Brak tylnych siedzen |
Autor |
Wiadomość |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-08-2007, 18:00 Brak tylnych siedzen
|
|
|
Planuje wyciagnac tylne siedzenia z Colta, wszystko ladnie wyrównać itd. Juz od dawna tak planowałem a dodatkowo właściciel Colta 4x4 czyli maklakus mnie do tego zachecil, bo wyglada b.fajnie
ale uslyszalem niedawno ze takie cos kwalifikuje samochod jako samochod z niekompletnym wyposażeniem itp.
czy to prawda? czy tylko plotki?
czy np policja podczas kontroli moze sie do tego przyczepic?
czy bez tylnych siedzeń przejade przez granice?
pozdr. |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2007, 21:57
|
|
|
chyba musisz miec tyle samo miejsc siedzacych co w dowodzie rej...upierdliwy policjant nie do takich duperel sie doczepi. |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
|
Wysłany: 17-08-2007, 22:21
|
|
|
nie tylko wyglada fajnie ale i lepiej jezdzi. Maklakus mowi ze czuc roznice w przyspieszaniu, co zreszta potwierdzam po przejazdzce.
Jesli chodzi o strone prawna to wlad moze miec racje niestety. |
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-08-2007, 21:04
|
|
|
Dokładnie, po wyjęciu siedzeń auto może nie kwalifikować się dalej jako auto osobowe - trochę tłumaczenia by było przy kontroli niebieskich. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
|
Wysłany: 19-08-2007, 12:47
|
|
|
karolgt, ja myśle że z wyciągnięciem siedzeń nie ma problemu, gorzej z montażem dodatkowych. Proponuje zadzwoń do jakiejkolwiek Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów i zapytaj, bedziesz miał pewne info. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
szfystack [Usunięty]
|
Wysłany: 22-08-2007, 23:47
|
|
|
a poza tym, jakby Cię miśki złapały to należy zacytować ostatnią linijkę z dowodu rejestracyjnego :
"właściciel pojazdu ma obowiązek poinformować właściwy urząd komunikacji o wszelkich zmianach w ciągu 30 dni od ich zaistnienia" czy jakoś tak...
mówisz, że właśnie zmieniłeś i czekasz na kurs do diagnosty
Jedyne co pan władza może wtedy zrobić, to zmusić Cię do odwiedzenia tego przybytku i odebrania oryginału dowodu rejestracyjnego z właściwego wydziału komunikacji. (koszt chyba 10 zł) |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 23-08-2007, 09:19
|
|
|
Musisz przejść badanie techniczne i uzyskać zaświadczenie że samochód ma teraz 2 miejsca, a potem w wydziale komunikacji dokonać zmian w dowodzie.
Niektórzy policjanci traktują to całkiem serio, bo jeśli oni ciebie puszczą, a za 2 godziny będziesz miał wypadek jadąc w 3-5 osób, to oni za to bekną.
szfystack napisał/a: | "właściciel pojazdu ma obowiązek poinformować właściwy urząd komunikacji o wszelkich zmianach w ciągu 30 dni od ich zaistnienia" czy jakoś tak...
mówisz, że właśnie zmieniłeś i czekasz na kurs do diagnosty
Jedyne co pan władza może wtedy zrobić, to zmusić Cię do odwiedzenia tego przybytku i odebrania oryginału dowodu rejestracyjnego z właściwego wydziału komunikacji. | Może Ci też bez większego bólu odholować auto, bo to że ty masz te zmiany zgłosić nie oznacza że możesz poruszać się w tym czasie tym samochodem. Teoretycznie to nawet jeśli BT twojego auta skończyło się wczoraj to do Stacji Kontroli Pojazdów powinienneś jechać na lawecie. W przypadku kolizji ubezpieczyciel ma podstawę odmówić Ci wypłaty odszkodowania. |
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
|
Wysłany: 26-08-2007, 22:52
|
|
|
Nie macie racji z tymi siedzeniami. Problem byłby tylko wtedy gdyby mimo braku tylnych siedzeń wiózł byś z tyłu pasażerów.
Oczywiście zdazyć się może sytuacja ze trafi się na policjanta który "WIE LEPIEJ" ale w takiej sytuacji mówisz że wiozłeś wczoraj chorą babcię/dziadka itd , który zwymiotował na fotel i musiałeś uprać bo z pawiem nie da się jeździć a z jakbyś wsadził mokrą tapicerkę do auta to by zgniła... |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
Kampi
Forumowicz ADMIN COLTMANII

Auto: CJ4A, C51A + MSS 1.3 [ojca]
|
Wysłany: 27-08-2007, 00:03
|
|
|
karolgt napisał/a: | Planuje wyciagnac tylne siedzenia z Colta, wszystko ladnie wyrównać itd. Juz od dawna tak planowałem a dodatkowo właściciel Colta 4x4 czyli maklakus mnie do tego zachecil, bo wyglada b.fajnie
ale uslyszalem niedawno ze takie cos kwalifikuje samochod jako samochod z niekompletnym wyposażeniem itp.
pozdr. |
Ja mam COLTA C51 przerobionego na firmówkę tj. wstawiona krata za siedzeniami i wyjęta kanapa z tyłu. Na okręgowej stacji pojazdów wbili w dowód "SAMOCHÓD CIĘŻAROWY". Dzięki temu mogę odliczać VAT z paliw. Przy okazji mam idealne rozwiązanie jadąc na wczasy czy zlot, nie ma problemu ze spakowaniem... |
_________________ Masz Colta/Protona/Mirage? to zarejestruj się także na forum:
COLTMANIA.PL |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 27-08-2007, 08:14
|
|
|
HouseM napisał/a: | Oczywiście zdazyć się może sytuacja ze trafi się na policjanta który "WIE LEPIEJ" |
to jest wlasnie ten problem-pare lat wstecz drogowka zatrzymala firmowego VW T4 zarejestrowanego jako autobus.poniewaz sluzyl on do dowozu ludzi do pracy,a pozniej do rozwozenia materialow-mial akurat wyjete tylne 2 rzedy foteli[ktore fabrycznie sa do tego przystosowane].doczepili sie...mimo ze autem jechal tylko kierowca i ja.skonczylo sie na tlumaczeniu,ale jak widac problem moze byc. |
|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 31-08-2007, 23:22
|
|
|
Chyba jestem nienormalny bo
uważam, że we własnym samochodzie moge jezdzić z takim zestawem siedzeń jaki uważam za najciekawszy danego dnia . I nikomu nic do tego, dlaczego mam w samochodzie jedno, dwa,czy też wszystkie siedziska. I nie ma znaczenia jakie powody mną kierują. Czy to chęć obniżenia masy auta, zwiększenia powierzchni do załadunku, chęć wyprania tapicerki czy też absolutny brak powodu. Ale to tylko moje zdanie a wiadomo jak jest w rzeczywistości, jak to sfera urzędniczo porządkowa lubi robić problemy, albo inaczej: dbać o porządek.
Żeby nie było że nie na temat - jeszcze nie spotkałem się z sytuacją kiedy na obowiązkowym przeglądzie samochodu diagnosta zapytał mnie o to ile mam miejsc siedzących w samochodzie, a następnie sprawdził to osobiście
BTW polecam poszperać w przepisach ustawy o ruch drogowym i podobnych (o ile są takowe np. dot przelądów diagnostycznych )
Jeśli chodzi o wyjazd za granice to trzeba pamiętać ,że za granicą obowiązuje prawo państwa na terenie którego obecnie się znajdujemy |
|
|
|
 |
rafq
Mitsumaniak MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
|
Wysłany: 13-09-2007, 00:04
|
|
|
Koton napisał/a: |
Żeby nie było że nie na temat - jeszcze nie spotkałem się z sytuacją kiedy na obowiązkowym przeglądzie samochodu diagnosta zapytał mnie o to ile mam miejsc siedzących w samochodzie, a następnie sprawdził to osobiście
|
nie było takiej sytuacji, ponieważ przypuszczam, że zawsze wszystkie były na swoich miejscach i nie było czegoś takiego, że brak siedzeń "kole w oczy"...
a w colcidełku bez tylnych siedzeń, fotela pasażera i bez zbędnej tapicerki od słupków w tył jeździ sie jak rajdówką, i ten bezpośredni ryk wydechu w środku mrrrr |
|
|
|
 |
|