|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zgrzytajace sprzeglo na zimno |
Autor |
Wiadomość |
thaniel [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2007, 09:58 Zgrzytajace sprzeglo na zimno
|
|
|
Witam,
Mam pewien problem z moim SS 1.3 2001r. Mianowicie na zimnym silniku (np. po nocy), zgrzyta mi cos pod maska, gdy wcisne sprzeglo - przestaje, gdy puszcze ponownie zgrzyta. Gdy samochod sie rozgrzeje, nie ma tego objawu.
Czy w tej sytuacji konieczna jest wymiana sprzegla?
Spotkal sie ktos z Was z takim problemem?
__
Pozdrawiam
Daniel |
|
|
|
 |
co_hipi [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2007, 14:26
|
|
|
WITAM
Prawdopodobnie masz do wymiany łozysko dociskowe sprzegła ,jak sie troche rozgrzeje to mozliwe ze ustaja dzwieki poniewarz łozysko sie rozgrzewa i zanikaja luzy powstałe w wyniku zuzycia . Jesli jest to łozysko wiaze sie to z wymiana łozyska oraz warto odrazu wymienic tarcz sprzegla . |
|
|
|
 |
timon1976 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2007, 21:10
|
|
|
Witam! Mam miśka od 3 m-cy i zaczynają sie schody ze skrzynią made in france . Mam podobny objaw że po nocy postoju rano po uruchomieniu silnika słychać zgrzytanie! Z pierszych oględzin wynika że w tylnej części skrzyni biegów gdy dotknęłem ręką coś delikatnie ociera sie o obudowe (pokrywe) tylnej części skrzyni. Po rozłączeniu silnika ze skrzynią czyli włączeniu sprzęgła, oczywiście przestaje chrobotać. Nistety przez przypadek stałem się znów właścicielem skrzyni made in france , bo taką samą miałem przy volvo s40 2.0 benzyna. Tamta też miała defekt lecz troszke inne objawy! Swego czasu na forum volvo wyczytałem że nakrętka 5 biegu która właśnie znajduje sie w tylnej części skrzynki popuszcza sie i może to być powodem szumu, ale głównie powodowało to ciężkie włączanie 5 biegu. Dziwne ale moja piątka przy miśku śmigała na zimno i po rozgrzaniu. Właśnie jeśli sie skrzynka ciut ociepli lub olej wpłynie w zakamary zgrzytanko ucicsza sie!!! Zastanawiam sie nad kupnem ceramizera do skrzynki ciekawe czy made in france sie wyciszyQ!!!!!!! |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2007, 23:24
|
|
|
Łożysko oporowe ma to do siebie, że jak jest w rozsypce to hałasuje ale jak się rozgrzeje skrzynka, a nie na zimnym silniku! Prosty test , wciskasz sprzęgło -cisza, puszczasz na jałowym hałas-łożysko do wymiany. |
|
|
|
 |
timon1976 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 07:51
|
|
|
Dokładnie bastek77!!! Łożysko oporowe słychać nawet po rozgrzaniu, chyba głównie po rozgrzaniu temperatura większa zwiększa tarcie, metal klei sie do metalu. Mam to samo co Thaniel i jestem pewien że to nie łożysko!!!! Zresztą w sobotę zabieram sie za ten problem, małe doświadczenie ze skrzynią made in france z volvo sie przyda!!! |
|
|
|
 |
|
|