Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
laptop Medion
Autor Wiadomość
damianrally
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2007, 22:26   laptop Medion

witam od dłuższego czasu mam problem ze swoim kompem i mam zamiar kupić sobie laptopa , tylko jakiego ????? dużo jest laptopów firmy Medion ,co o tym myślicie, czy towar tej marki jest godny zaufania ( daje przykładowy link aukcji )

http://allegro.pl/item185...drw_1499zl.html
Ostatnio zmieniony przez damianrally 23-04-2007, 23:30, w całości zmieniany 1 raz  

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-04-2007, 23:33   

Nie polecam.
Jeżeli koniecznie potrzebujesz notebooka, to poszukaj czegoś bardziej firmowego. No i oczywiście musisz się liczyć z większym wydatkiem niż te 1500zł.
Jeżeli chcesz nim zastapić kompa stacjonarnego, to lepiej naprawić stacjonarnego lub kupić nowego.
Tak naprawdę porządne notebooki zaczynają się od mniej więcej 4000zł. Poniżej tej kwoty ciężko dostać dobry jakościowo "zamiennik" stacjonarki.

damianrally
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2007, 19:55   

dzięki szczeslaw, za rade też mi ta marka właśnie nie pasuje ale potrzebuje jakiegoś przenośnego kompa i nie zależy mi na super wypasionym notebooka, a zależy mi na tym by laptop był nowy

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Wysłany: 23-04-2007, 01:03   

Ja bym kupował - jeżeli tylko wyposażenie Ci odpowiada to za takie pieniądze nie ma co wymyślać. Ja osobiście mam Compaqa - kosztował nowy nieco ponad 8 tysi. Teraz mi się cały rozpada, popękana obudowa matrycy, urwany zawias, peknięta obudowa przy napędzię DVD. Generalnie szrot totalny - szkoda było kasy. Nigdy więcej nie kupie nic tej firmy (HP/Compaq). Poprzednio miałem DELLa i nic sie z nim nie działo. Dodam jeszcze że w Compaqu uszkodziła mi się karta sieciowa - chyba robią te komputery z odpadów. Tak więc nie ma co się sugerować marką - i tak wszystko składaja w chinach.

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 23-04-2007, 01:18   

:D piotras, z calym szacunkiem ale laptopem:
1. Nie wbijamy gwozdzi w sciane :)
2. Nie uzywamy zamiast tluczka do miesa :)
3. W napedzie kotletow sie nie smazy :D
4. Nie podklada sie pod chwiejacy sie stolik :mrgreen:

Laptop najlepiej sluzy do: :badgrin:
1. Wylewania na niego Coca-Coli (1 raz) :axe:
2. Rzucania w kolegow (3 razy z czego raz bez torby) :axe: :axe: :axe:
3. Siedzenia na nim :badgrin:
4. ITD :butthead:

Po takim traktowaniu moj ex Compaq zostal w stanie PELNEJ SPRAWNOSCI przekazany kolejnemu userowi.

Pozdrawiam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 23-04-2007, 02:20, w całości zmieniany 1 raz  

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 23-04-2007, 02:16   

piotras, parę notebooków już w życiu sprzedałem i parę naprawiłem :)
Nie mówię, że ten medion na 100% padnie po krótkim czasie, ale prawdodpobieństwo tego jest dość wysokie.
Niska cena skądś się bierze.
Jeżeli chodzi o HP/Compaq to mam o nim kiepskie zdanie.
Compaq i tak wypada lepiej, ale obecnie sprzedawane HP jest bardzo kiepskie. U mnie w firmie jest dużo HPków, i wiele z nich już było na gwarancji lub w serwisie.
Ostatnio 2 sztuki HP nx8220 miały przelutowywane mostki południowe chipsetu. Zimny lut pod mostkiem i na kompie nie da się normalnie pracować. Oba miały identyczne objawy.
Obecnie od tego mediona, a nawet od HP wolałbym o dziwo Acera (biorąc pod uwagę ceny Acerów).
W Acerach padają zazwyczaj rzeczy typu napęd DVD. W najgorszym wypadku wymieniam za 200zł i po kłopocie. Płyta naprawiana do HP kosztuje 800zł netto.

Edit: Zauważ jeszcze, że notebooki z tej aukcji są powystawowe i odrazu zaznaczyli, że bateria do regeneracji. To już naprawdę lepiej poszukać na promo Acera 3690 (jeżeli ma być tanio). Klientka kupowała ostatnio do firmy - celek, grafika integra, 512MB ram, 80gb, dvd-rw, matryca glare 15.4", wi-fi, bluetooth. Kosztowało ją to 2100zł za sztukę. I na pewno będzie lepsze niż ten medion.

cimon102
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2007, 07:33   

Ja osobiscie moge polecici ARISTO.JEzeli nie jestes zbyt wymagajacy to w ARISTO jest dobry stosunek ceny do jakosci.Pozdrawiam

damianrally
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2007, 23:30   

dziek za dobre rady ,mam kumpla który ma Mediona i siadła mu płyta główna i czuje pewną niecheć do tej marki zresztą ta niska cena też ma coś w sobie , a co myślicie o laptopach IBM

http://allegro.pl/item185...ifi_bt_gwr.html

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 23-04-2007, 23:59   

Medion - ta marka laptopów i PC jest głównie sprzedawana w Niemczech w sieci marketów Aldi i raczej nie jest to zła "marka" Oni raczej nie wciskają gów..na bo by ich nie było na to stać - tj. dostali by po du..pie od federacji konsumentów niezliczonych na niemieckim rynku .
Moja znajoma ma takie coś zakupione w Niemczech i raczej nie narzeka - nie jest to demon szybkości i cud nad Wisłą ale ...... nie ma z nim problemów :)

Mitsumaniaki QR-Code:

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 24-04-2007, 02:21   

damianrally, IBM robi BDB notebooki. Chyba właśnie tego T42 ma kumpel i bardzo go sobie chwali.
Ja osobiście nie słyszałem o jakichś większych problemach z tymi notkami (był jakiś 1 z padniętym dyskiem chyba, ale to pojedynczy przypadek).
To co podesłałeś to stary, dobry IBM. W Lenovo (następcę IBM) już bym się nie pchał (poza wysokimi modelami, firmowanymi dalej jako IBM).

[ Dodano: 24-04-2007, 02:26 ]
luk_szc napisał/a:
Oni raczej nie wciskają gów..na bo by ich nie było na to stać - tj. dostali by po du..pie od federacji konsumentów niezliczonych na niemieckim rynku .

Hehehe. Toś mnie teraz rozbawił :)
Sorki ale na niemieckim rynku sprzedaje się dużo g..na.
Przykład pierwszy z brzegu:
http://www.codegenworld.c...nch_germany.asp
W Niemczech jak widać sprzedaje się produkty Codegen - NAJWIĘKSZY (obok wyrobów firmowanych marką Megabajt) SYF na rynku, jeżeli chodzi o zasilacze komputerowe.

nippo
[Usunięty]

Wysłany: 01-05-2007, 23:42   

IBM, IBM, IBM

ogolnie sa bardzo trwale i wydajne, compaqi tez ok ale troszke mnie trwale nawet serie N800 aluminiowe sie wyrabiaja, dobrze wypadaja 12calowe male N410 tez aluminiowe i po kilku latach nawet zero luzow, wzystkie acery i inne to plastikowe porazki (sorki dla tych ktorzy je cenia)

miszozon
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2007, 20:00   

powiem tak. W wakacje kupiłem IBM T40. Podobno wadliwy model ale i tak najmniej awaryjny wśród notebooków. Ja jestem bardzo zadowolony.
Problem zawiasów - nie ma problemu, bo są metalowe. Ja swoim mogę podnosić, machać za wyświetlacz dowoli.
Ergonomia - chyba nie do przebicia.
Osiągi - nawet pozornie słaba konfiguracja potrafi zadziwić. Ogólnie bardzo stabilne i wydajne. Bez porównania do PC.
Ponad to wsród "cywilnych"notebooków chyba najtwardsze bestie. Z tym tytanem to trochę ściema bo to kompozyt tytanu. Wydaje mi sie, że obudowa jest trochę elastyczniejsza, a przez to mniej krucha niż magnezowe.

Myślę, że IBM jest jedną z lepszych korporacji oferujących również produkty dla pojedynczych osób. Po prostu nie ma lipy i tyle. Jak na razie takie zdanie wyrobiłem sobie jeszcze o:
- Yamaha (motory, skutery, Hi-Fi, instrumenty muzyczne, ogólnie elektronika, ...) - chyba nie ma korporacji o takim rozrzucie i przy tym zachowaniu tak wysokiej jakości.
- Mitsubishi - chyba nie potrzeba opisu.

Ale auta Mitsubishi i laptopy IBM maja coś wspólnego. Jak ktoś lubi "wodotryski" to kupi sobie BMW i jeszcze wieśniacko przerobi, za wafla będzie miał plastikowe, migające g***.
Mitsu = IBM = niezawodne, przemyślane, stonowane i przez to piękne.

Na koniec chcę powiedzieć, że rok produkcji mojego to chyba 2003r. Mój tata kupił niedawno T20 chyba z okolic 2000r (za 900zl) i do prac biurowych, oglądania filmów, netu więcej mu nie potrzeba.

Jak będę zmieniać sprzęt to tylko na IBM serii T. Jeśli chodzi o tą serię to podobno Lenovo trzyma jakość. Ale jak to jest okaże sie za kilka lat. Ponad to w grę wchodzi jeszcze iBook Apple'a. Ale to inna bajka.

P.S jak grasz w wymagające gry to nie kupuj IBM'a. Lepiej zainwestuj w domowe pudło.

http://www.laptops.pl/
Spoko sklepik. Może nie najtaniej ale pewnie.

Pozdrawiam

nippo
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2007, 10:56   

pamietajmy jednak ze lenovo to nie tak do konca ibm, poniewaz ibm sprzedal temu chinskiemu koncernowi dzial komputerow osobistych, ale lenovo produkuje tez wlasne laptopy pod marka lenovo (np seria N) i one myslnie sa nazywane ibm lenovo (popularny chwyt marketingowy na allegro)

a zawiasy w kazdym laptopie sa metalowe, jedyna roznca jest taka ze stosunek oporu jaki stawiaja zawiasy do materialu z ktorego sa wykonane jest tak policzony ze nie ulegna one uszkodzeniu, w tanszych laptopach jest to stosunek przypadkowy najczesciej mocne hamulce -> ciezko chodzaca matryca co objawia sie pekaniem mocowan po roku, ew dwoch.

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 13-05-2007, 11:47   

U mnie w firmie kupilismy kilka acerow. W jednym po chwili padło podświetlenie matrysy, w drugim gniazdo zasilania się wyłamało, w trzecim padła płyta. Reszta działa ok.

W acerach uzywanych bardzo mobilnie czesto pękają obudowy. Same notebooki są słabo poskręcanie na słabych tworzywach sztucznych.

Kupujac nowego notebooka polecam dokupienie dodatkowej gwarancji, jeśli to możliwe.
Pamiętaj, że kupując notebooka na firme masz tylko rok gwarancji.

Polecam Fujitsu Siemensy z takich racjonalnie cenowo i IBMy jako naprawde pożądnie poskręcane sprzęty.

Za 3500netto polecam IBM TP R60e T5500/1024/15/80/DVD/B/W/F/XPP UQ1HKPB

Procesor (producent) Intel
Procesor (opis) Intel Core 2 Duo T5500 (1,66GHz), najnowszy 2 rdzeniowy procesor
Matryca (przekątna) 15 cale
Matryca (opis) 1024x768 TFT
Pamięć zainstalowana (pojemność) 1024 MB
Pamięć (opis) PC2-5300 DDR2 SDRAM max. 4GB (1 slot wolny)
Dysk twardy (pojemność) 80 GB
Dysk twardy (interfejs) SATA
Dysk twardy (prędkość) 5400 obr/min
Napęd optyczny (typ) DVD-REC (Dual Layer)
Napęd FDD Opcja na USB
Fax modem 56K V.92
Karta graficzna (producent) Zintegrowana
Karta graficzna (opis) Intel GMA 950
Karta dźwiękowa Intel High Definition Audio
Karta sieciowa przewodowa 10/100/1000 Mbps Gigabit Ethernet
Karta sieciowa bezprzewodowa 54 (Mbps) - 802.11a/b/g
Bluetooth Tak
IrDA Nie
PCMCIA PCMCIA Card Type I/II
Czytnik kart pamięci Nie
Czytnik linii papilarnych Tak
Platforma szyfrująca TPM Nie
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Wbudowana kamera Nie
Porty I/O VGA, Line In/Out, Headphone, RJ-11, RJ-45, 3 x USB 2.0
Akumulator (opis) 6 Komorowa Lit-Ion
Wymiary (wys x szer x gr) 40,2 x 332 x 269 mm mm
Waga 2,94 kg
Wyposażenie Zasilacz, akumulator

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2007, 12:41   

Rynek jest bardzo duży jeśli chodzi o lapki, ale Toshiba chyba jednak jest w scisłej czołowce, nie ma żadnych problemów z tymi produktami, niezły jest Fujitsu-Siemens i niektóre PackardBelle.

Odpowiedz do tematu