Przeróbka outlandera 5 osobowego na 7 osobowy. |
Autor |
Wiadomość |
Anczes
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-03-2020, 12:13 Przeróbka outlandera 5 osobowego na 7 osobowy.
|
|
|
Witam szanownych forumowiczów.
Jako ,że powiększa mi się rodzina postanowiłem zmienić auto na większe i padło na Outlandera II.
Zależało mi na aucie 7 osobowym, lecz po długich poszukiwaniach trafiłem na 5 osobowe w dobrym stanie. Pomyślałem - przetłoczenia na 3 rząd są więc dokupię ławkę, plastiki, pasy i przerobie na 7 osobowe.
Wszystko szło dobrze, fabryczne mocowania w podłodze są schowane pod blachą bagażnika, są wspawane a niema wywierconych otworów w blasze. Tak samo z gwintami pod pasy tylne.
Jedyny problem jaki napotkałem i nie potrafię go samodzielnie pokonać to mocowanie pasów od strony mechanizmu. Czy jest na forum ktoś kto dokonywał takiej przeróbki? Może ktoś z szanownych forumowiczów posiada zdjęcia tych mocowań, lewej i prawej strony? |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 05-04-2020, 09:39
|
|
|
o jaki mechanizm tobie chodzi
jesli o benben zwijajacy to musza byc orginane mocowania i bebny
mocowane sa za oslonami tylnimi |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21014 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 05-04-2020, 10:55
|
|
|
Anczes napisał/a: | Może ktoś z szanownych forumowiczów posiada zdjęcia tych mocowań, lewej i prawej strony? |
Wydaje mi się, że żadnych dodatkowych mocowań pasów tam nie ma.
Tutaj masz screena z manuala.
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Krzysiek 123
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander 2
|
Wysłany: 06-04-2020, 21:33
|
|
|
ja przerabiałem z 5na 7 osobowy
wszystko jest tylko się rozejrzyj
i kompletuj dokumety aby to ogarnąć prawnie |
|
|
|
 |
krawyy
Nowy Forumowicz krawyy
Auto: Outlander II
|
Wysłany: 01-12-2020, 08:16 Mocowanie Pasów 3-go Rzędu
|
|
|
Również podłączam się do tematu bo od jakiegoś czasu zachodzę w głowę gdzie podłączyć pasy pod plastikami |
_________________ kamillo krwawy |
|
|
|
 |
PiterRC
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.2DID TCSST
|
Wysłany: 02-12-2020, 15:56
|
|
|
Z tego co mi wiadomo nie da się już przerejestrować auta 5os na 7os. Nawet jeśli oryginalnie wyszedł z fabryki jako 7os ale został zarejestrowany na 5os to chyba od tego roku wszedł przepis który tego manewru zabrania. Tak powiedziano mi na stacji diagnostycznej jak szukałem dla siebie 7os. |
|
|
|
 |
krystianshoota
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2
|
Wysłany: 03-12-2020, 08:32
|
|
|
Witam,
Przypomnę swój post z poniższego tematu:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=110810
Cytat: | W moim wypadku wyglądało to tak:
1. skompletowałem wszystkie potrzebne elementy aby dokonać transformacji,
2. znalazłem warsztat, który wystawi rachunek o zmianie pojazdu z ciężarowego na osobowy oraz 5 osobowy na 7 osobowy,
3. wykonałem badanie techniczne na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów (czasem jest problem ze znalezieniem odpowiedniego diagnosty, który będzie chciał wykonać badanie i wprowadzić dokonane zmiany do systemu),
4. udałem się do wydziału komunikacji gdzie złożyłem wypełniony wniosek, rachunek z warsztatu, wynik badania diagnostycznego. Urzędnik wydrukował informację iż warsztat, który wystawił rachunek ma zgłoszone w działalności naprawy aut,
5. odebrałem nowy dowód rejestracyjny,
6. cieszę się jazdą 7 osobową osobówką, choć kupiłem 5 osobową ciężarówkę
|
Największy problem to był ze znalezieniem diagnosty Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów, który będzie chciał podjąć się wykonania badania technicznego i wprowadzić dokonane zmiany do systemu. W moim przypadku dopiero ósma stacja diagnostyczna potwierdziła, że można i zrobiła to. |
|
|
|
 |
PiterRC
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-12-2020, 13:39
|
|
|
W którym roku to robiłeś? |
|
|
|
 |
krystianshoota
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-12-2020, 21:51
|
|
|
W czerwcu 2018 roku, zrobiłem przeróbkę i pojechałem na najbliższą Okręgową Stację Kontroli Pojazdów - a tu problem, usłyszałem, że takich rzeczy już się nie robi, ze względów bezpieczeństwa jest zakazane. Podjechałem na inną OSKP i usłyszałem, że możliwe, jak będę miał rachunki z ASO na nowe elementy, które zostały zamontowane - oczywiście z obecnego roku, a na kolejnej, że muszę udać się do PIMOTu. Wróciłem do domu i zacząłem ponownie sprawdzać przepisy... wyglądało na to, że diagności nie są chętni wykonać formalności, a więc trzeba było pojeździć aby znaleźć takiego któremu się chce. No i znalazłem, obejrzał auto, porobił zdjęcia, przeprowadził badanie, wprowadził wszystko do systemu.
Gdyby nie to, że poniosłem wydatki i miałem już przeróbkę pewnie bym odpuścił - poświeciłem trochę czasu i paliwa i jest sukces - w urzędzie nie robili żadnych problemów. |
|
|
|
 |
PiterRC
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-12-2020, 16:09
|
|
|
Dlatego wspomniałem ze od tego roku już się chyba nie da. |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 04-12-2020, 19:36
|
|
|
jak ktos z Poznania to moge podac stacje gdzie ja to 3 lata temu robilem bez problemu |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
krystianshoota
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-12-2020, 21:38
|
|
|
PiterRC napisał/a: | Dlatego wspomniałem ze od tego roku już się chyba nie da. |
Nie odbierz tego za atak, jednak poproszę o podstawę - co się zmieniło że się nie da? |
|
|
|
 |
PiterRC
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-12-2020, 23:06
|
|
|
Może słabo to zabrzmi ale nie sprawdzałem podstawy prawnej tego co powiedział mi diagnosta na OSD. Po prostu szukałem już Outlandera który napewno ma w dowodzie wbite 7 miejsc. Myślę że wystarczy zwykły telefon zainteresowanego tematem do stacji diagnostyczne a tam uzyska najlepsze informacje. |
|
|
|
 |
DawidMitsu
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander III 2.0
|
Wysłany: 20-03-2024, 13:06
|
|
|
Witam wszystkich. Podłączę się do tematu przeróbki z 5 na 7 osób. Mam mitsu III i jak się okazało po zakupie nie za bardzo jest z tyłu miejsce na trójkę dziecie w tym jedno w foteliku i się przymierzam do przerobienia go na 7 osobowy. Czy ma ktoś z kolegów jakiś manual co jest potrzebne do przeróbki i jak montować? W Touranie udało mi się wykonać taklą transformację i od dłuższego czasu mam 7 osobowy. Technicznie to ogarnę ale potrzebuję wsparcia co jest potrzebne do takiej transformacji aby dobrze dobrać i dokupić wszystkie części. |
_________________ David Mitsu |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 403 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
Wysłany: 22-03-2024, 16:37
|
|
|
Outi III to nie ta parafia
Moje auto jest fabrycznie 7-miejscowe ale akurat mnie to zbyteczne i wymontowaem te siedzenia (zbędne 35kg balastu i mam schowek).
Outi II (i pokrewne) mają tę przypadłość, że tył lubi mocno przysiadać przy obciążeniu. Nie wiem jak z tym w III ale poza dodatkowymi
siedzeniami i pasami też pewno warto pomyśleć o silniejszych/dodatkowych sprężynach na tył. |
|
|
|
 |
|