Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
NIe działa ekran dotykowy w Outlander PHEV III
Autor Wiadomość
JacekPHEV3 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2020
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-12-2023, 22:27   NIe działa ekran dotykowy w Outlander PHEV III

Hejka, jestem nowy witam wszystkich fachowców :mrgreen:

Mam PHEV 3 2020, aktualnie 6 mcy po gwarancji i przestał działać ekran dotykowy - to znaczy działa przez pierwsze kilkanaście sekund po włączeniu auta - a potem pozostaje na widoku który udało się jeszcze włączyć.
Rozumiem że mógł się spieprzyć jak każdy touch screen, ale mam pytanie - widzę, że na e-bay i alibabie - chińczycy sprzedają coś takiego za 350 zł z dostawą- czy ktoś to próbował, czy jest to coś warte czy za 6 mcy znów padnie ???
BArdzo dziękuję za każdą sugestię.
pozdrawiam

[ Dodano: 12-12-2023, 22:16 ]
Witam,
Widać nikt nie miał takiego problemu - ale wygląda na to, że na Świecie wystąpił on na tyle często, że chińczycy zaczęli robić te touch pady - zamówiłem jeden za 2-3 tygodnie będę zmieniał. W międzyczasie znalazłem w necie film angola który znalazł prosty patent "tymczasowy" - i sprawdziłem działa ! ( tu link : https://www.youtube.com/watch?v=UTFUwK9Y040 ) Wystarczy w gniazdo USB (to na głównej konsoli po lewej stronie - podłączyć zwykłą mysz komputerową i można nią obsługiwać padnięty ekran. Ja kupiłem taką o nietypowym kształcie - i mam rozwiązanie tymczasowe :) , polecam :badgrin:

woyager1 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.4 PHEV
Wysłany: 05-01-2024, 05:50   

wymieniles juz ten touchpad?

Volo 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 28-05-2024, 08:43   

Mnie zastanawia czy ten ekran pada czy "tylko" się rozkalibrował, czy czasem wejście w tryb serwisowy stacji multi i nowa kalibracja nie pomoże?
Trochę lipa, że ekran po 2-3 latach przestaje reagować, dlatego zawsze byłem zwolennikiem fizycznych przycisków sterujących, ekran przez rękawiczkę nie reaguje, czy właśnie na dużym mrozie albo upale. Lipa bo nie daje się sterować funkcjami radia.
Ktoś przerabiał temat? Może jest jakieś proste wyjście, prócz podpinania myszy.

sito 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander phev
Wysłany: 10-10-2024, 17:47   

Czesc odgrzebie temat mam podobny problem dzisla tylko czesciowo przynajmniek tak mi sie wydaje tzn jakies 2-3cm od lewej strony daje bez reakcji. Jakies nowe patent resety kalibracje rozwiqzania w temacie?

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 10-10-2024, 20:45   

To nie jest problem dotyku tylko tylko całości
Naprawiam to na bierząco .
Sama wymiana nic nie daje może pochodzi przez pewien okres
Radio wymaga :
1. Wgranie korekcyjnego oprogramowania które odpowiednio chłodzi radio
2. Restart radia
3. Dopiero wtedy wymianę dotyku daje efekt ponieważ radio wyłącza sektorowo dotyk

Koszt zabiegu 370 zl

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

poczta251 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander phev 2020
Wysłany: 21-11-2024, 12:25   

Witam, również mam problem z niedziałającym dotykiem. Zgłosiłem do autoryzowanego serwisu, bo auto ma jeszcze gwarancję do połowy przyszłego roku. Serwisant stwierdził że to wada fabryczna stacji SDA, od promieni słonecznych uszkadza się dotyk. Mam dostarczyć auto do serwisu i po potwierdzeniu usterki zamówią nową stację. Najlepsze - okres oczekiwania na dostawę nowej stacji od producenta to około 6 miesięcy. :D

szary11 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 CVT, Colt CZ
Wysłany: 03-12-2024, 01:02   

poczta251 napisał/a:
Witam, również mam problem z niedziałającym dotykiem. Zgłosiłem do autoryzowanego serwisu, bo auto ma jeszcze gwarancję do połowy przyszłego roku. Serwisant stwierdził że to wada fabryczna stacji SDA, od promieni słonecznych uszkadza się dotyk. Mam dostarczyć auto do serwisu i po potwierdzeniu usterki zamówią nową stację. Najlepsze - okres oczekiwania na dostawę nowej stacji od producenta to około 6 miesięcy. :D

Troszkę się posypały te radia...
Jestem u siebie po wymianie, wstępnie też miało to trwać kilka miesięcy. W rzeczywistości było ok 2.
Montowane radia ponoć nie są nowe a regenerowane. Niemniej ekran wygląda jak nowy. Termin wymiany warunkują numery seryjne stacji SDA i aktualnej ich dostępności w centrali.

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 16-12-2024, 17:26   

Haha, ale wątek mi się trafił 'świeżynka' - akurat jak w moim OIII właśnie się wysypał dotyk w stacji SDA :lol:

Na szczęście jeszcze rok na gwarancji...

Trzeba im przyznać - prawie dobrze obliczyli, masowo na granicy końca gwarancji..

-
--
---

Trochę czasu minęło, wcześniej zapomniałem dopisać zakończenia historii. Stacja SDA w moim OIII została wymieniona na gwarancji i co ciekawe nowa ma więcej funkcji.
Nie wiem, czy to tylko kwestia oprogramowania, ale nie wydaje mi się, bo stara niedługo przed wymianą była aktualizowana w serwisie.

Po wymianie stacji na nową pojawiła się na małym wyświetlaczu między zegarami informacja o aktualnej max. dopuszczalnej prędkości. Nie wiem, czy czyta znaki za pomocą kamery, czy wyświetla tylko na podstawie wgranej bazy i GPS - w każdym razie często nie pokazuje prawidłowej wartości. Na całe szczęście po prostu stale wyświetla mały znaczek z ograniczeniem i tyle. Przy przekraczaniu (lub rzekomym przekraczaniu) prędkości nie piszczy, nie wyświetla alarmów, nie hamuje.

I wydaje mi się, że teraz jest więcej ustawień opcji, niż było w starej...

Jako podsumowanie - cieszę się tylko, że zdążyła się popsuć przed końcem gwarancji.. ;-)

Odpowiedz do tematu