filtry produkcji Mitsubishi - czy są podróbki? |
Autor |
Wiadomość |
stickman
Forumowicz
Auto: O1 2.0 4WD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2017 Posty: 143 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-11-2021, 22:17 filtry produkcji Mitsubishi - czy są podróbki?
|
|
|
cześć,
pytanie zasadniczo jak w temacie. Pytam, bo kupiłem do swojego O1 oryginalny (?) filtr kabinowy oraz filtr powietrza. Cena była korzystna i nie przekraczała jakoś znacznie cen zamienników. No i wszystko byłoby być może ok, gdyby nie to że wymianę zacząłem od filtra kabinowego i po 30 minutach pracy dmuchawy z filtra zaczał wydawać się syk.
Po wyjęciu filtra, dało się na nim ujrzeć takie rozdarcia.
Filtra na 100% nie uszkodziłem bo rozpakowywałem go ostrożnie a po wyjęciu z pudełka wprost z folii zainstalowałem go w przewidzianym miejscu. Zresztą jak widać, coś podobnego zaczęło się dziać też w innym miejscu filtra.
Sprzedawca zaproponował odesłanie z reklamacją i zwrot pieniędzy.
Teraz po wszystkim zastanowiła mnie nieco niska cena - czy oryginalne filtry do Mitsubishi bywają tanie? Natomiast zwyczajnie zastanawiam sie czy pomijając odesłanie kabinowego, po takiej przygodzie mogę ufać filtrowi powietrza - jeśli ryzykuję że coś się z niego zacznie syfić w stronę dolotu. W sumie chciałem dla odmiany zainstalować oryginalną (?) część, ale jak są wątpliwości to może i to odesłać i przeboleć jakiegoś Filtrona?
Filtr i opakowanie wyglądają tak
 |
|
|
|
 |
DAMON
Forumowicz
Auto: OT1
|
Wysłany: 20-11-2021, 22:45
|
|
|
Dziwna sprawa z tym filtrem kabinowym, ja kupuję węglowy Kamoki, w miarę tani, spełnia zadanie, nic się nie działo.
Ostatnio wymieniałem filtr powietrza i kupiłem oryginalny z allegro za 40 zł. Bardzo dobry, czuć że jest nasączony olejkiem, silnik dobrze chodzi. Zerwałem z góry tylko taka osłonę dodatkowa. Po montażu kupiłem jeszcze 2 na zapas🙂 mogę wstawić zdjęcia jakby ktoś chciał zobaczyć. |
|
|
|
 |
stickman
Forumowicz
|
Wysłany: 20-11-2021, 22:53
|
|
|
DAMON napisał/a: | Dziwna sprawa z tym filtrem kabinowym, ja kupuję węglowy Kamoki, w miarę tani, spełnia zadanie, nic się nie działo.
Ostatnio wymieniałem filtr powietrza i kupiłem oryginalny z allegro za 40 zł. Bardzo dobry, czuć że jest nasączony olejkiem, silnik dobrze chodzi. Zerwałem z góry tylko taka osłonę dodatkowa. Po montażu kupiłem jeszcze 2 na zapas🙂 mogę wstawić zdjęcia jakby ktoś chciał zobaczyć. |
Myślalem nad tym Kamoki a właśnie nawinął się ten Mitsubishi. No i taka heca. Wróciłem narazie do starego zamiennika, notabene w którym takich hec nie było.
Możesz wrzucić foty filtru powietrza? Możliwe, że kupiliśmy od tego samego sprzedawcy. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 21-11-2021, 10:53
|
|
|
stickman napisał/a: | Teraz po wszystkim zastanowiła mnie nieco niska cena - czy oryginalne filtry do Mitsubishi bywają tanie? |
Bywają, bo ASO wyprzedają swoje leżaki magazynowe innym firmom.
Nie opłaca im się ich magazynować i czekać aż ktoś z tak starym miśkiem ich odwiedzi .
Ja do mojego bolidu kupiłem w ASO Szczecin kpl. sprzęgło z łożyskiem oporowym OE w cenie 635zł .
Na FV dostałem rabat w wysokości 1235zł .
Na allegro jak dobrze poszukasz to możesz znaleźć dużo oryginalnych części do miśka w śmiesznie niskich cenach. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
stickman
Forumowicz
|
Wysłany: 21-11-2021, 11:46
|
|
|
Bizi78 napisał/a: |
Bywają, bo ASO wyprzedają swoje leżaki magazynowe innym firmom.
Nie opłaca im się ich magazynować i czekać aż ktoś z tak starym miśkiem ich odwiedzi .
|
To może ten filtr jest oryginalny, tylko taki leżak, że jak tylko zaczął pracować to jednocześnie sypać się ze starości.. Jeśli to mogą być takie leżaki to chyba zwrócę i ten filtr powietrza. Nie chcę ryzykować że się też w środku rozpadnie. |
|
|
|
 |
DAMON
Forumowicz
Auto: OT1
|
Wysłany: 21-11-2021, 18:52
|
|
|
Przesyłam zdjęcia filtra powietrza.
Tak jak pisałem wcześniej, usunąłem tą osłonkę z samej góry.
Czuć że jest naolejkowany.
Mam taki zamontowany i jest OK.
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-11-2021, 20:48
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | kpl. sprzęgło z łożyskiem oporowym OE w cenie 635zł | mi się udało kupić komplet sprzęgła do Galanta E32 za 130zł - tarcza i docisk OE, łożysko koyo/oe... tarcza jeszcze pełna (bez nacięć) jakby z drewna korkowego przeplatana drutem kevlarowym... |
|
|
|
 |
stickman
Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2021, 12:22
|
|
|
Mam ten sam. Przy czym jeśli mowa o tym filtrze, to jeszcze oglądając go teraz dokładniej (po przygodzie z kabinowym) zauwazyłem że włóknina filtra w paru miejscach ma jakieś czarne plamy. A wracając do kabinowego, że jest jeszcze pare miejsc gdzie widać że tą cienką warstewkę materiału wprost wywiało (mam nadzieję że nie do osi silnika dmuchawy).
W każdym razie stwierdziłem że wraz z kabinowym odsyłam też filtr powietrza, nie będę ryzykował że coś sparciałego z potencjalnie starego zleżałego filtra wciągnie sobie silnik. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 27-12-2021, 22:09
|
|
|
Co kto kupił to kupił, ja się kiedyś naciąłem na zamiennik sondy lambda i potem się okazało że ktoś obrobił sklep i sprzedawał na allegro.
A co do filtra to dziwne, różnych zamienników używałem a niektóre nawet "prałem" wodą z węża ogrodowego i nigdy nic takiego się nie stało. |
|
|
|
 |
|