Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
kontrolki kontroli trakcji i brak mocy błędy P0299 P0107
Autor Wiadomość
5darek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-08-2023, 20:36   kontrolki kontroli trakcji i brak mocy błędy P0299 P0107

W ASX z 2012 r 1.8DID przebieg 220tys km od roku pojawiał się problem zapalających się kontrolek trakcji i chcek engine oraz utraty mocy i zwykle po kolejnym uruchomieniu silnika problem zanikał.
Od wczoraj kontrolka check engine już nie gaśnie i brak mocy szczególnie pod górę jest stale odczuwalny. Sprawdzałem w domu chińskim czytnikiem i wyskoczyły błędy P0299 i P0107.

Kilka miesięcy temu problem się pojawił i wtedy mechanik po przeskanowaniu wskazał EGR, na który wskazywały wg niego parametry pracy, a że nie miał czasu sam wyjąłem i wyczyściłem.
Manualnie sprawdzałem sprężarkę i brak jest wyczuwalnych luzów osiowych i poprzecznych.
Olej i filtry w tym paliwa wymieniałem miesiąc temu (kupuję dobrych producentów KNECHT, PURFLUX, paliwa ostatnio FILTRON)
Paliwo tylko na Orlen co drugi trzeci zbiornik VERVA

Jakieś pomysły?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 15-08-2023, 21:20   

Oba błędy są powiązane z MAP sensorem.
Sprawdził bym najpierw wiązkę i kostkę a następnie poszukał używki na podmiankę

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 16-08-2023, 07:18   

Wymień czujnik MAP i po sprawie. Możesz jeszcze zdradzić tajemnicę, po co tak "skaczesz" z tym paliwem? Czy nie lepiej co piąte czy dziesiąte tankowanie dodatku na wtryski dodać? Verva wcale nie jest lepszym paliwem. Można się o tym przekonać przeglądając testy paliw. I dlaczego Orlen?

5darek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Wysłany: 16-08-2023, 14:09   

Orlen jest po trasie która jeździ żona ja drugim ASX korzystam z shell

[ Dodano: 19-08-2023, 13:54 ]
problem rozwiązany - mechanik znalazł zapchaną sadzą rurkę w kolektorze, sadza była tak twarda że musiał podgrzać palnikiem

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 28-08-2023, 08:50   

Czy możesz wskazać, która to rurka? Być może, przy przebiegu około 200 000 km warto profilaktycznie do niej zajrzeć.

Odpowiedz do tematu