Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Można to jakoś ulepszyć?(PC)
Autor Wiadomość
hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2007, 17:34   Można to jakoś ulepszyć?(PC)

na wstępie chciałbym napisać że praktycznie wogóle nie kumam bazy jeśli chodzi o kompy.,troszkę poszperałem przed zakupem tego ale to było prawie dwa lata temu i (coś za szybko to leci!) i troszkę zaczyna kuleć.
no i do rzeczy,podstawowe elementy to Asus A8NE,radeon x700,amd 64 3200(venice o ile dobrze pamiętam jak to się pisze) no i 512 ramu
pewnie wyjdzie jak ostatnio też chciałem polepszyć i w końcu zmieniłem cały zestaw ,ale co tam ,może akurat małym kosztem da się poprawić

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-10-2007, 17:39   

Dołóż z 1GB RAMu i odzyska skrzydła.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 07-10-2007, 17:59   

Wszystko zależy od tego, do czego komp jest wykorzystywany i co byś chciał poprawić.
Na pewno więcej ramu nie zaszkodzi, ale znowu nie zdziała cudów.
Można próbować zmienić procka, ale sensowny Athlon X2 na socket 939 kosztuje dużo.
Jeżeli chciałbyś naprawdę ulepszyć tego kompa, to tak jak mówisz - zmiana całości. No - może prawie ;)
Płyta na intelu P35, do tego 1-2GB ddr2 i np. Pentium E 2160 i masz wydajnego kompika, a dodatkowo ten procek kręci się idealnie, więc można z niego zrobić potwora.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 07-10-2007, 18:38   

Przecież on ma mocnego proca tyle że te 512MB ramu toć to obecnie na sama windę jest a w sam raz a gdzie tu jeszcze pamięć dla aplikacji? Dołożenie ramu to najprostsze i najtańsze rozwiązanie - a w sam raz na początek.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 07-10-2007, 18:49   

saphire napisał/a:
Przecież on ma mocnego proca tyle że te 512MB ramu toć to obecnie na sama windę jest a w sam raz a gdzie tu jeszcze pamięć dla aplikacji? Dołożenie ramu to najprostsze i najtańsze rozwiązanie - a w sam raz na początek.

Dlatego zapytałem, do czego komp jest wykorzystywany i co by chciał osiągnąć ;)
Venice 3200 wcale nie jest taki mocny (mam takiego u siebie) - między tym prockiem a dowolnym Core Duo jest przepaść w wydajności, ale do zwykłych zastosowań domowych rzeczywiście w zupełności wystarczy.
Jeżeli oczekuje radykalnej poprawy wydajności, to dokupienie ramu jej nie przyniesie. Owszem - przyspieszy działanie kompa, ale nie radykalnie (chyba, że mówimy np. o użwaniu photoshopa ;) ).

hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2007, 19:07   

skłaniam się do opcji saphire :P ,są jakieś firmy lepsze i gorsze?,czy ważne jest jakiej firmy już mam?bo rozumiem żeby dokupić drugie tyle?jeszcze karta grafiki i czy dołożenie oddzielnej karty dźwiękowej w jakiś sposób go ^odciąży^?
z tym drugim wariantem wolałbym się jeszcze wstrzymać-choć apetyt...

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 07-10-2007, 19:13   

ja też bym dołożył ramu i jeśli juz inwestowac to w szybki dysk. Potem dobrze ustawiony system i powinno śmigać.

Napisz oczywiście do czego używasz komputera. Chociaż uważam że zmiana procesora jest w ty wypadku nie potrzebna, chyba ze obrabiasz grafike 3d, albo programujesz jakieś skomplikowane rzeczy :)

hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2007, 19:29   

może w przyszłym wcieleniu he he w tym jedyne spotkanie z grafiką 3d mam w grach,programowanie heh...nie normalnie ,film,gierka nic szczególnego

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 07-10-2007, 19:32   

więc dołóż ramu, 1GB to minimum, przy 2GB widac juz dość znaczną roznice. Jesli chodzi o gry to wtedy procesora az tak wiele nie robi - glownie wszystkim zajmuje sie karta graficzna - tutaj ciężko mi cos doradzic, bo to juz kwestia ile na to chcesz przeznaczyć.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 07-10-2007, 23:36   

hayabusa napisał/a:
normalnie ,film,gierka nic szczególnego

Dlatego właśnie zapytałem co robisz i co chcesz osiągnąć.
Najpierw, tak jak piszą chłopaki, ram - najlepiej ten sam model co masz, albo przynajmniej te same parametry, żeby można to było puścić w dualu.
Potem, szybki dysk.
Do gierek grafika (w zależności od funduszy, ale jak masz przeznaczyć w razie czego na grafikę 300zł, to sobie odpuść, przynajmniej narazie).
Kartę dźwiękową bym odpuścił - różnicę możesz poczuć najwyżej w grach, ale przede wszystkim przy włączonych efektach dźwiękowych.
W przypadku zmiany grafiki ważne też jest jaki masz zasilacz - jak jakiegoś paścia, to do wymiany.

hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 18:32   

dzięki Panowie ,mam nadziej że niebędziecie się gniewać jak o szczegóły będę pytał na gg,naprawdę noga w temacie jestem...

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 22:09   

A ja sie tak zastanawiam jak u kolegi z konfiguracja, z drobnego doswiadczenia wiem ze nieodpowiednie ustawienia poczawszy od biosu do systemu oraz stopien nazwijmy to "zasmiecenia" OSu potrafia trzymac polowe wydajnosci sprzetu. Widzialem niejednokrotnie takie komputery, ktorych sprzet powinien latac na danym sofcie jak mlody zajac, a mielil sie z samym zaladowaniem windy 5 min. Jesli przez te 2 lata komputer nie widzial takich rzeczy jak defragmentacja, a rejestrem mozna by wybrukowac droge do innej galaktyki to za 0zl mozna sporo odzyskac (polecam reinstalke windy i zoptymalizowanie ustawien).
Jesli to za malo, a portfel lezy na reanimacji to zawsze pozostaje OC. Wiem, wiem znam przeciw, ale jesli sie to zrobi umiejetnie - kontrolujac temperatury w wysokim obciazeniu to mozna zyskac kolejne darmowe % mocy obliczeniowej bez zadnego ryzyka (nie ruszajac napiec w zasadzie grozi nam tylko zawiecha lub NR czyt. Nagly Reset :D ). Fakt jest jeden - jak koledzy juz wspomnieli 512 ramu to faktycznie trzyma chyba najbardziej ta konfiguracje, wiec dokoptowanie drugiej kosci mocno wskazane :) Od tego bym zaczal i w zaleznosci od uzyskanych efektow ew. myslal co dalej - czy plyta pozwala na sensowna rozbudowe czy rozgladac sie za kompletem nowych bebechow.

Odpowiedz do tematu