Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozsypane radio i maty wygluszajace:)
Autor Wiadomość
Murmur
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 09:51   Rozsypane radio i maty wygluszajace:)

Witam,

Mam problem z radiem. Po pewnym czasie po prostu przestalo czytac plyty audio. Zdarza sie, ze przypadkowo zaskoczy, ale wtedy na ogol po minucie po prostu sie zawiesza. Po wyjeciu radia zauwazylem, ze po wlozeniu plyty ona sie rozkreca i w pewnym momencie staje. Co to moze byc?

Druga sprawa, to chce polozyc maty wykluszajace, ale nie moge okreslic ile bede tego potrzebowal. Planuje wygluszyc przednie drzwi, bagaznik, no i pewnie w koncu zaloze glosniki z tylu, wiec rowniez i boki... Znalazlem to na allegro:
http://www.allegro.pl/ite...j_warszawa.html
No i zastanawiam sie czy wziasc wiecej niz 10...

Z gory dzieki za pomoc!

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-11-2006, 11:03   

Murmur napisał/a:
Po wyjeciu radia zauwazylem, ze po wlozeniu plyty ona sie rozkreca i w pewnym momencie staje. Co to moze byc?

Pewnie ma brudny laser i nie może zainicjować płyty. Płyta czyszcząca myślę na początek. Może też padać laser...

Murmur napisał/a:
Druga sprawa, to chce polozyc maty wykluszajace

Też kładłem maty. Przeczytałem przed tym dużo na ten temat w dziale Car-Audio na stronie www.forum.tuning.pl Ogólnie spotykałem się z opiniami że maty APP są kiepskie z tego względu, że twardnieją strasznie w niższych temp (można je podobno łamać nawet) i nie spełniają swojego zadania. Polecali taśmę dekarską (rolka różnych szerokości i długości 10m) z warstwą aluminium do kupienia w Castoramie. Ja taką kupiłem i jestem zadowolony :D

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 05-11-2006, 11:12   Re: Rozsypane radio i maty wygluszajace:)

Murmur napisał/a:
Mam problem z radiem. Po pewnym czasie po prostu przestalo czytac plyty audio. Zdarza sie, ze przypadkowo zaskoczy, ale wtedy na ogol po minucie po prostu sie zawiesza. Po wyjeciu radia zauwazylem, ze po wlozeniu plyty ona sie rozkreca i w pewnym momencie staje. Co to moze byc?

Też to miałem parę razy w różnych CD - zdycha dioda laserowa albo w torze nadawczym albo w odbiorczym (tzw. ,,oczko'') czasem da sie wymienić (w co wątpię bo praktycznie to mnie sie nie udało dostać na rynku nowej części) ale przeważnie jest to nieopłacalne w tanim sprzęcie (mnie raz policzyli 2 stówy za naprawę) i lepiej kupić nowego grajka czhyba że to drogi grajek to lepiej naprawiać...

Murmur
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 11:38   

No jest to Clarion, gra bardzo ladnie, wiec musze sie zastanowic. Za 200 zl nie kupie takiego na pewno:)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 05-11-2006, 15:28   

josie napisał/a:
Polecali taśmę dekarską (rolka różnych szerokości i długości 10m) z warstwą aluminium do kupienia w Castoramie. Ja taką kupiłem i jestem zadowolony

na co kleiles i jaki koszt takiej rolki ??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Wysłany: 05-11-2006, 23:51   

Matejko napisał/a:
na co kleiles i jaki koszt takiej rolki ??

Ona jest samoklejąca - odklejasz zabezpieczenie i się klei. Jak ją jeszcze przed tym podgrzejesz suszarką, to byle gdzie lekko przytkniesz i jest problem z oderwaniem.
O ile mnie pamięć nie myli to 30cm na 10m kosztowało coś koło 70zł

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 06-11-2006, 00:19   

to musze odwiedzic jakis market budowlany i sie rozejrzec
ta tasma to tez jakas bitumiczna masa jest ??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

nippo
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 01:25   

...a najawieksza wada materialu dekarskiego to to, ze auto przybiera na wadze ladne paredziesiat kilogramow...wiec zastanowcie sie czy warto...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-11-2006, 08:52   

josie napisał/a:
Polecali taśmę dekarską (rolka różnych szerokości i długości 10m)

czy to nie przypadkiem ten słynny wakaflex?
bo też chciałem kupić maty APP, ale teraz dałeś mi do myślenia

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 09:32   

maty app sa ok, sam mam calkowicie wygluszone auto takimi matami i nie narzekam, zreszta i tak chodzi o usztywnienie konstrukcji a nie stworzenie nowej akustyki.
trzeba je na cieplo przykleic a potem niech sobie twardnieja (tak jak wiekszosc tego typu materialow w niskich temp).
nie rozumiem dlaczego ludzie uparcie chca przeplacac za maty typu dynamat (jedynym imo argumentem moze byc waga).

BigTomala 
Mitsumaniak
MOD Black Dragon

Auto: GALANT Sport Edition EA5A V6
Wysłany: 06-11-2006, 12:01   

EDIT
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 10-01-2010, 21:57, w całości zmieniany 1 raz  

nippo
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 18:31   

BigTomala, zgodze się z Tobą odnośnie zasypywania kolumien głośnikowych piaskiem, sam tak robiłem przy większych konstrukcjach...zgodze się równiez, ze drgania elementow niwelujemy zwiekszajac ich mase....tylko ze dodawanie bezsensownych kilkudziesieciu kg nie pozostawi obojetnie zuzycia paliwa i osiagow auta... jedynym sensownym wykorzystaniem takich mat na drzwiach w sredniej klasy zabudowie audio jest oddzielenie tylnej czesci membrany od przedniej.

o wiele bardziej praktycznie i taniej jest wytlumic sama tapicerke oraz dobrze umocowac glosniki najlepiej na panelu przykreconym do blachy! nigdy do połaci tapicerki - co jest w zasadzie najwazniejszym elementem w zabudowie sprzetu. Jezeli inwestujemy naprawde spore pieniadze w naglosnienie, to wygluszenie matami calego auta sporo pomoze, jezeli natiomiast mamy sredniej klasy sprzet, to skupmy sie na jego montazu, podlaczeniu i wystrojeniu...bo jak tak dalej pojdzie to bedziemy zalewac samochody betonem majac na pokladzie sprzet za 1000zł.

arturro, jezeli jestem w bledzie to mnie popraw...

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Wysłany: 06-11-2006, 20:41   

nippo napisał/a:
...a najawieksza wada materialu dekarskiego to to, ze auto przybiera na wadze ladne paredziesiat kilogramow...wiec zastanowcie sie czy warto...

ta taśma czy tam mata dekarska jest akurat cieńsza i wydaje mi się że napewno lżejsza od "tradycyjnych" APP.
Nie przesadzajmy z tymi kiludziesięcioma kg. Właśnie dzisiaj kumpel kupował taką rolkę 30cm na 10m (73zł). Jak ważyła 4kg to był max.
A myślę że spokojnie na 2 drzwi starczy (wyklejając zewnętrzną i wewnętrzną połać blachy). Ja wykleiłem taką rolką właśnie 1 drzwi (zewn i wewn), maskę i kawałek tunelu na podłodze.

Matejko napisał/a:
ta tasma to tez jakas bitumiczna masa jest ??

Tak - od spodu jest warstwa miękka bitumiczna, z zewnątrz aluminium - ja ją kroiłem zwykłymi nożyczkami.

arturro napisał/a:
zreszta i tak chodzi o usztywnienie konstrukcji a nie stworzenie nowej akustyki.

Moim zdaniem nie tyle usztywnienie, bo tam raczej wszystko sztywne jest, a pochłonięcie wibracji. Jak będzie mata twarda to będzie wibrować z blachą.

Krzyzak napisał/a:
czy to nie przypadkiem ten słynny wakaflex?

Nie, to sudal. http://www.soudal.pl/inde...podgrupa=0&lp=6

Moim zdaniem najważniejszym zadaniem takiej maty to właśnie pochłonięcie wibracji (blacha już nie drży jak się w nią stuka - jest głuchy odgłos) i stworzenie głośnikowi z przestrzeni drzwiowej zamkniętej kolumny.

Piszę to co wyczytałem na ft.pl (można w tamtejszej wyszukiwarce wpisać "Castoramie" albo "dekarską").
Niektórzy nawet niezadowoleni z APP kładni na nie właśnie tą taśmę.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 21:41   

josie napisał/a:

Moim zdaniem nie tyle usztywnienie, bo tam raczej wszystko sztywne jest, a pochłonięcie wibracji. Jak będzie mata twarda to będzie wibrować z blachą.

nie bedzie drgac, u mnie nic nie drga

nippo zgadzam sie z toba (jak zawsze) ale jestem zdania ze nawet do najslabszych komponentow powinno sie stosowac maty (nie wazne jakie).

nippo
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 22:03   

arturro napisał/a:
nippo zgadzam sie z toba (jak zawsze)

nawet nie wiesz ile to dla mnie znaczy... :)

arturro napisał/a:
jestem zdania ze nawet do najslabszych komponentow powinno sie stosowac maty

no ok...skoro tak mowisz, to wierze, ze tak jest.

Odpowiedz do tematu