 był tylko do 2010 roku (wg. Wikipedii)
Między 1.6 i 1.8 masz 30KM różnicy, czy to dużo/mało, to zależy od od Ciebie i stylu jazdy.Najlepiej jest się przejechać oboma wersjami i dobrać do siebie . Różnica spalania też jest zależna od stylu jazdy, ja w 1.8 w mieście miałem średnio 10-11 litrów, w trasie schodziłem w okolice 7. Teraz w gazie mam podobne wyniki.
Artur_ napisał/a: | Na co zwrócić uwagę przy zakupie zarówno polaka jak i ściągniętego z przebiegiem 100-200tys? |
Regularne serwisy, stan blacharski - głównie od spodu.
Artur_ napisał/a: | W benzynie występuje łańcuch rozrządu? |
1.8 jest na łańcuchu, 1.6 na 90% też.
Artur_ napisał/a: | Jak często powinno się wymieniać? |
Gdy jest potrzeba . Jednakże według czynności serwisowych co 200tys.
Artur_ napisał/a: | Można zdiagnozować czy nadaje się do wymiany(stuki itp, wizyta u mechanika)? |
Tak - https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=105886
Artur_ napisał/a: | Występują jakieś podzespoły ktore trzeba z miejsca wymienic po zakupie? |
Płyny, filtry itp.
Artur_ napisał/a: | Co przy takim przebiegu za chwile bedzie tu do roboty? Kolo 200tys sprzeglo np? Wydech skorodowany po 6-7 latach bedzie? |
Nie ma reguły, że coś musisz wymieniać co określony przebieg, są zalecenia, ale w granicach rozsądku - zużycia . Co do wydechu, to zależnie od warunków w jakich było auto.
Czy warto - nie wiem, nie orientuję się ostatnio w cenach, ale od razu powiem, że ten egzemplarz nie ma tempomatu, a przynajmniej do niego sterowania na kierownicy. |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
|
|