Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ1A 1.3] Drgania w komorze silnika
Autor Wiadomość
Stanleydebik
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 10:07   [CJ1A 1.3] Drgania w komorze silnika

Witam

Mam problem przy ok. 1600-1900 obr./min słychać drgania w komorze silnika. Wiem, że trudno odpowiedzieć na odległość, ale może ktoś miał podobną sytuację. Pomocy, co to może być??

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 10:32   

Co to za drgania, jaki mają charakter? Pierwsze, co przychodzi mi do głowy, to któraś poduszka.

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 11:31   

jak ja mialem problemy z poduszka to drgania rozchdzily sie po calym aucie, kierownica, deska rozdzielcza - wszystko drgalo (przednia poduszka)

Stanleydebik
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 11:41   

U mnie jest to tylko słyszalne.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 18:49   

Jaki charakter mają te odgłosy? Metaliczny, głuchy, w jakich okolicznościach występuje (postój, jazda na biegu, na luzie)...?

Stanleydebik
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 07:55   

Pogłos ciężki do opisania, ale raczej metaliczny. Dźwięk jest słyszalny zarówno na postoju jak i podczas jazdy, czasami nawet na nierówności "brzdęknie".

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 09:38   

a czy cos bylo robione z silnikiem? podejrzewam ze ktos czegos nie dokrecil, pod wplywem normalnych drgan silnika odrecilo sie to jeszcze bardziej i teraz stuka... nic tylko posprawdzac elementy czy nie sa poluzowane

dzidzia_ns
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2007, 20:01   

Witam ja w moim colcie też mam drgania z komory silnika. . dokładnie to słychać jakby dzwonienie podobne do pracy szlifierką kątową. słychać to tylko w pewnym (małym) przediale obrotów na każdym biegu ale nie wiem dokładnie jakie to obroty bo nie mam obrotomierza ale dzieje się tak przy większych obrotoach.
np. ruszając zadzwoni dosłownie 1 lub 2 sek jak wejdzie na te obroty a przy jescze wyższych już nie dzwoni. dla mnie to dźwięk jakby coś luźne było i ocerało gdzieś ale raczej nie bo wtedy to by dzwoniło cały czas, więc proszę o pomoc.
Na luzie nic nie dzwoni tylko na biegach.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2007, 21:12   

dzidzia_ns, bardzo dokładnie sprawdziłbym wszystkie osłony metalowe układu wydechowego zaczynając od osłony kolektora. Znam ten temat z autopsji.

dzidzia_ns
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2007, 17:13   

Już nic nie dzwoni. . to jednak nadpęknięta osłona na rurze jeszcze przed katalizatorem opasaka zaciskowa załatwiła sprawę. dzięki za pomoc

Yosarian
[Usunięty]

Wysłany: 24-04-2008, 22:22   

Witam, przepraszam za archeologię, ale nowego tematu zakłądać nie będę, jak już podobny w nazwie istnieje. Chodzi o głuche stuki o dość dużej częstości (dźwięk można przyrównać do obijania się jakiejś rurki w za luźnej obejmie, np. luz drążka stabilizatora na tych rozcinanych tulejakch). Sprawa ma miejsce tylko wtedy, gdy toczę się np. na 1,2 bez gazu niezależnie od nawierzchni, np. w korku albo na dziurach. Silnik ma małe obroty (ale nie przygasa), rzędu 900-1100 i wtedy słychać te "puki". Drugą dolegliwością Colcika jest jęczenie na wolnych obrotach. Można te 2 sprawy powiązać? Np. uszkodzona poduszka silnika powoduje te drania, jak i wywołuje to jęczenie (wibracje przenoszą sie na karoserię)? Dzięki za odpowiedzi. Pzdr.
Ostatnio zmieniony przez Yosarian 24-04-2008, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  

Looky
[Usunięty]

Wysłany: 24-04-2008, 22:38   

Jeśli chodzi o ten "jęk", to może być alternator. Swego czasu byłem u mechanika i na oko tak to zdiagnozował. U mnie ów problem występuje praktycznie od zakupu auta, ale przez dwa lata ani nie osłabł ani się nie nasilił.

Odpowiedz do tematu