|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: akbi 28-09-2007, 15:29 |
Luz zaworowy |
Autor |
Wiadomość |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 14-12-2005, 22:57 Luz zaworowy
|
|
|
Mam silnik 2,0 SOHC '04r. Przy zimnym silniku słychać charakterystyczny stuk - tak jak w Sienie 1,6 - w niej to akurat były hydrauliczne popychacze bo jest tam hydrauliczna kasacja luzu zaworowego. A jak to jest w tym silniku - nie mam jak przejechać się do serwisu bo jak ja kończe prace to oni już dawno są w domku. Gdyby to był Silnik taki jak w europie to pewnie bym coś znalazł na jego temat, ale nie wiem jak to jest z tym SOHC - mało danych na jego temat w necie jest niestety.
Czy ktoś ma jakies informacje na ten temat??
Dzięki |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2005, 23:10
|
|
|
na pewno są hydrauliki.
a co ile wymieniasz olej? u znajomego w toyocie pod koniec okresu (czyli po ok. 9 tysiącach km) też słychać stukanie na zimnym, ustaje po wymianie... |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-12-2005, 23:36
|
|
|
No akurat wymieniłem 3 tyg temu - to była 1 wymiana oleju - mam teraz 19000km. Oczywiście delikatnie się rozgrzeje i staje sie cichutki. A tak wogóle nigdzie nie moge znaleźć info o tym silniku - poza tym że ma 120HP i 176 Nm i że można z nim różne ciekawe rzeczy robić - typu modyfikacje itp, a zestaw turbo Garett to wydatek ok 1500$ + montaż. Ale przyspieszenie i spalanie to już wielka niewiadoma. Oczywiście wg danych usa spala - 9,45 w mieście i 7,62 (dla manuala)na autostradzie ale takie wyniki to może i tam można uzyskać - na pewno nie w polsce, bo mi w mieście spalił 12,12l/100. A na dodatek mój to automat - i tu wogóle nie mpge nic znaleźć. |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2005, 23:44
|
|
|
może jakiś olej lipny? czym zalałeś? z beki czy z opakowania? |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-12-2005, 09:49
|
|
|
Pełny syntetyk Mobil 1 : 5W-30 SuperSync. No i z tego co wiem jak jest hydrauliczna kasacja to zawsze słychać przy zimnym silniku. |
|
|
|
 |
|
|