Pomoc przy ocenie Alfa Romeo |
Autor |
Wiadomość |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-09-2007, 13:36 Pomoc przy ocenie Alfa Romeo
|
|
|
Witajcie,
kolega jest zainteresowany Alfa Romeo GT 1.9 jtd z tego ogłoszenia.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w ocenie tego auta, opinie osób które miały coś z Alfami wspólnego lub mają wiarygodne informacje na temat ich eksploatacji (nie kolega kolegi słyszał od swojego kolegi) oraz jeśli ktoś z Wrocławia miałby czas i chęci to o wstępne oględziny czy warto jechać ze Szczecina na szczegółowe oględziny i ew. zakup.
[ Dodano: 23-09-2007, 13:37 ]
ps. trochę pokrętnie to napisałem, ale myślę że wiadomo o co chodzi |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
|
Wysłany: 23-09-2007, 15:40
|
|
|
Moj brat przez pol jezdzil 5-letnią alfą 166 2.4 JTD. Na start wiadomo, wymienil paski, plyny itp, co nie bylo tanie (wszystko z ASO). Jednak przez te pol roku czas zrobil ok 15kkm i nic sie w aucie nie popsulo, nawet zarowka czy cos. Przy normalnej jezdzie palila sredno 7-8 litrow ON. Moze mial szczescie, a moze jakosc tej marki sie poprawila? Nie wiem. Jezdzilby nią pewnie do dzis gdyby nie skonczyla zywota na drzewie... Ale okazala sie bezpieczna, bratu nic sie nie stalo, auto poszlo na zyletki. |
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
|
Wysłany: 23-09-2007, 16:17
|
|
|
A silnik to nie jest taki jak w fiatach? Te diesle chyba nie są złe. O reszcie nie moge się wypowiedzieć. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
|
Wysłany: 23-09-2007, 19:55
|
|
|
mlun napisał/a: | A silnik to nie jest taki jak w fiatach? Te diesle chyba nie są złe. O reszcie nie moge się wypowiedzieć. |
W fiatach, alfach, oplach, saabach, caddilacu bls itp... Generalnie chwalone, mocne, elastyczne i oszczedne jednostki. |
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 23-09-2007, 21:16
|
|
|
I na silniku bym poprzestał jako plusie....Generalnie Alfa traci na wartości tak strasznie, że za 2 lata kolega odda go za połowę tej kasy.... Nie mówiąc już o legendarnej awaryjności tych aut, jak nie urok to.....przemarsz wojsk. Dołóż do tego serwisy nie mające pojęcia co się stało oraz horrendalne ceny części...Jedyny prawdziwy atut tego samochodu to wygląd, choć ten z kolei kojarzony jest z gejowozem...
Innymi słowy, jeśli to Twój dobry kolega - niech nie kupuje a jak go nie lubisz - poleć najszczerzej jak umiesz
Pozdrawiam
P.S. Nie zwróciłeś uwagi dlaczego tak mlode auto, z tak małym przebiegiem oraz tak drogie w zakupie jako nowe - jest tak śmiesznie tanie? Zgadnij dlaczego |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-09-2007, 21:27
|
|
|
Jackie napisał/a: | IP.S. Nie zwróciłeś uwagi dlaczego tak mlode auto, z tak małym przebiegiem oraz tak drogie w zakupie jako nowe - jest tak śmiesznie tanie? Zgadnij dlaczego |
To mnie zastanawia ... dlatego zaproponowałem koledze, ze najpierw popytam w klubie oraz poproszę o ew. wstępne oględziny na miejscu zanim zmarnujemy dzień i kasę na wizytę we Wrocławiu.
Pozostaje mi spytać ... dlaczego?
[ Dodano: 23-09-2007, 21:35 ]
ps. już nie trzeba go oglądać, kolega trafił na raport Warranty Direct gdzie Alfa Romeo jest na 30 pozycji z 33 możliwych
Marka / Odsetek zawodnych egzemplarzy w %
1 Mazda 8.04
2 Honda 8.90
3 Toyota 15.78
4 Mitsubishi 17.04
30. Alfa Romeo 39.13
Całość na http://www.moto.bstok.pl/?news=615 |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 23-09-2007, 21:55
|
|
|
Bo najpopularniejszym miejscem gdzie najczęściej można spotkać Alfę jest laweta |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 23-09-2007, 23:59
|
|
|
Dlaczego właściciele Alf nie pozdrawiają się na drodze?
Bo i tak popołudniu zobaczą się w serwsie
A tak poważnie - jakość Alfy ostatnio bardzo się poprawiła, ale dalej brakuje im sporo do poziomu japończyków.
Największą bolączką w Polsce jest zawieszenie - rewelacyjne zawieszenia wielowahaczowe, świetnie kleją się do drogi, ale są dość delikatne. To jest dość nowy model, więc z dostępnością zamienników może być problem, a w ASO koszt kompletu np. do 156 to ok. 10tys.
Dlatego też bym odradzał Alfę. Chociaż przyznam, że te autka mają coś w sobie i gdybym był bogatym pasjonatem, nie patrzącym na koszty eksploatacji, to pewnie bym sobie jakąś Alfę sprawił |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-09-2007, 01:15
|
|
|
Znajomy ściga się Alfą w wyścigach ... www.rpracing.info |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-09-2007, 18:43
|
|
|
Jacku - jaki wyglad? - widziales 1 zdjecie. Przeciez wyglada strzasznie. Nadmuchana beczka z 1 zebem.
Kolegi szef mial Alfe - nowke z salonu. Po 3 latach nie przeszla pierwszego przegladu rejestracyjnego - mimo regularnego serwisowania w ASO. |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
|
Wysłany: 25-09-2007, 20:43
|
|
|
Ja osobiście miałem możliwość pojeżdżenia Brerą 2.2 JTS. Egzemplarz testowy. Wygląd zewnętrzny świetny , wnętrze też mi się podoba ale żeby w kilkumiesięcznym egzemplarzu oba przednie fotele bujały się jak koń na biegunach i nie zwijały sie pasy bezpieczeństwa to już przesada. Silnik mimo 185 KM niespecjalnie ciągnie i pali jak smok ale za to pięknie brzmi powyżej 4000 rpm. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 25-09-2007, 21:19
|
|
|
Ja służbową Mareą (silnik pięciocylindrowy chyba coś koło 155KM z Alfy) ostatnio miałem okazję pojeździć ale nie pasi mi w tym aucie wszystko, no może silnik ładnie brzmi ale moment niespecjalnie ma położony i praktycznie poniżej 3tys auto nie jedzie więc trzeba trzymać go wysoko a wtedy pali jak smok - na baku do rezerwy zrobiłem nią jakieś 250km a wcale do odcinki nie cisnąłem - ot tak najwyżej pod 5tys i to od czasu do czasu. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|