Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Woda w bagażniku , przeciek
Autor Wiadomość
dark57 
Forumowicz

Auto: space star 2003r, 1.9 DiD /102
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-04-2022, 09:56   Woda w bagażniku , przeciek

Cześć ,
Zauważyłem że w bagażniku mam dużo wody , koło zapasowe - we wnęce , wylałem że 2l wody , nie widać aby coś kapało z uszczelki czy z podsufitki , wygląda że scieka pod czarnym plastikiem - osłoną z prawej strony bagażnika, zdemontuje to obicie , ale może miał ktoś taki przypadek to było by mi łatwiej zdiagnozować przeciek

gsm_virus 
Forumowicz
elektroda.pl

Auto: Space Star 1.6 16V '02r.
Wysłany: 05-04-2022, 20:25   

A sprawdzałeś dokładnie czy blacha wnęki koła zapasowego jest cała?
Pojawiła się jakaś korozja (rudy kolor wody, nalot?)

dark57 
Forumowicz

Wysłany: 05-04-2022, 21:44   

Cała jeszcze , ruda - w tamtym roku spryskalem też wnękę woskiem do profili zamkniętych , ostatnio samochód stał ( zaparkowany ) na deszczu i wody też się nazbierało , więc to raczej nie z dziurawej wnęki

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-04-2022, 08:22   

Obejrzyj dokładnie uszczelkę klapy bagażnika, a najlepiej zdejmij ją i sprawdź czy pod nią gdzieś nie przegniło.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 06-04-2022, 09:25   

Masz może szyberdach :?:
Zobacz też przesz tylną szybę czy w 3 świetle stopu nie masz jakiś zacieków od wody.

dark57 
Forumowicz

Wysłany: 07-04-2022, 20:07   

Mam , znalazłem przyczynę , wcześniej ściągnąłem tapicerkę tyłu , w sumie nie potrzebnie , sąsiad polewał z konewki tył auta a ja w bagażniku obserwowałem , okazało się że przecieka między łączeniami blachy dachu a boku prawego tylnego , normalnie bardzo mała szczelina była , te wszystkie łączenia są dodatkowo uszczelniane jakąś masa , ale akurat tu być może na skutek eksploatacji / drgań / pracy karoserii / powiększyła się szczelina i uszczelnienie nie starczyło

Ciekło ta szczeliną i dalej wzdłuż wewnętrznej strony uszczelki bagażnika i dalej spływało koło takiego ucha zaczepu powyżej wnęki koła zapasowego i do wnęki

[ Dodano: 08-04-2022, 09:14 ]
[img][/img]

[img][/img]

[ Dodano: 08-04-2022, 09:19 ]
[img][/img]

[ Dodano: 10-05-2022, 16:35 ]
Teraz po większym deszczu , znów widzę że mokro / kałuża w bagażniku , więc musi z innej szczeliny też przeciekać , może przez mocowanie relingów , bo innej możliwość nie widzę , inne możliwe miejsca przejrzałem dokładnie i spryskalem takim woskiem / konserwacja do profili zamkniętych i zobaczę po deszczu , patrzyłem pod tymi czarnymi listwami wzdłużnymi na dachu ale szczelne się wydają te miejsca

[ Dodano: 21-05-2022, 21:09 ]
Dziś się zabrałem za to , prawie na pewno to wina uszczelki , zdjąlem ja : wymyłem i wyszorowalem dokładnie , szczególnie rowek w który wchodzi rant blachy karoserii , w pewnych miejscach mniej więcej w okolicach przecieku rowek ( a jest to wewnątrz jakiś profil z miękkiego materiału pewnie aluminium oblany gumą , ) był rozszerzony bardziej tak że uszczelka miała spory luz wzg. rantu blachy , więc podociskalem ten rowek na całości uszczelki tzn tak że po wkładaniu na rant blachy uszczelka wchodziła ( wciskałem ja ) z lekkim oporem , dodatkowo do rowka dałem silikonu i widzę że po próbie wody nic nie przecieka

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 23-05-2022, 07:10   

dark57 napisał/a:
prawie na pewno to wina uszczelki
ona jest montowana na tzw. płynną uszczelkę - trzeba wcisnąć w rowek wewnątrz uszczelki i dopiero nałożyć na blachę
ja stosuję jakiś Boll, ale pewnie wielu producentów to ma; ew. możesz podjechać do lakiernika, powinni tego mieć dużo

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 24-05-2022, 09:54   

Polecam w rowek uszczelki wcisnąć sznur butylowy, uszczelnia idealnie i łatwo można będzie zdjąć uszczelkę z rantu w razie potrzeby.

https://allegro.pl/oferta/butyl-sznur-butylowy-8mm-6m-do-uszczelniania-lamp-11191823053

dark57 
Forumowicz

Wysłany: 11-07-2022, 21:19   

Zastosowałem płynny silikon ( k2 z allegro ) widzę że skutecznie uszczelniło

Odpowiedz do tematu