Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
komputer - odleglosc na pozostalej benzynie
Autor Wiadomość
tupak
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 13:35   komputer - odleglosc na pozostalej benzynie

otoz ciekawi mnie, czy ta odleglosc ktora przedstawia mi komputer (ze niby moge jeszcze tyle pokonac kilometrow) jest rzetelna? tzn czy naprawde tyle moge i nie zabraknie mi paliwa, gdy na wyswietlaczu bede mial jeszcze 60km. Bo np teraz teoretycznie moge powyzej 300 km pokonac, ale wskaznik paliwa jest bliski zeru...dwie kreseczki zostaly, wiec dlatego mam watpliwosci. Z gory dzieki za pomoc

[ Dodano: 18-09-2007, 13:37 ]
zapomnialem dodac. Mam Carisme 1.8 GDI z 2001 r.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-09-2007, 14:01   

To co wskazuje komp traktuj tylko orientacyjnie i nie sugeruj się tym za bardzo. Jak ci wskazówka poziomu paliwa zejdzie do grubej zerowej kreski to tankuj. Nie chcesz przecież zarżnąć w baku pompy paliwowej :badgrin:

tupak
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 15:01   

no rozumiem, ze orientacyjnie, np margines bledu 30, 40 km, ale nie bardzo mi sie widzi,zeby z tym co mam w baku pokonac 150km a co dopiero powyzej 300, tak jak to mi teraz wyswietla. Poza tym nie wyswietla wszystkich cyferek w zegarze i tylko niektore litery nazwy stacji radiowej, ale z tym chyba nic sie nie zrobi, bo to raczej ze tak nazwe zuzycie materialu. Chyba nie ma magicznego przycisku, ktory zresetuje kompa i nagle wszystko wyswietli :badgrin:

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 18-09-2007, 15:06   

dajcie w ogole spokoj z tym komputerem :D

moj to jest taki z idiocialy ze to przesada.

ostatnio np. gdy jeszcze nawet zydek mi sie nie zapalil,baaa wskazowka nawet nie opadla ponizej "0", komputer pokazywal,ze przejechac moge jeszcze tylko 30 km :badgrin:

do tego,czasami jezdzac wskaznik ile jeszcze moge przejechac poprostu swiruje pokazuje328,po czym po sekundzie pokaze 580, sekunde pozniej 210, sekunde pozniej 450 itd. srednia predkosc to jest jedna wielka sciema, do tego srednie spalanie hmmm komputer najwiecej oszukal mnie o 1,5 litra, najmniej o 0,5 na moja korzysc .

do tego wskazowka tez jest taka , ze jak by chciala a nie mogla, gdy pali mi sie na stale zyd ktory mowi ze juz nie ma wachy , poprostu klamie :!: sprawdzone, gdy juz na stale zapala sie zydu, na stacji wchodzi tylko 45 litrow ropy ! ( bak ma 60 l )

co do tankowania, ja tankuje gdy wskazowka jest ponizej "0" czasami nawet 50 km od momentu gdy pali mi sie rezerwa

dodajac do tego wszystkiego, wydaje mi sie, ze na rezerwie mozna przejechac kolo 150 km,ale raczej tego nie sprawdze, bo mi szkoda auta.

( doswiadczenia na 1,9 DiD )

Tanpit
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 15:25   

Witajcie.

Ja również mam zastrzeżenia co do wskazań komputera w carismie i jedyna rzecz, której mi brakuje po wymianie radia na nieoryginalne to wskazanie temp. zewnętrznej. Średnie spalanie (jedyna funkcja oprócz zegarka, która pozostała na wyświetlaczu) jest zaniżone - nie raz to sprawdzaliśmy. Tak samo dystans możliwy do przejechania na pozostałym paliwie, to zupełne nieporozumienie.

Cytat:

To co wskazuje komp traktuj tylko orientacyjnie i nie sugeruj się tym za bardzo

Orientacyjnie to i bez komputera każdy wie, ile jeszcze przejedzie autem. :wink:

Według mnie komputer jest naprawdę kiepski.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 18-09-2007, 16:40   

Tanpit napisał/a:
jedyna rzecz, której mi brakuje po wymianie radia na nieoryginalne to wskazanie temp. zewnętrznej.

hmmm, radyjko firmowe leży na półeczce a temp zewnętrzna jak był na wyświetlaczu tak jest... Do tej pory wydawało mi się że brak oryginalnego radia skutkował tylko niemożnością zmiany wyświetlanych funkcji podczas jazdy; podczas jazdy,bo:
Tanpit napisał/a:
jedyna funkcja oprócz zegarka, która pozostała na wyświetlaczu
można ją zmienić sposobem opisywanym już na forum, zobacz tutaj

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 18-09-2007, 18:38   

U mnie komp w Cari GDI przed liftem nie prognozuje ile na reszcie baku można jechać - za to pokazuje chwilowe spalanie (całkiem trafnie), średnie spalanie (u mnie się zgadza z tym co tankuję - ostatnio w spritmonitorze wyszło mi 12.5 i na kompie to samo), temperaturę zewnętrzną, dystans A i B i to mi wystarcza. A czy mam zatankować już czy za chwilę to od tego jest wskaźnik poziomu paliwa w baku - jak ląduje w okolicach zerowej kreski to leje i tyle choć ostatnio przeszedłem na jeżdżenie zawsze z pełnym bakiem i tankuję już jak mi spadnie o 1/4 baku i nie mam tych problemów co wy z tym ,,prognozowaniem'' :badgrin:

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 19:27   

ja zauważyłem takie rzeczy u mnie w DiD 102KM:
-spalanie jest zawyżone o 0,5 litra.
-nieważne jakie jest średnie spalanie - komp przy pełnym baku pokazuje 840 km do przejechania
- przy 1/4 baku wg. wskazówki - zazwyczaj dystand z 250 robi się 350 do stacji
- faktycznie wyjezdzam ok. 1000 km na 57 litrach, czyli o jakieś 200 więcej niż komp pokazuje (pozostaje ok. 80 do stacji)
- rezerwa świeci się od 180-150 km do stacji, przy czym kiedyś dobiłem do 50 km i zatankowałem niecałe 60 litrów - rezerwy jest wobec tego co najmniej 6-7 litrów

ogólnie ten komputer jest beznadziejny, poza tym - też mam radio nie ori i nie moge przelaczac wskazań. Mam wrzucony dystans do stacji, bo widzę czy jadę ekonomicznie - wtedy dystans zmienia się wolniej, niż dolny licznik.
i tyle ;)

Fikus
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 10:40   

Ja mam 1,8 GDI po lifcie i komputer oszukuje troche, ale nie za mocno.

Spalanie pokazuje mi np. 9,2 l/100km a przy tankowaniu (zawsze do pełna) wychodzi mi, że spalanie mam jakieś 9,6.

Rezerwa zapala mi się pierwszy raz, gdy komp pokazuje że jeszcze do przejechania jest 70-80 km. Potem dojeżdzam na stacje i tankuje (wchodzi jakieś 55-56 litrów).

Wskazówka to juz inna historia. Juz po przejechaniu ok. 400 km od zatankowania leży na zerze i moge tak przejechać jeszcze ze 150 km aż zapali się rezerwa.

Pozdro
Fikus

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 19-09-2007, 10:56   

Fikus napisał/a:
Juz po przejechaniu ok. 400 km od zatankowania leży na zerze i moge tak przejechać jeszcze ze 150 km aż zapali się rezerwa.

czyli przejezdzasz na baku tylko 550-600km :shock: :?: :?:
przepraszam za OT :!:
pozdroo

intero
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 12:44   

Witam
W moim GDI z przed liftingu wskażniki wskazują raczej good, a przy obecnej pogodzie i jeżdzie po mieście średnie zużycie to ok 8l. Widać lifting miał zły wpływ na kompa.

Pozdrawiam

janko

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 19-09-2007, 20:06   

intero napisał/a:
W moim GDI z przed liftingu wskażniki wskazują raczej good, a przy obecnej pogodzie i jeżdzie po mieście średnie zużycie to ok 8l. Widać lifting miał zły wpływ na kompa.

Coś tak na to chyba wychodzi.

Fikus
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2007, 15:38   

Robson86 napisał/a:
Fikus napisał/a:
Juz po przejechaniu ok. 400 km od zatankowania leży na zerze i moge tak przejechać jeszcze ze 150 km aż zapali się rezerwa.

czyli przejezdzasz na baku tylko 550-600km :shock: :?: :?:
przepraszam za OT :!:
pozdroo

Bak ma 60 litrów, a ja mam spalanie ok. 9,6 (100 % jazdy ostatnio mam w Warszawie, a remonty które sie odbywaja to dłuuugie korki)

Czyli matematycznie powinienem mieć zasięg 625 km.
Przy 550 km zapala się rezerwa, na której mogę zrobic pewnie jakieś 70 km, czyli razem 620 km.

Wszystko sie zgadza.

Pozdro
Fikus

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 20-09-2007, 21:06   

Fikus napisał/a:
Czyli matematycznie powinienem mieć zasięg 625 km.

:shock: :shock: :shock:
ja robie na baku min. 700-800KM a w porywach (zdazylo mi sie pare razy) nawet 1000KM na jednym baku...
ale widocznie roznica moze byc tez w natezeniu ruchu, ...poza tym Wawka jest spooro wieksza...
pozdroo

paleoas
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2007, 11:24   

Ja tez na baku zwłaszcza w trasie spokojnie przekraczam 800 km (zużywa srednio koło 7 l/100). W mieście przy 10 stopnich pali miedzy 8,5 a 9.
Jeszcze jedno odkrycie:
Tankowałem na BP 98 Ultimate (non stop 3 miesiące) i srednie miałeł 9,2 (w/g kompa), pewnego razu poztanowiłem zrobić test i też na tym samym BP zatankowałe eurosuper 95, po przejechaniu pierwszych 200 km komp srednie (po kazym tankowaniu robie reset średniego spalania) pokazywał 8,5. Z tegow ynika że albo BP oszukuje z paliwem Ultimate alobo moje GDI woli normalna zupę :mrgreen:

Odpowiedz do tematu