Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Audio w Colcie C50.
Autor Wiadomość
dlamer
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 17:58   Audio w Colcie C50.

Witam ,

Przymierzam się powoli do zainstalowania systemu audio w Colciawce. W temacie jestem zielony jednak od kilku dni sporo czytam na temat car-audio. Przygotowałem sobie plan tejże instalacji i chciałbym poddać go pod dyskusje.

Główne założenia:
- niedrogo
- solidnie
- dobrze grający przód , zero tyłu

A więc, w pierwszej kolejności przyszło wybierać radioodtwarzacz. Jako limit cenowy ustaliłem 300zl (lub lekko ponad) , wybrałem kilka modeli , obejrzałem je w MediaMarktach i innych takich i ze względu na wzornictwo wybrałem modele Sony (Gt-200 , GT-212 , GT-30RN ).

Plan instalacji jest taki:
Kod:

(gdzieś na przednim słupku) tweeter ---+
                                       | 
(w miejscach fabrycznych)  10cm -------+---- zwrotnica 3-drożna -----(lewy kanał) radioodtwarzacz
                                       |
(w drzwiach, z dystansem ) 16cm -------+

Prawa strona analogicznie.

Jako głośniki wybrałem :
16cm: http://www.allegro.pl/ite...gwarancji_.html
10cm: http://www.allegro.pl/ite...n_fa_sklep.html
tweetery : nie wybrałem jeszcze

Chciałbym do tego wytłumić drzwi tymi całymi matami samoprzylepnymi.

Całość wyliczyłem ,że nie będzie kosztować więcej niż 600zl ,a powinno to jakoś w miare poprawnie grać.

To czego się obawiam najbardziej to montażu tych głośników w drzwiach. Po pierwsze , nie chcę popsuć obicia , po drugie obawiam się ,że głośnik będzie ostro wystawał , albo np. szyba nie będzie zjeżdżać do samego dołu, po trzecie, gdzie umieścić zwrotnice ? Jeśli ktoś mógłby sie podzielić swoim doświadczeniami z montowania głośników w drzwiach , byłoby super.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez dlamer 02-09-2007, 18:47, w całości zmieniany 1 raz  

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-09-2007, 18:39   

to daj głośnik na dystansie, z miejsca zarobisz jakieś 18mm, a maskownica i tak przymaskuje.

ponadto może lepiej pozostać przy systemie dwódroznym czyli tweeter + woofer w drzwiach i pominąc całkowicie fabryczne miejsca i głośniki 10 cm, a pieniądze (wg, twoich wyliczeń ok 100pln) dołozć do lepszego radia (bynajmniej nie sony :P ) lub chociażby kablli o odpowiedniej jakości ;)

dlamer
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 18:54   

Do radia już nie dołoże, te Soniawiki naprawde mi się podobają. Nie jest to sprzęt hi-end ale powinny dobrze grać. O kablach rzeczywiście wcześniej nie pomyślałem ... jeżeli mam zrezygnować z głośników 10'tek to automatycznie znajduje miejsce na zwrotnice :) Tylko ... dlaczego mam z nich zrezygnować ? Nie będzie ich słychać , zabiorą moc wooferą ? Skomplikowałeś mi wizje :P

remix 
Mitsumaniak

Auto: Civic 2015, Corolla 1997
Wysłany: 02-09-2007, 19:07   

równiez oddam glos przeciwko sony. sa lepsze radia za ta cene.

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2007, 19:34   

głośnik 10 cm w tej klasie ci nie zagra, to tak jakbyś wieżę technicsa odsłuchiwał przez "jamnika"

po drugie co do radia, to chcesz ładnie wygladającą choinke, tudzież ozdóbkę kokpitu czy dobrze grający sprzęt bo jak choinke, to może lepiej jakiegos alpharda,boschmanna etc. błyszczy sie jak ta lala i niejeden ma dodatkowo windę.

system dwudrożny powinien grać bardzo przyzwoicie pod warunkiem, że będa kabelki i wytłumione drzwi

dlamer
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 20:00   

No właśnie Sony GT-200 (lub 212) nie ma nic wspólnego z choinką w porównaniu do innych modeli w tym przedziale cenowym (do 320zl). No chyba ,że przeoczyłem jakiś model ? Jeśli tak to podajcie prosze jakieś symbole.

Ok , zaufam wam w kwestii głośnika 10cm i go nie zamontuje. Inna sprawa jest taka, że nie widze w Colcie możliwości wyjścia z kablem do drzwi. W Civic'u kumpla jest jakiś peszelek którym można się przecisnąć. W moim Colcie żadna wiązka nie łączy drzwi z autem ... co w takim wypadku ?

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2007, 21:01   

a nie ma fabrycznych zaślepek montażowych ??(IMO muszą być :!: )

wtedy konstruujesz kawałek peszelka co by w drzwi wprowadzić i będzie ok.

w kwestii samego radia jeszcze namącę troszeczkę, czy może nie warto byłoby się zastanowić nad kupnem sprawnego uzywanego radia z wyzszej półki cenowej ? ;)

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 22:44   

Alternatywą i to sądzę ,że lepszą dla Sony byłoby coś z JVC np.: G331 (24-bitowy przetwornik jakieś 250 zł...) lub ewentualnie Kenwood W 3...- jeśli chodzi o radio... Natomiast ogólnie ciężka sprawa... 600 zł to nie wiele jak na system przedni z radiem, okablowaniem i wytłumieniem... Co do głośników to raczej poszukaj coś z zestawów jeśli już odseparowanych np. Helix Dark Blue ( za 300 zł wyciągniesz...) może się trafi Signat... Kable głośnikowe tańsze to może coś z Caliber, natomiast maty są niezłe Soudala (dostępne w PSB, Castorama itp.), no i jeszcze zasilanie osobne by sie zdało na grubym kabelku... I masz przygotowanie pod ewentualną rozbudowe: wzmacniacz, sub...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 03-09-2007, 08:24   

Gattsu napisał/a:
JVC np.: G331
Mam takie. Gra bez zarzutu.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 03-09-2007, 16:18   

jak dla mnie, to co koledzy powiedzieli (czyli 16 cm w drzwi oraz gwizdki na slupkach z przodu) oraz jeszcze NAJWAZNIEJSZE: wygluszenie!!!
to auto jest strasznie glosnie i zacznij od wygluszenia - maty na drzwi, koniecznie na podloge (pod wykladzina jest juz blacha i slychac tlumik, ktory jest 1, wiec slabo sobie radzi) oraz tylne nadkola
ew. potem sciana grodziowa
na drzwi kup lekkie maty, bo beda opadac i krzywic zawiasy

dlamer
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 19:20   

Radio zmienie chyba na Kenwood KDC-W3037 ... najważniejszym problemem pozostaje jednak dla mnie wejście z kablem do drzwi. W drzwiach jest jakaś plastikowa zaślepka, natomiast z drugiej strony ... NIC ...

Było trzeba poszukać Colta z jakimiś elektrycznymi szybami ... ;(

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 21:25   

Radyjko jak najbardziej cool ten Kenio ( i też 24 bity...). Co do kabli; jak i gdzie to ja nie pomogę bo tego colta nie znam, ale może ktoś kto takowego posiada podsunie Ci pomysła... skoro mówisz , że w jednych drzwaich jest otwór, to chyba jedynym wyjściem będzie zrobić samemu taki otwór na peszel w drugich i po sprawie... Bo jak puścisz na wierzchu to kiepsko by wyglądało, a i ryzyko, że sie przytnie, albo coś...

dlamer
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 21:32   

To nie jest tak, że z jednej strony mam połączenie a z drugiej nie. Po obu stronach jest tak samo, tz. w blasze drzwi są plastikowe zaślepki na dziurach, które pewnie należy wykorzystać do peszla z kablami, natomiast ta dziura nie ma odpowiednika w karoseri auta.

Jeżeli ktoś ma peszelek czy cuś z dziurą w karoseri auta i chciałoby mu się zrobić zdjęcie to byłaby to bardzo cenna wskazówka.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 21:36   

Tzn. w karoserii nie ma wejścia? No to dziwne, bo przecięż są wersję z elektryką i gdzieś muszą mieć wejście wiązki do środka...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 03-09-2007, 23:34   

Gattsu napisał/a:
Tzn. w karoserii nie ma wejścia? No to dziwne, bo przecięż są wersję z elektryką i gdzieś muszą mieć wejście wiązki do środka...
dlamer, ma rację. Miałem takiego Colta jak on i właśnie w C51 nie ma otworu w karoserii a w drzwiach jest :?

Odpowiedz do tematu